Islam

Særnummer om Muhammeds liv

Det franske ukemagasinet Charlie Hebdo skal publisere et særnummer om Muhammeds liv, basert på grundig research. Nummeret skal lanseres i dag og den skal være historisk etterrettelig og “autorisert av islam” ettersom det er en muslim som står bak arbeidet. Magasinets lokaler ble utsatt for bombeangrep i 2011 knyttet til publisering av Muhammed-tegninger. At redaktøren av Charlie Hebdo lever med politibeskyttelse døgnet rundt, er kanskje forutsetningen for å kunne publisere en egen satireutgave om Muhammeds liv.

I Charlie Hebdos utgave i november i 2011 må gjesteredaktøren kunne karakteriseres som superkjendis. Islamstifteren Muhammed redigerte utgaven, ifølge magasinet selv. Ukemagasinet ble således omdøpt til Charia Hebdo. Forsiden var illustrert med et bilde av Muhammed som sa: ”100 piskeslag hvis du ikke dør av latter.” På bladets bakside var Muhammed utstyrt med en klovnenese, ledsaget av denne teksten: ”Ja, islam går hånd i hånd med humor.” Charlie Hebdos spesielle vri handlet om å sette den ”arabiske våren” på dagsordenen etter at sentrale ledere sa at sharia skulle være fundamentet for lovverket. Hva svarte de krenkede den gang? Lokalene til satiremagasinet ble bombet. Hva svarte da en del medier i Europa? De mobbet magasinets journalister, mens andre valgte å tie – i fryktens ånd

Jeg vil anta at medier generelt vil reagere på samme vis nå hvis magasinet utsettes for angrep. Selv mener redaktøren at særnummeret på 64 sider ikke vil vekke anstøt hos sofistikerte muslimske sjeler.

«It is a biography authorised by Islam since it was edited by Muslims,» said Charlie Hebdo’s publisher and the comic’s illustrator, who goes by the name Charb. «I don’t think higher Muslim minds could find anything inappropriate,» Charb said. The biography will be published Wednesday and was put together by a Franco-Tunisian researcher known only as Zineb, Charb said.

The publisher said the idea for the comic book came to him in 2006 when a newspaper in Denmark published cartoons of Mohammed, later republished by Charlie Hebdo, drawing angry protests across the Muslim world. «Before having a laugh about a character, it’s better to know him. As much as we know about the life of Jesus, we know nothing about Mohammed,» Charb said.

Det har allerede kommet reaksjoner fra tyrkisk hold som mener særnummeret er en provokasjon og oppfordrer muslimer til å ignorere den. 

A senior Turkish government official lashed out Monday at plans by a French satirical newspaper to release a comic book biography of the prophet Mohammed, calling it a «provocation» and advising Muslims to ignore it.

The reaction from Ibrahim Kalin, a close aide to Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, came a day after satirical weekly Charlie Hebdo announced plans to release a comic biography of Islam’s founder on Wednesday that the paper said would be researched and educational.

«Charlie Hebdo’s editor says the cartoons won’t be offensive to Muslims. Turning the prophet of Islam into a cartoon character is itself wrong,» Kalin said in a message on Twitter. «No matter what Charlie Hebdo people say, this is a provocation. My advise to Muslims: ignore it. Don’t give them what they want.»