Mediekritikk

HRS vant frem med oppfordring til klage på «Nytt på nytt»

-Uintelligent og skivebom, heter det fra Kringkastingsrådets leder etter "nazi-fisk" stemplet på Christian Tybring-Gjedde. HRS oppfordret leserne til å klage, og hele 543 klager ble rettet mot dette innslaget.

Det var 3.november i år at det tidligere så populære programmet «Nytt på nytt» i den såkalte gullrekka til NRK falt for egen dårlig humor – en humor som igjen er politisk vinklet.

Programleder Bård Tufte Johansen lo godt av nazi-humoren myntet på en navngitt person. Han mener kanskje det fortsatt er gangbart under dekke av satire?

For når du først skal ha det moro med å kalle noen for «nazi» så kan du være 100 prosent sikker på at det rammer noen på høyresiden i politikken. Denne gangen var det koblingen av ordene nazi og fisk som ble definert som Christian Tybring-Gjedde (FrP). Mange reagerte og opplevd at NRK, ved programleder Bård Tufte Johansen og makkeren Johan Golden, tråkket over anstendighetens grense for hvordan man kan omtale en offentlig person og politiker.

Vi oppfordret folk til å klage, en sak som fikk over 6.000 anbefalinger fra rights.no, og resulterte i en klagestorm mot programmet. Hele 731 klager kom inn på denne «Nytt på nytt»-sendingen, der flesteparten, 543 klager, var rettet nettopp mot nazifisk-stemplingen av Tybring-Gjedde.

Klagerne mener NRK går langt over streken ved å tillate sammenligningen med nazismen. Som kjent er heller ikke programmet direktesendt, hvilket betyr at det har gått gjennom «sensuren» i NRK.

Kvalmt

Ifølge Kampanje heter det i en av klagene:

«Å sammenligne en norsk folkevalgt politiker med et regime som satte en hel verden i brann, gikk systematisk til verks for å utrydde hele folkegrupper (jøder, sigøynere, homofile, handikappede etc), et regime verden aldri hverken før eller siden har sett maken til er i beste fall uhyre smakløst, tankeløst og regelrett kvalmende av Golden og Nytt på Nytt. I verste fall er det straffbart, injurierende, stigmatiserende og slik mobbing av politikere i det offentlige rom kan i verste fall lede til personlige tragedier.»

Også andre bruker begreper som «kvalmt og langt over streken» og «skandaløst».

Uintelligent og historieløst

Leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, kaller humoren uintelligent og skivebom. Kokkvold påpeker at Tybring-Gjedde ikke er noen nazist. Rådsmedlem Vebjørn Selbekk mener at nazist er noe av det verste en kan kalle noen, og setter det i samme bås som å bli kalt pedofil. Han mener at selv i et satireprogram bør man «tenke seg veldig nøye om før man setter den merkelappen på hvem som helst.»

Lignende karakteristikker kom fra flere andre rådsmedlemmer. Finn Egil Holm omtaler det som lavpannet og historieløst. Beate Bø Nilsen viser til det faktum at Tybring-Gjedde har kone, barn og familie. «Det er ganske sterkt å bli utsatt for noe sånt,» påpeker hun.

Nestleder i Rådet, Kjersti Thorbjørnrud, reagerer ikke like sterkt på nazi-fisk, men hun reagerer derimot på bruken av begrepet «blåbrun regjering».

– Jeg er prinsipielt enig at nazisme-merkelapper sjeldent skal bruke. Da jeg så det, tenkte jeg på det som en ordlek. At man lekte med ord. Det er en type formildende omstendighet. Jeg reagerte nok egentlig mer på at en av deltagerne omtalte regjeringen som den «blåbrune regjeringen», for det er assosiert med nazismen. At man bare kan slenge det ut flere ganger, kan gi vann på mølla til de som mener man er inne i en felles humorforståelse som ikke alle kjenner seg igjen i, sa hun.

Andre rådsmedlemmer var mildere stemt. Filip Rygg mener nazifisk-stemplet er «upassende», men ikke «så dramatisk».

NRK forsvarer det som maktkritikk

Prosjektleder i NRK, Kjetil Kooyman, avviser kritikken både fra klagerne, altså deres egne kunder, og rådsmedlemmene. Det var lek med ord, understreker Kooyman, som også avviste at NRK burde ha vist omtanke for Tybring-Gjeddes familie.

– Vi vurderer ikke Tybring-Gjedde som privatperson i denne sammenhengen. Han er en maktperson og det står satiren nær å erte og drive gjøn med maktpersoner. En annen politiker langt ut på høyresiden kunne ha blitt rammet av denne ordleken på samme måte som Tybring-Gjedde, sa han.

Langt ut på høyresiden, der altså. Uansett fikk NRK ingen gehør for sitt standpunkt hos Rådets leder:

– Det har ikke noe med maktkritikk å gjøre i mine øyne. Det er en bom, en skivebom, svarte Kokkvold.

Så gratulerer, folkens! Det nytter å klage på «folkeopplysningskanalen» som vi er tvunget til å finansiere. Men om NRK lærer, se det er en helt annen sak.