Våre hjemlige såkalte redaktørstyrte medier er raske på labben når det gjelder å beskylde andre, ikke minst sosiale medier, for å spre løgner og fake news.
Da jeg i går leste Dagbladets Marie Simonsens kommentar om Donald Trump, kunne jeg ikke annet enn å undre meg: Hvor har hun alt dette fra?
Hun åpner friskt, og hennes hat mot Trump flerrer mot oss:
Det er mange teorier om hvorfor Donald Trump har gått til frontalangrep på Harvard, et av verdens absolutt mest sagnomsuste og velrennomerte universiteter.
Ikke alle kan være sanne, selv om de er sannsynlige når det gjelder en mann som styres av hevngjerrighet og smålighet. Kan det for eksempel hende at Trump, som jukset seg inn på prestisjeuniversitetet Wharton School of Economics, og er blitt omtalt av lærere der som den mest ubrukelige og late studenten de noen gang har hatt, har et horn i siden til akademia? Eller kan det være at sønnen Barron ikke slapp inn på Harvard og derfor endte med å studere på New York University, et mer enn bra nok universitet, men ikke en Ivy League-skole, som er det eneste som gjelder blant fiffen?
Så kan Simonsen alltids gjemme seg bak at ikke alt kan være sant – men i hennes tolkning er det likevel «sannsynlig». Deretter fortsetter hun med at «De mange teoriene forteller at ingen riktig forstår krigen mot Harvard. Ja, bortsett fra at han vil kontrollere akademia som alt annet.»
De som ikke forstår «krigen mot Harvard» kan umulig ha prøvd å forstå heller.
Trump-administrasjonens krav til Harvard University og andre eliteuniversiteter i USA er å få ryddet opp i politisk aktivisme i akademia. I min tolkning er det ikke, slik mange vil ha det til, et autoritært angrep på akademisk frihet. Og i en ny rapport – fra et utvalg på nettopp Harvard – konkluderes det med at universitetet har et problem med blant annet antisemittisme.
Det var dårlig nytt for universitetets ledelse som har anlagt søksmål mot Trump-administrasjonen for blant annet frysing av økonomisk støtte. Harvard mottar rundt 100 milliarder kroner i året i statsstøtte.
Nå har Barrons mor, Melania Trump, avvist ryktene om at sønnen ikke slapp inn på Harvard, melder New York Post.
«Barron søkte ikke til Harvard, og enhver påstand om at han, eller at noen på hans vegne søkte, er fullstendig feil», fortalte Nicholas Clemens, førstedamens kommunikasjonsdirektør.
Barron fullførte sitt første år ved New York University tidligere denne måneden etter å ha blitt uteksaminert fra Oxbridge Academy i West Palm Beach, Florida, våren 2024.
Så det kan være at Venstre-politiker Ingvild Wetrhus Thorsvik advarsel «mot falske nyheter og desinformasjon som truer demokratiet», der hun foreslår «å definere redaktørstyrte medier som en kritisk samfunnsfunksjon i totalberedskapsmeldingen», bør tenke seg om én gang til. Thorsvik burde kanskje ikke være så redd for uenigheter i våre demokrati, og heller bekymre seg litt for at Norge har et konsensusproblem.