Forskjellsbehandling og diskriminering

Faten tar valget hos NRK i hijab

At NRK velger å fronte en hijabkledd ung kvinne i program for å vekke unges stemmelyst, har skapt rabalder. NRK godtar nemlig ikke et lite kors i halsgropen, men samme statskanal en gigantisk reklameplakat for islam på hodet. Hva er dette? Antakelig kommer Faten til å lande ned på samme politiske side som NRK, nemlig sosialistisk side. Tror NRK at ungdom liker forskjellsbehandling og at de derfor vil stemme som Faten?

I høst kan man se hijab-kledde Faten Mahdi al-Husseini i NRK-satsningen «Faten tar valget». Kanalen har allerede blitt klaget inn for Likestillings – og diskrimineringsforbudet for religiøs diskriminering av ansatte i NRK, etter at nyhetsanker Siv Kristin Sællmann i 2013 fikk en «anmodning» av NRK om å droppe det lille halssmykket sitt; et ganske diskré gullkors på 1.4 centimeter.  NRKs avgjørelse den gangen var, såvidt man har fått vite, ikke et resultat av noen klagestorm. «Anmodningen» kom på NRK-ledelsens eget initiativ, og Sællmann opptrådte ikke med halssmykket siden. Når det gjelder Fatens hijab, fikk Kringkastingsrådet over tusen klager på bare ett døgn, og det er den saken som har har resultert i «nest flest klager til Kringastingsrådet noensinne».

Saken om Fatens hijab er fremdeles uavklart, men på nåværende tidspunkt ser det ikke ut til at NRK kommer til å bøye av i denne saken. Ettersom det ville være uaktuelt for Faten å ta hijaben av, ville de være nødt til å ta programmet av lufta, og det ville være helt uakseptabelt for NRK. Dette er en satsing som har kostet mye penger, og kanalen kommer til å kjempe for Fatens hijab til siste slutt. Dessverre for NRK kommer dette til å gi negativt utslag for det man må anta er NRKs foretrukne valgvinner (Arbeiderpartiet), men det forstår de nok ikke selv.

Hvem er så Faten Mahdi al-Husseini? I 2014 ble hun hyllet som «den modige jenta i hijab» etter en følelsesladet appell mot terrorgruppen Islamsk Stat og Profetens Ummah foran Stortinget, der hun satte ord på det mange av oss føler, og dømte islamistene i IS og deres ideologiske støttespillere i Profetens Ummah nord og ned som mordere og voldtektsmenn.  Hun omdøpte sågar sistnevnte organisasjon til «Djevelens ummah». Så langt, så vel. Hun fikk også Bergesenstiftelsens ærespris på 1.1 millioner kroner, fordi hun, ifølge stiftelsens daglige leder Ole Jacob Bull «representerer en ung generasjon muslimer som går foran og tar klar avstand fra ekstremisme, og peker på religiøst og kulturelt mangfold, toleranse og anti-rasisme som det eneste alternativet«.

Siden har hun vært aktiv i samfunnsdebatten, stått fram som en «skamløs jente med hijab», og støttet unge muslimske jenters rett til å gjøre egne valg. Hun har gått knallhardt ut mot sosial kontroll av jenter i det muslimske miljøet, og ære være henne for det. Alt dette høres jo kjempebra ut! En jente etter vår smak! På mange måter er Faten virkelighetens Skam-Sana; en moderne norsk, integrert og muslimsk jente, som så absolutt «ser ut som en muslimsk jente», i hvert fall i det bildet nordmenn, særlig de selverklært liberale og tolerante har av muslimske jenter (de har, i deres bilde av verden, selvfølgelig hijab på hodet). Moderne og tradisjonell på samme tid, hun har holdt på sin kultur (hijaben), og det er jo flott og bra, for ellers hadde hun nok ikke falt inn under det «multikulturelle». Ei jente med bein i nesa og meninger, ekte meninger, noe som i det moderne norske rosablogg- og instagram-samfunnet ser ut til å være mangelvare hos ikke-muslimske og etnisk norske unge jenter.

Skjermdump, Facebook.

Vel, la oss ta en kikk på Fatens meninger. Skjermdumpen her til høyre viser et innlegg fra hennes facebook-side 9.juli 2014, også omtalt i artikkelen «Slik svarer Faten på anklager om ekstremisme» (Kilde: «Slik svarer Faten»), som kom etter at Hege Storhaug i en artikkel på Rights.no gikk i rette med henne få dager etter anti-IS-appellen i 2014, og bl.a. satte søkelys på hennes forbindelse til visse organisasjoner. Faten beklaget «til alle som har blitt såret av gamle likes…satt på noen innlegg eller kommentarer. Her har dere en 19-åring som har gjort feil før…».

