Forskjellsbehandling og diskriminering

NRKs sleivspark ble til antisemittisme

NRK fikk sterkt kritikk i Kringkastingsrådet i dag, og selv innrømmet de antisemittisme.

NRK fikk i årets første møte i Kringkastingsrådet sterk kritikk for innslaget der programleder Shaun Henrik Matheson kom med et grovt utfall mot Israel og jødene.

NRK beklaget tidlig at dette var blitt sendt, men da tok de ikke ordet antisemittisme i sin munn, innslaget var mer som «sleivspark» å betrakte. Underholdningsdirektør i NRK, Charlo Halvorsen, skjønte også at «folk var sinte», og avpubliserte programmet. Det samme fikk de for øvrig YouTube til å gjøre.

– Vi synes det var over streken og et sleivspark i et direktesendt program. Vi skjønner at folk blir provosert og at det er uheldig, så vi tar det bort, sier han.

Ute av syne, ute av sinn. Men dagen etter var samme programleder på lufta igjen, der visstnok han også «beklaget».

Kringkastingsrådet mottok over 500 klager på programmet, og da NRK la seg paddeflat i rådet innrømmet de også det antisemittiske innholdet.

– Deler av innslaget på tirsdag var dessverre innenfor definisjonen av antisemittisk. Dette beklager vi sterkt, sa Halvorsen, ifølge VG.

Nettavisen siterer rådsmedlem Vebjørn Selbekks etterlysning av hva som beklages:

– Jeg sliter likevel med å vite hva NRK egentlig beklager. Jeg har savnet inntil nå at det har blitt sagt at dette er dehumaniserende og antisemittisk. Jeg synes det er underlig at Halvorsen ikke har sagt at dette er antisemittiske uttalelser tidligere. Det gjør han nå, og det er bra, sa Selbekk.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var heller ikke er noe tvil om at dette var over grensen, men mente også at dette er tema som vekker sterke diskusjoner og følelser.

Rådets leder Julie Brodtkorb var svært krass i sin kritikk, der innslaget ble fremhevet en grov bom fra NRK. Hun la til at rådet er rause når det kommer til å gjøre tabber, men at dette rett og slett ikke skal kunne skje i statskanalen.

Rådsmedlem Marvin Wiseth var heller ikke mildere, han kalte det rett ut «rasisme».

Rådsmedlem Trude Drevland mente imidlertid at det ikke var riktig av NRK å avpublisere, da de diskuterte noe som en ikke har tilgang til. Men det kan virke som Drevland også var den eneste som stilte spørsmål ved programlederen.

– Jeg spør meg om vedkommende er egnet til å være programleder. Maken til å ikke eie antenner. Dette er sterkt rasistisk ordelag, og framstår nesten i glede over sin egen fortreffelighet. Da kan man spørre seg om han har gått så langt at man gjemme seg bak hva man vil.

Spørsmålet er interessant, ikke minst fordi NRK-ledelsen tidlig var ute og sa at dette ikke fikk noen konsekvenser for Matheson. Men tror noen at hvis en programleder hadde kommet med en lignende tirade mot islam eller muslimhets, at ikke vedkommende ville ha blitt kastet på dør øyeblikkelig?

Bushra Ishaq liker ikke

I NRKs «flokk» kan det være flere grunner til å bli diskvalifisert. Det var også kommet inn over 100 klager på at Resetts Helge Lurås deltok i NRK-Debatten i en duell med Mímir Kristjánsson i partiet Rødt. NRK fikk støtte av rådet i denne saken, blant annet med henvisning til at NRK ikke skal la seg presse til scenenekt og no-plattforming, men det var i alle fall én ikke enig i. Rådsmedlem Bushra Ishaq, som ifølge Nettavisen også var en av de som hadde klaget Lurås’ deltakelse i Debatten til rådet, hevdet følgende:

– Problemet mitt handler om retningen NRK går når redaktøren rettferdiggjør ikke bare Resett, men også aktører som Document.no, på bakgrunn av helheten i det disse formidler og verdigrunnlaget disse står for, sa Ishaq, som ifølge VG opplyste at hun har opplevd personangrep fra aktører som støtter Resett etter at hun har deltatt i debatter på NRK.

Ishaqs holdning er både prinsippløs og uprofesjonell. Skal Ishaq klage på noe eller være med i rådet og avgjøre hva som er kritikkverdig, så er det ikke ut fra hun måtte føle eller om det avviker fra hennes verdigrunnlag. Hun får forholde seg til i dette tilfellet hva Lurås sa eller gjorde som var kritikkverdig. Men det var visstnok ikke noe å kritisere, så da klager man på det man selv mener vedkommende «egentlig» står for. Og så drar man med seg noen andre en ikke er enig med, her Document.no, i samme slengen. Ishaq bør heller ikke tro at det bare er hun som opplever personangrep, for flere av hennes «støttespillere» driver med det samme.

Det er jo også  interessant at NRK omtaler kritikken av seg selv med overskriften Israel-tiraden. Så jødene ble raskt skjøvet i bakgrunnen.