Islam

Frankrike skal stenge moskeer som oppfordrer til hat og vold

Over hele Frankrike etterforsker nå politiet muslimske grupperinger. Moskeer som formidler hat og vold skal stenges ned. Foreløpig er hele 50 moskeer på blokka.

Det koker i Frankrike, både i folket og i toppolitikken, etter halshuggingen av læreren Samuel Paty. Hodet som ble liggende på veien ved Paris på lyse dagen på fredag kan bli det som skaper et nytt regime overfor islam i landet.

Flere hundretalls husransakelser er gjennomført så langt ulike steder i landet på jakt etter ekstremister som vil bekjempe republikkens verdier og levemåte.

Og flere skal komme, sier innenriksministeren Gérald Darmanin. I tillegg ses arrestasjoner av ekstremister mistenkt for å ha ildnet til mordet på Paty.

Samtidig pågår det rundt 80 utredninger nå om netthat.

«Islamistene skal ikke få sove stille i vårt land», sies det fra topphold, og president Emmanuel Macron slår fast dette om ekstremistene: «Det er de som skal være redde, ikke vi.»

Moskeene raides

Det mest oppsiktsvekkende for oss er at politiet  nå er satt til å raide det som kalles «muslimske organisasjoner». Dette kan vanskelig være annet enn moskeer, som typisk kaller seg for «kultursentre» og kulturforeninger» – nøyaktig det samme som i Norge og resten av Europa. Som den ekstremistiske stormoskeen i Oslo, Islamic Cultural Centre, og en annen i samme hovedstad, Tawfiiq Islamsk Senter, den største enkeltstående moskeen i Norge.

Fransk politi har så langt raidet 50 muslimske organisasjoner som mistenkes for å spre oppfordringer til vold og hat, melder SVT.

De skal granskes og eventuelt forbys, heter det. Samtidig forberedes utvisninger av over 200 ekstremistene/potensielle terroristene som har utenlandsk statsborgerskap, rapporterte vi i går.

Frankrike stengte også titalls moskeer etter den vanvittige terroren i Paris i november 2015. Også andre ganger har det samme skjedd.

I 2018 ble det estimert at Frankrike har 2 600 moskeer. 130 av dem defineres som «radikale», mens 300 anses for å formidle en «streng» versjon av islam. Sistnevnte anslag fremstår som alt for lavt, all den tid vi knapt har imamer og moskeer som vil snu ryggen til klassisk sharia, inkludert diskriminering av kvinner. Sagt med andre ord: pek på én eneste moské i Norge som tar avstand fra det islamske lovverket? Dette lovverket vil endog ikke våre biskoper ta avstand fra, da det er fredet fordi det anses som «hellig». Ei heller kan jeg erindre at gammelmediene på lederplas har tatt et oppgjør med dette umenneskelige steinaldertankesettet. Tvert om.

Hva med Norge?

Regjeringens mantra nå er: Terroristene skal ikke vinne, vi vkal ikke bli redde.

Under overflaten bobler det en del sinne, mistro og polarisering blant folk. Det uhyggelige mordet på Samuel Paty ser ut til å tvinge den franske regjeringen høyt på banen. Folket skal se at det handles, at ekstrem-islam tas på ramme alvor og skal feies ut av republikken.

Frankrike har altså tidligere stengt ned moskeer som produserer ekstremister, og også deportert imamer med utenlandsk statsborgerskap.

Når vil vi se det samme i Norge? Må et hode trille nedover en gate før dette skjer?

SVT