Omfavnet av daværende statssekretær Laila Bokhari.

Problemet er bare at det dreier seg jo ikke bare om «likes» som Faten har «satt på noen innlegg eller kommentarer».

I skjermdumpen fra Facebook-siden hennes i 2014 kan vi lese (i forbindelse med noe palestinsk-relatert): «Hjerteskjærende! Spørsmålet er ikke lenger bare hvorfor gjør ikke verden noe med dette? Men hvorfor drar ikke såkalte ISIL «jihadister» ned til Palestina og gjør jihad? De som kaller seg for muslimer og vil redde muslimer fra kuffar og vantro? Er det ikke virkelig der det trengs jihad? Er det ikke det palestinske folk som virkelig trenger hjelp? Eller er ikke det en viktig sak for ISIL? NEI, selvfølgelig ikke! De er jo sponset av Israel! De er selveste sionismen!»

Ifølge VG-artikkelen er dette en innlegg hun har videre-delt. Det er mulig, selv om det slett ikke ser slik ut av skjermdumpen. Uansett er det irrelevant om hun selv skrev dette, eller om hun videre-delte, for ved videre-deling av et slikt innlegg er det åpenbart at man står for innleggets innhold. Med andre ord: I ett og samme innlegg klarer Faten å vise at hun innerst inne er en «ganske vanlig muslim»: Full av hat mot Israel, et hat som stikker så dypt at hun ønsker jihad mot landet. Og attpåtil presterer hun å utvise de (også ganske vanlige) konspirasjonsteoriene mot jøder, konspirasjonsteorier med godt, gammelt antisemittisk grunnlag: Israel står alltid bak, også når islamistiske organisasjoner gjør så godt de kan for å opprette sitt bloddryppende kalifat. Vi så det samme etter 9/11: «Det var Mossad som gjorde det». Enten alene, eller i ledtog med Bush, CIA, eller noe i den dur. Dette er den «Faten tar valget» som er NRKs multikulturelle alibi denne høsten, og som på typisk påtatt naivt men likevel beundringsverdig vis skal manøvrere seg gjennom valgprogrammene for å finne «sitt parti», og selvfølgelig da også partiet til alle de unge jentene, med og uten hijab, som sitter klistret til skjermen. Det ligger allerede i kortene hvilket «valg» Faten kommer til å ta. Det blir nok trolig Arbeiderpartiet, eller, om kanalen velger å være litt ekstra vågal og kontroversiell dette valgåret, Rødt. Og i NRKs beregninger kommer denne hæren av unge Sana…unnskyld, Faten-fans, til å strømme til valglokalene 11. september for å dytte valgslippen fra AP (eller Rødt?) ned i valgurnen.

Det er bare det at det ikke er slik det kommer til å bli. NRK har, i sin sedvanlige arroganse og nedlatende holdninger overfor folket, feilberegnet. Ungdommen er ikke dum. Selvfølgelig vil en liten flokk Sana/Faten-fans følge den unge kvinnens eksempel, men mange fler kommer til å ta avstand fra det de (med rette) kommer til å oppfatte som manipulering og politisk «oppdragelse». Ungdommen i vår tid er som ungdommen til enhver tid: Grunnleggende opprørsk – og de kommer ikke til å la seg lure av en NRK-programleder de stort sett ikke identifiserer seg i særlig grad med. Og ære være dem for det. I tillegg kommer det faktum at NRK i sitt rørende og patetiske forsøk på å utvise «kulturell kompetanse» bedriver en hårreisende forskjellsbehandling; Et kors på 1.4 centimeter plassert diskret i halsgropen til en lyshudet kvinne er tabu, mens en gigantisk hijab plassert over hodet på en ikke-like-lyshudet kvinne, det er halal og innafor, og nyheten om denne diskrimineringen er «out there» og kjent for alle som leser aviser på nett. Er det en én ting ungdommen i vår tid reagerer på, så er det nettopp dette: Forskjellsbehandling! Og ære være dem for det også!

Vi kan også trekke visse konklusjoner angående NRK: Ifølge vår egen lisensfinansierte kanal er det politisk-religiøse symbolet hijab dandert oppå hodet til en programleder som også har gitt uttrykk for sitt ønske om jihad mot Israel, og ikke minst sine antisemittiske konspirasjonsteorier om at Israel «står bak IS», helt halal. Et gullkors på 1.4 centimeter rundt halsen på en annen programleder, er derimot haram.