Islam

”Ikke enkelt å være elsket av duster”

Den venstreorienterte og satiriske franske avisa Charlie Hebdo, trykket Muhammed-tegningen i solidaritet med de danske avisene. Slikt blir det fort rettssak av. Og dermed ble det også en film av balladen som islamister skapte.

Redaktøren for den venstreradikale satiriske avisa pådro seg vrede fra muslimer over hele verden. Redaktøren og tidsskriftet ble dratt for retten av tre store franske islamske organisasjoner. Filmskaperen Daniel Leconte dekket den uvanlige rettssaken. Avisen Charlie Hebdo vant rettssaken og ankesaken.

Truslene har haglet mot den franske filmskaperen etter at han laget dokumentaren. Filmen ble rost av bransjebladet Variety i Cannes som skrev: «filmen er et sterkt eksempel på individer som uten redsel står opp for grunnleggende, men av og til neglisjerte prinsipper, selv om det koster dem forfølgelse og til og med dødstrusler,» skriver Film & Kino.

Hvorvidt den franske filmskaperen får politibeskyttelse eller har fått drapstrusler, vil han ikke uttale seg om. Oppslag om trusler er nettopp hva de som misliker ytringsfrihet ønsker seg, mener han.

Filmskaperen er også kritisk mot norske redaktører som ikke ville trykke karikaturene. Et svik mot ytringsfriheten, mener han: ”Det at man angriper muslimsk terrorisme betyr ikke at man angriper alle muslimer. Ikke å skjønne det er både absurd og en fornærmelse mot alle muslimer. Dessverre er det slik at store deler av pressen hyller ytringsfriheten i festtaler, men ikke er villige til å ta kostnaden med å kjempe for den. Selvsensuren til disse mediene er en fare for demokratiet. Det virker som deler av pressen ikke er villige til å forsvare sin egen overbevisning og de verdiene som de hyller hver eneste dag på lederplass. Det blir tomme ord. Vi trenger ustoppelige journalister som de i Charlie Hebdo som vet hva journalistikk handler om: Det å fortelle sannheten – ikke minst når den er ubehagelig og kontroversiell.”

Et av høydepunktene i filmen skal være Charlie Hebdos advokat spør de muslimske saksøkerne om de ønsker å bli behandlet som enhver annen religion i Frankrike, og viser frem en rekke andre langt røffere karikaturer der kristendommen er i fokus.

Filmen vises på Film fra Sør i dag mandag kl 17.30 på Vika 1 i Oslo

På Bergen internasjonale filmfestival tirsdag 21. oktober kl. 09:00 i MB2 og onsdag 22. oktober kl. 18:50 i MB3