Antisemittisme

PFU felte Nettavisen for å kople Rabita-moskeen til Brorskapet. Tre dager senere hyller Basim Ghozlan Brorskaps-leder

I en artikkelserie gjorde Nettavisen det HRS har gjort i en årrekke: De koplet Rabita-moskeen til Det muslimske brorskapet. Moskeen klaget Nettavisen inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Onsdag var fellelsen et faktum. Basim Ghozlan, Rabita-moskeens mest kjente lederskikkelse, gledet seg offentlig over fellelsen. Tre dager senere la han ut en hyllest til en svært sentral Brorskaps-forkjemper. "Måtte Allah være barmhjertig med den heroiske martyren, Mujahid-lederen, Dr. Mohamed Morsi", skrev Ghozlan på Facebook. 

Det var fryd og gammen i moskemiljøet onsdag da PFU felte Nettavisen for brudd på Vær varsom-plakaten (VVP). Basim Ghozlan, moske-Norges kanskje mektigste mann, delte Journlistens sak om PFU-fellelsen på sin egen Facebook-profil og skrev at «Jeg må innrømme at jeg ikke har lest innholdet enda, men tittelen lover godt.»

Ghozlan har all grunn til å være fornøyd. Det går så det suser for den tungt statsstøttede Rabita-moskeen, og Ghozlan selv har til smør på brødskiva han også. Den tidligere systemutvikleren for Dagbladet, systemkonsulenten for SSB og datakonsulenten for Rikshospitalet presenteres slik når man går inn på Proff.no:

Her er det ulike roller i det muslimske nettverket, og millionene triller inn. Ghozlan er regjeringens utvalgte dialogmann, men han er også en av de muslimske lederne HRS i alle år har fulgt tettest – nettopp grunnet Brorskapstilknytning, kjente terrorister som har frekventert moskeen og myndighetenes valg om å løfte denne mannen opp og fram som en «moderat stemme». Søk gjerne på navnet hans på våre nettsider, det framkommer utallige artikler om hans – tør jeg si – åleglatte virke, eksempelvis denne artikkelen om millionene fra diktaturer i Midtøsten.

Brorskapets jødehat

Jødehatet har vært sentralt å belyse i vår dekning av Ghozlan og Rabita-moskeen. Denne artikkelen fra 2011 kan illustrere hvor intenst det hatet er i ideologien Brorskapet og Ghozlan forfekter.

Utilslørt har Basim Ghozlan, leder av Det islamske forbund i Oslo, ved flere anledninger uttrykt sin hengivenhet overfor sunniislams fremste islamist Yusuf al-Qaradawi. Derfor er det ingen grunn til å bli sjokkert over at Ghozlan nå planlegger å invitere Qaradawi til konferanse i hovedstaden vår, Qaradawi som blant annet ønsker å fullføre det Holocaust som Hitler ikke klarte å fullføre.

Siden terrorangrepet av Hamas 7. oktober i fjor har Rabitas viktigste mann vært en aktiv og tydelig stemme for Palestina, eller nærmere bestemt for Hamas. Vi har belyst uttalelsene hans i en rekke saker, blant annet her, hvor han skriver at «Hamas har ikke bevisst siktet mot sivile. Hamas har aldri voldtatt noen kvinner. Hamas har ikke angrepet eller slaktet barn».

Jødehatet har Ghozlan til felles med Brorskapet.

Om Det muslimske brorskap kan man lese i Store norske leksikon:

Det muslimske brorskapet har gitt opphav til flere ulike islamistiske bevegelser i andre land. Det muslimske brorskapet er i dag en viktig maktfaktor blant annet i Egypt der Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP), som har sterke bånd til brorskapet, gjorde det svært godt i valget etter revolusjonen i 2011–2012. FJP ble forbudt i august 2014. Egypts avsatte president Mohamed Morsi representerte dette partiet.

Hamas ble stiftet av Ahmed Yassin i 1987 før den første intifadaen i 1987, som en militær gren av Brorskapet.

Det er ikke underlig at aktivister i Palestinakomiteen og mannen i fokus, Basim Ghozlan, omtaler terrorangrepet som «motstand». Hamas er et akronym for Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah, som er arabisk for «islamsk motstandsbevegelse».

I Hamas opprinnelige charter er jødehatet nedfelt. Store norske leksikon skriver:

Det opprinnelige charteret fra 1988 kom med feilaktige og antisemittiske påstander, som at jødene kontrollerte mediene eller stod bak revolusjoner og kriger i verden, men dette var fjernet i 2017-programmet. Dette var et viktig signal til omverdenen. Mens Hamas i det opprinnelige charteret i innledningen kom med formuleringer som «Vår kamp mot Jøden … », slo bevegelsen fast i 2017 at den ikke fører en nasjonal eller religiøs kamp mot jødene på grunn av deres religion. (§16). Hamas og dets lederskap hadde siden 1990-tallet gjort denne distinksjonen mellom jødedom og sionisme tydelig i intervjuer og publiseringer, men charteret fra 1988 hadde alltid kommet i veien for denne rettelsen.

(…)Hamas sprang ut fra Det muslimske brorskapet på Gazastripen, og charteret fra 1988 gjorde det tydelig at Hamas tilhørte Brorskapet. Som Hamas erklærte i §2: «Den islamske motstandsbevegelsen [Hamas] er en av fløyene til Det muslimske brorskapet i Palestina». Denne referansen ble fjernet i 2017, hvor Hamas nå utelukkende var «en palestinsk, nasjonalistisk og islamsk motstand- og frigjøringsbevegelse».

