Islam

Sorgens dag for ytringsfriheten

12 personer skal være drept og flere skadet etter at maskerte menn skjøt vilt rundt seg i lokalene til det franske, satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo. Gjerningsmennene skal ha ropt ”profeten har blitt hevnet”.

Ifølge Telegraph skal det være snakk om to gjerningsmenn. De skjøt vilt om seg i lokalene til Charlie Hebdo mens de ropte at ”profeten har blitt hevnet”. Magasinet skal ha rundt 25 ansatte. Så langt sier rapportene at 12 personer skal være døde, mens flere er skadet. Etter det groteske angrepet stakk mennene av i en bil, en flukt som førte til at flere politifolk og fotgjengere ble såret. En video av deler av flukten er publisert.

Det venstreorienterte og satiriske franske ukemagasinet Charlie Hebdo trykket i sin tid Muhammed-tegningen i solidaritet med de danske avisene. For dette ble redaktøren og magasinet dratt for retten av tre store franske islamske organisasjoner. Filmskaperen Daniel Leconte dekket den uvanlige rettssaken. Avisen Charlie Hebdo vant for øvrig både rettssaken og ankesaken.

Screenshot 2015-01-07 12.59.59I begynnelsen av november 2011 ble lokalene til Charlie Hebdo utsatt for et bombeattentat. Dette skjedde dagen etter at magasinet hadde satt sin spesielle vri på den ”arabiske våren”, der de direkte latterliggjorde både Muhammed og islam – slik som magasinet gjør med alt og alle. Forsiden ble illustrert med et bilde av Muhammed som sier: ”100 piskeslag hvis du ikke dør av latter.” På bladets bakside var Muhammed utstyrt med en klovnenese, ledsaget av denne teksten: ”Ja, islam går hånd i hånd med humor.” På toppen av det hele omdøpte de magasinet for anledningen, da til det treffende Charia Hebdo.

Men mens Charlie Hebdo sto skulder ved skulder med Jyllands-Posten under (den første) Muhammedkrisen, så valgte Jyllands-Posten ikke å publisere de tegninger man antok utløste attentatet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler. Denne beslutningen falt samtidig med at Jyllands-Postens lokaler fortsatt var en ”festning” etter at avisen publiserte Muhammed-karikaturene. Attentatet utløste heller ingen massiv mediedekning i Norge – og ingen gjenga noen faksimile av ukemagasinets førsteside.

Screenshot 2015-01-07 13.04.07Charlie Hebdo valgte å svare på bombeattentatet, der ingen kom til skade, med humor. Uken etter kom de med en forside der en muslimsk mann kliner med en annen mann, illustrert av ordene: ”kjærlighet er sterkere enn hat”, og der vi så et utbombet lokale i bakgrunnen.

I 2013 publiserte ukemagasinet et særnummer om Muhammeds liv. Selv mente redaktøren at særnummeret på 64 sider ikke ville vekke anstøt hos sofistikerte muslimske sjeler. Det kom derimot raskt reaksjoner fra tyrkisk hold som mente særnummeret var en provokasjon og oppfordret muslimer til å ignorere den.

I et intervju i Spiegel i 2012 uttalte magasinets sjefsredaktør Stéphane Charbonnier at ”en tegning aldri har drept noen”, hvilket han har helt rett i. Men dagen i dag forteller oss at også en tegning kan føre til drap.

Det er en sorgens dag for ytringsfriheten. Men igjen skal vel norske (og andre) medier unnvike.