Politikk

Oslo er en av Europas absolutt tryggeste hovedsteder, påstår Erna Solberg

Men Solbergs påstand er i beste fall villedende. Hvor henter statsministeren fakta fra?

Oslo rammes hardt av vold nå. Etter siste voldshelg brøt det i dag ut  masseslagsmål ved Stovner videregående skole. Det ble brukt hammer, belter, flasker, slagvåpen i tillegg til at det kan være avfyrt skudd. Likevel finner statsminister Erna Solberg (H) det igjen passende å gå ut med beskjed om at Oslo er en trygg by:

– Oslo er en av Europas absolutt tryggeste hovedsteder. Vi kan aldri være garantert mot at kriminelle handlinger skjer, at det i narkorus for eksempel vil skje utadvente farlige situasjoner. Men i det store bildet er norske byer trygge, og Oslo er blant de aller tryggeste hovedstedene i Europa, sier Solberg til TV2.

Vi fristes å spørre statsministeren: Har du møtt noen av ofrene for volden i Oslo? Har du snakket med noen av dem som har byttet skole på grunn av utrygghet, bråk eller annet? Har du snakket med noen som har valgt å flytte ut av Oslo fordi de ikke lenger føler seg trygg?

Det betviler vi, da ofrene ikke er fokuset på volden i Oslo, men de unge gjerningsmennene som typisk har innvandrerbakgrunn. Og de har hun sikkert snakket med. For det fortjener de jo?

57. plass av 102 hovedsteder

Men er det hold i Solbergs påstand om at Oslo er så trygg? Hvilke fakta lener hun seg på? Er det statistikk fra politiet, der de har gjort alle akrobatiske øvelser de kjenner for å få tallene til å tilpasse seg den virkeligheten de ønsker? I 2011 så jeg nærmere på politiets såkalte strategiske stab i Oslo. Det var et trist syn. Internt i politiet er det mange som kaller disse for «en gjeng med sosiologiske kjerringer» som tilslører kriminaliteten i Oslo. Det er i seg selv svært farlig, da politiledelsen nettopp skal legge strategien etter hva strategisk stab analyserer seg frem til. For øvrig har det vært stille fra strategisk stab en stund nå, fikk de munnkurv?

Det finnes en liste over verden tryggeste hovedsteder. Denne listen gjenspeiler hvor trygg innbyggerne oppfatter seg ut fra det totale kriminalitetsnivået i hver by. Årets liste, merk at vi snakker verden, forteller oss at Oslo ligger på 57. plass (av 102 hovedsteder) med en indeks på 53,52. På topp ligger Abu Dhabi (De forente arabiske emirater, med en indeks på 86,46), fulgt av Doha (Qatar) og Singapore (83,1).

En rekke europeiske hovedsteder troner dermed langt over oss, på 5.plass har vi Bern (Sveits), 9.plass inntar Wien (Østerrike), Købehavn har en 10. plass, Tallin (Estland) er på 11., Reykjavik (Island) på 14., Helsingfors (Finland) på 17., deretter følger på 18. plass Ljubljana (Slovenia), så 19. plassen til Luxembourg, 20. plassen til Warszawa (Polen) osv. osv.

Det eneste vi kanskje kan skryte av, er at bak oss finner vi hovedsteder som London (58. plass) og Stockholm (59. plass). Se hele listen her.

Bedre blir det heller ikke når vi ser på listen over verdens tryggeste byer. Der ligger Oslo på 129. plass (av 334 byer). Men da kan vi i alle fall skryte av at Trondheim ligger på 18. plass, Stavanger på 33. plass og statsministerens hjemby Bergen på 55. plass. I tillegg følger Kristiansand på en 201. plass. Se listen her.

Disse listene viser i alle fall at Oslo har litt å gå på når det gjelder trygghet.