Men de er ikke lenger antisemittiske, fastslår Store norske leksikons artikkel. Dem om det, man kan bare følge Basim Ghozlan på Facebook for å se hva det går i.

PFUs pludrerier

I Journalistens omtale av fellelsen av Nettavisens omtale av Rabitamoskeens tilknytning til Brorskapet kan vi lese:

Moskéen Rabita klaget Nettavisen inn for PFU, og mener at det til sammen er skrevet 20 saker om dem i Nettavisen, som inkluderer nyhetsartikler, ledere og kommentarer.

Ifølge moskéen har Nettavisen hatt en kampanje mot dem som omfatter mange overtramp og brudd på Vær varsom-plakaten (VVP). Det er kun én artikkel som er klaget inn, og den har tittelen «Forskerne kobler Rabita til det muslimske brorskapet: – Vil endre samfunnet».

Rabita er kritiske til at de blir koblet til det muslimske brorskapet. Nettavisen på sin side, avviser at avisens journalistikk om Rabita var en kampanje mot menigheten. De mener artikkelen var basert på et stort antall forskningsbaserte kilder, der fem knyttet Rabita opp mot Det muslimske brorskapet, og tre kilder avviste eller var skeptiske til dette.

Jeg har lidd meg gjennom PFU-behandlingen. Den finnes til selvsyn her, litt før en time og ti minutter ut i møtet. PFU bruker omlag en halvtime på å finne at det viktigste grunnlaget for fellelse er en overskrift der det står «forskerne», ikke «forskere», og da kan mange tro at det gjelder alle forskere, men det gjelder bare noen forskere, for andre forskere mener noe annet, argumenteres det. Seansen kulminerer altså i at Nettavisen felles. Skulle jeg vært ond ville jeg brukt overskriften «PFU støtter Rabita», men det hele er så kunnskapsløst at jeg snarere lander på at de ikke aner hva de driver med.

PFU forstår selvsagt ikke et fnugg av islam, langt mindre forstår de Det muslimske brorskapet eller Rabitamoskeen. Men ytterst latterlig blir det på Facebook lørdag, når Rabita-lederen som er frikjent for Brorskaps-tilknytning, legger ut sin hyllest.

Oversettelsen av den arabiske hyllesten er slik i sin helhet:

«Måtte Allah være barmhjertig med den heroiske martyren, Mujahid-lederen, Dr. Mohamed Morsi. Fem år etter hans uplanlagte martyrdød. Vi vil ikke glemme ordene dine da du sa: Vi vil ikke la Gaza være i fred. Vi vil ikke glemme deg da du sendte statsministeren din for å besøke Gaza og inspisere forholdene. Vi vil ikke glemme deg da du sa åpne kryssene. De forlot Gaza alene etter deg, herr president. De stengte overgangene og omringet barn og kvinner. Å Allah, gjør vår nasjon lett for ledere som følger i fotsporene til Mohamed Morsi. Å Gud, hev hans rang, hedre hans status og belønn ham med den beste belønningen på våre vegne.»

Mohammad Morsi var Brorskapets viktigste mann i Egypt. Det var han som brakte Brorskapet til makten. I en dybdeartikkel i Newyorker beskrives Ghozlans utvalgte Brorskapsmartyr i detalj:

(…)tiden hans i USA hadde gitt ham avsky for mange amerikanske verdier, inkludert de tilfeldige måtene menn og kvinner samhandlet på.

I likhet med andre ledere av Brorskapet, berømmet Morsi verdiene ved demokrati og frihet når han snakket med utenlandsk presse, men foran andre publikummere hadde han en historie med mer urovekkende uttalelser. Han omtalte Israels borgere som «mordere og vampyrer», og han erklærte at verken en kvinne eller en ikke-muslim skulle få lov til å tjene som Egypts president. Som ingeniør var spesialiteten hans presisjonsmetalloverflater, men han hevdet at fly alene ikke kunne ha felt World Trade Center 9/11. «Noe må ha skjedd fra innsiden,» sa Morsi. For alle som forstår egyptiske konspirasjonsteorier, pekte Morsis kodede kommentar på en åpenbar skyldig: jødene.

Kampanjemøtene hans kunne være urovekkende. «Ikke ta hensyn til media, det er falske medier!» ropte en foredragsholder på et møte i Kairo i mai 2012. En annen person leste et dikt dedikert til journalister: «Pressen er larver i sannhetens hjerne!» Samme måned, i Ismailia, en by ved Suez-kanalen, så jeg da Safwat Hegazy, en notorisk aggressiv salafistisk geistlig, hisset opp en menneskemengde på tusenvis før Morsi talte. «Når det gjelder frykten for at Brødrene ønsker å ta over regjeringen -» sa Hegazy og stoppet for å få effekt. «Ja, vi vil ha alt! Vi vil ha parlamentet! Vi vil ha presidenten! Vi vil ha kabinettet og departementene! Vi vil at alt skal være islamsk! Til og med avløpssystemene skal være islamske!»

Vi gratulerer PFU med årets mest fjollete fellelse og anbefaler Nettavisen å lese artikler på rights.no før neste runde Rabita-kritikk. Strengt tatt er det Nettavisen som burde fanget opp denne saken også, dersom de mener alvor med eksponeringen av islamismen i norske moskeer.