Er det ok å kalle Tybring-Gjedde nazi?

I NRKs underholdningsprogram Nytt på nytt fredag kveld, ble stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde stemplet som nazi. Er dette innenfor anstendige rammer?

Vi har mottatt flere reaksjoner på epost etter gårsdagens Nytt på nytt-sending. Reaksjonene går kun i en retning: Folk opplever at NRK ved programleder Bård Tufte Johansen og makkeren Johan Golden tråkket over en grense for hvordan man kan omtale en offentlig person og politiker.

På Facebook skriver Finn Arnesen, tidligere Forsvaret, nå pensjonist, følgende lørdag ettermiddag:

Jeg så Nytt på Nytt på fredag. Det er helt vanlig å sjikanere FrP i dette programmet, men det jeg opplevde på fredag tar virkelig kaka. Jeg har sendt følgende melding til Bård Tufte Johansen:

«Jeg trodde jeg hørte feil, men ved tilbake spilling av programmet,- (27 minutter og 52 sekunder) sier en av deltagerne i forbindelse med ordleken: «NAZIFISK- Christian Tybring-Gjedde». Siden dette programmet redigeres betyr det at programleder synes dette var ok. Kan jeg få din bekreftelse på det? Det som skjedde der er etter mine begreper fullstendig uhørt og pøbelaktig. Syns du det var morsomt og helt greitt Bård?»

En annen leser sendte oss dette på epost:

«Jeg synes dette er å gå langt over streken og et fryktelig symptom på hvilket underlig samfunn vi lever i.»

«Nazi-fisk» om Tybring-Gjedde påkalte betydelig latter, både i panelet og i salen. Oppløpet var at panelet skulle koble disse ordene til et uttrykk:

 

Fast deltaker i programmet, til høyre, Johan Golden, koblet de to ordene.

Bård Tufte Johansen moret seg også, ca 27 minutter og 50 sekunder ut i sendingen:

I vår tid finnes det knapt et verre begrep å bli assosiert med. Det tror jeg de fleste kan være enige om. Vi ser for oss at argument tilbake mot eventuelle protester fra oss borgere vil være at dette må en profilert politiker kunne tåle. Andre vil mene at dette er en forsøpling av av den offentlige tonen.

En reaksjonsmulighet for publikum er en anstendig henvendelse til Kringkastingsrådet. Det gjør du her elektronisk.

Se video med Tybring-Gjedde under her som Rights produserte tidlig i høst.