Ytringsfrihet

Kliner til med homofil muslim

Kiss me, Honey, Honey, kiss me – slik synes satiremagasinet Charlie Hebdo å tenke når de, en uke etter at deres redaksjonslokaler ble bombet, kommer med en forside der en muslimsk mann kliner med en annen mann, illustrert av ordene ”kjærlighet er sterkere enn hat”, og der vi ser et utbombet lokale i bakgrunnen.

Rita Karlsen, HRS

Om det er Muhammed en journalist i Charlie Hebdo kliner med, sier visstnok historien ingenting om. Men derimot levnes det liten tvil om at satiremagasinet har tenkt å svare vold med kjærlighet. Det er kanskje levnet større tvil om omfavnelsen omfattes som annet enn klam, for ikke å si kvalm.

Det var i forrige uke at det venstreorienterte, tradisjonsrike franske satiremagasinet Charlie Hebdo omdøpte utgaven til Charia Hebdo og plasserte Muhammed som ”gjesteredaktør”. Det het at de ville ”hedre” islams innflytelse på den arabiske våren. Så ble redaksjonslokalene bombet, uten at europeiske medier svarte med stort annet enn fravær av støtte. Derimot kom en annen venstreorientert avis Charlie Hebdo til unnsetning. Liberation åpnet både redaksjonslokalene sine og avisen sin for Charlie Hebdo. Sistnevnte ved at Liberation utgir Charlie Hebdo som tillegg til egen avis.

Tausheten generelt i mediene er derimot blitt svart med satire fra franske tegnere. Og nå har altså Charlie Hebdo selv valgt å følge opp.

Det er hyggelig at NRK.no har valgt å omtale «stuntet». De skriver at på forsiden kliner en muslimsk mann med en tegneserieversjon av et mannlig medlem av Charlie Hebdo-redaksjonen. I bakgrunnen ser man restene av det som skal forestille bladets bombete redaksjonslokaler. Tittelen over tegningen er «L’Amour plus fort que la haine» – kjærlighet er sterkere enn hat.

Et bedre tilsvar på terrorbomben mot Charlie Hebdo kunne magasinet knapt funnet på. Hvordan voldselement i islamistiske rekker kommer til å forholde seg til dette ”nye anslaget” for menneskerettighetene (friheten til å elske en av samme kjønn), er et åpent spørsmål. Provokasjonen må likevel oppleves som dobbel: ikke legger magasinet seg flate og logrer med halen i håp om tilgivelse for å ha plassert Muhammed i gjesteredaktørstolen, tvert om er tilsvaret et nytt spark til krefter innen islam som er i kollisjon med vestens verdigrunnlag.