Mediekritikk

Forutinntatte Faktisk.no

For noen dager siden avla Faktisk.no igjen rights.no et besøk. Og for virkelig å bevise hvor dumme vi er, så manipulerer Faktisk.no en database med bidragsinformasjon fra brukere. Skjønner ikke Faktisk.no at de er så forutinntatt at de ikke evner å opptre som faktasjekkere?

Denne gangen gjaldt det vår bruk av Numbeos kriminalitetsindeks for rangering av verdens tryggeste hovedsteder og byer. Men det skulle vi nok ikke gjort, selv om mange ulike medier og aktører i verden referer til denne listen (google «based on Numbeo» + crime), for ifølge Faktisk.no er ikke denne basen pålitelig nok.

Bakgrunnen for vår artikkel er påstanden fra vår statsminister Solberg om at «Oslo er en av Europas absolutt tryggeste hovedsteder», og jeg lurte på hvilke fakta Solberg lente seg på da hun ikke oppga noen kilde. Men tro så ikke at Faktisk.no ønsker å sjekke sannhetsgehalten i Solbergs påstand om trygge Oslo, nei, de går heller etter kilden som HRS benytter.

Som vi har gjort oppmerksom på er Numbeo verdens største database med brukerbidragsinformasjon om byer og land over hele verden. Det er en informasjon jeg regner med at «faktasjekkerne» får med seg. Og jeg regner også med at Faktisk.no vet hva brukerbidragsinformasjon er, og at slike baser selvsagt kan være forbundet med svakheter, der – hvis man ønsker – kan man finne smutthull eller bevisst manipulere.

Og det er akkurat det Faktisk.no gjør. De viser at det er mulig å manipulere brukerbidragsinformasjonen. Det setter sikkert Numbeo pris på, slik at de kan forbedre databasen. Men hvor vellykket dette er til (igjen) å diskreditere HRS er jeg mer usikker på.

For øvrig er det mange brukerbidragbaser som lider av samme svakhet, kanskje aller mest Faktisk.nos samarbeidspartner Facebook. For Faktisk.no kan manipulere spredning på Facebook, for eksempel ved å «faktasjekke» rights.no, hevde vi tar feil, og dermed havner våre saker på Facebook som et slags fake news og spredningen av vår nettside begrenses betraktelig.

Men jeg «moret» meg over noe helt annet i Faktisk.nos sak, og det var deres harselering av Pakistans hovedstad Islamabad. Under overskriften «Islamabad tryggere enn Oslo» heter det blant annet:

«Torsdag 24. oktober lå Pakistans hovedstad Islamabad på 61. plass på nåtidsindeksen, mens Oslo var på en 133. plass, betydelig lavere enn Islamabad.

Kan det virkelig stemme at Islamabad er tryggere enn Oslo? For å finne ut av det, må vi se nærmere på hvordan Numbeo lager rangeringen sin.»

For å finne ut om det stemmer burde kanskje noen i Faktisk.no løftet rumpa opp av kontorstolen, heller enn å vise at det er mulig å manipulere en database. For hvis man tror at Islamabad er mer utrygg enn Oslo, så har man ikke vært i Islamabad. Faktisk.nos artikkelforfatter Morten Langfeldt Dahlback bekrefter da også e-post om han ikke har vært der. Det har derimot jeg, og jeg ville blitt svært overrasket om Oslo hadde skåret bedre på en trygghetsundersøkelse.

Islamabad er en konstruert hovedstad, etablert på slutten av 1960-tallet. Den skulle overta hovedstadsrollen etter Karachi og deretter den midlertidige hovedstaden Rawalpindi. Begge sistnevnte byer er (kaotiske) storbyer. Men Islamabad har lite med en «by» å gjøre slik vi tenker byer. Den er oppdelt i soner, der hver sone har sin spesialiserte funksjon (bolig-, administrasjon-, butikkområde, buisnessområder, områder med ambassadeboliger med idylliske hager etc). I tillegg er det et tilstedeværende politi og militær. Ran, skyting og voldtekt er et forholdsvis sjeldent fenomen i Islamabad. Lommetyveri forekommer i folkemengder. Som i Oslo. Å bli knivstukket på høylys dag tilfeldig spaserende i gatene, er nærmest uhørt. Kriminelle gjenger som driver gatelangs og gyver løs på tilfeldige borgere, er også uhørt, i motsetning til i Oslo.

Islamabad anses som en egen lomme/oase i Pakistan med sine brede avenuer og langt mindre støyende byliv enn resten av Pakistans byer. Som en boktittel antyder det, Islamabad: 15 minutes away from Pakistan, da det tar om lag 15 minutter å kjøre til nærmeste by, Rawalpindi. Så skal det sies at etter hva jeg er blitt fortalt er Islamabad blitt mer utrygg med årene. Det skal visstnok skyldes de unevnelige (islamister), altså en økt terrortrussel (som i Norge).

Men for meg viser dette igjen hvor forutinntatte Faktisk.no er, og at foretaket bærer preg av politisk aktivisme.