Finansiering

Islam Net samlet inn 100 millioner – løfter fram NRKs profilering som viktig markedsføring

I fjor overførte salafistiske Islam Net 99 millioner kroner til stiftelsen Iman Aktivitetssenter, det enorme moské- og aktivitetssenteret i Groruddalen. På spørsmål fra Vårt Land vil ikke Islam Net svare på hvor mye de har samlet inn via sosiale medier, men de løfter NRK-programmet «Helene sjekker ut» som vesentlig. Etter at NRK viet en episode til Fahad Qureshis salafistforening , ble antallet følgere i sosiale medier nær syvdoblet.

Vårt Land har intervjuet juridisk fagmedarbeider i Islam Net, Mahir Osman, som fryder seg over «utvikling og suksess de siste årene». Og suksess har Islam Net unektelig hatt.

Da det ble kjent at IslamNet hadde kjøpt eiendom – med egen skytebane – til 60 millioner kroner, skrev HRS om hva aktivitetene ved det såkalte aktivitetssenteret vil bestå i. Det har nemlig organisasjonen vært helt tydelige på selv.

Problemet handler om mangel på kunnskap om islam som resulterer i at iman (troen, vår merknad) forvitrer. Så vi vil bygge landets første dawah-senter (dawah betyr misjonering, vår merknad), kombinert med en moské som vil dele islams budskap på en måte som de unge kan forholde seg til. Det (senteret) skal ha en ungdomsavdeling der de unge kan komme i stedet for å henge rundt i gatene eller på vestlige klubber. Det vil ha islamske program og aktiviteter der de unge kan lære om religionen sin.

Etter HRS’ publisering endret IslamNet visningsinnstillingene på propagandavideoen de hadde liggende på YouTube, men nå er videoen synlig for publikum igjen og ses her.

Det gikk bare måneder fra eiendommen ble kjøpt til den var fullstendig nedbetalt, og også i fjor trillet millionene inn på Islam Nets konto. Da Vårt Land spurte hvor alle pengene kommer fra, svarte Osman som følger:

– Midlenes opprinnelse er den samme i dag som den var før. Vi har mange medlemmer og vi har mange givere som støtter vårt arbeid, både i Norge og i utlandet. Vi mottar hverken statsstøtte eller penger fra andre statlige aktører. Den gjennomsnittlige donasjonen er på noen hundre kroner, skriver han.

NRK og sosiale medier

Islam Net profilerer salafismen aktivt i sosiale medier, og oppgir å ha om lag 3,5 millioner følgere i inn- og utland. De opplyser selv at følgerne er viktige når de skal ha kronerulling, og selv om de holder kortene tett til brystet vedrørende hvem giverne av de totalt 99 millionene er, løftes en aktør som spesielt viktig; NRK.

Vårt Land har spurt om de 99 millionene ble samlet inn i fjor, samt hvor mye Islam Net totalt har samlet inn gjennom sosiale medier. Dette ønsker han ikke å kommentere. Han viser i stedet til at Islam Nets følgerskare på sosiale medier nesten har syvdoblet seg etter at NRK-programmet «Helene sjekker ut» viet en episode til organisasjonens arbeid i desember 2021.

– Ytterligere konkrete detaljer om innsamling, markedsføringsstrategi og økonomi kommenterer jeg ikke i media på nåværende tidspunkt, skriver han.

Islam Net selv er altså tydelige på NRK brukes som en del av deres markedsføringsstrategi, og det er heller ikke underlig.

NRK og kanalens innhentede ekspert fikk i 2021 snakke fritt om hvor grei Islam Net og leder Qureshi er blitt. Avsnittet nedenfor er gjengitt fra vår artikkel om NRK-programmet.

Frykten for radikalisering

NRK oppsøker islamekspert Olav Elgvin for å finne ut «hvorvidt det er noe i frykten for radikalisering». Det får vi raskt avkreftet av Elgvin, som sier at det ikke finnes noen slik «reell trussel».

– Det er mye å kritisere IslamNet for, men radikalisering er ikke en av de tingene, fastslår Elgvin.

At det bare er to år siden leder Fahad Qureshi og hans medarbeider besøkte IslamNets ideologiske leder, den bannlyste ekstremisten Zaik Naik, ser ikke ut til å være en bekymring som er verdt å løfte. Da vi omtalte IslamNets reise til Malaysia, som Qureshi forøvrig delte villig på Facebook, belyste vi hvem Naik er:

Zakir Naik når ut til hundretalls millioner mennesker med sitt ekstreme budskap via hans egen TV-stasjon, Peace TV. Men det er ikke mye fred, peace, han formilder. Naik står for et IS-kalifat, og han anses som så farlig at han nektes innreise i Storbritannia, Canada og eksempelvis Bangladesh. Her er noen uttalelser som medførte innreisenekt til Storbritannia og Canada allerede i 2010: ”Enhver muslim bør være en terrorist.” (…). ”Hvis han (Osama Bin) terroriserer terroristene, hvis han terroriserer terroristen America, fordi USA er en terrorist, så støtter jeg han.” Naik har også påstått at det er “åpenbart” at George Bush stod bak terrorangrepet mot Tvillingtårnene. Han mener også at frafalne muslimer skal straffes med døden.

Men Olav Elgvin mener at Qureshi har blitt voksen og at de mer ekstreme synspunktene hans må forstås som uttalelser fra en ung, engasjert mann. Elgvin mener at vi alle kan være litt høye på pæra i ungdommen, mens vi modererer oss mer etterhvert om vi blir voksne, og han sier at han definitivt tror dette om Islam Net og Fahad Qureshi.

– Er det bekymringsfullt at Islam Net vil rekruttere sårbare ungdommer? spør Helene Sandvig islameksperten.

– Islam Net kan sikkert hjelpe sånne ungdommer med i større grad å klare å ta utdanning, bli flinke i norsk og få seg jobb. Samtidig, hvis disse blir engasjert i IslamNet, vil de få en mer konservativ tolkning av islam og bli mer konservative muslimer. Det kan skape utfordringer hvis man er en homofil muslim eller en jente som vil ta utradisjonelle valg og vil gifte seg med en ikke-muslim eller den type ting. Det kan skape utfordringer, sier Elgvin.

Islameksperten fastholder at «det er en avveining her, men Islam Net kan bidra med mye positivt, og det skal man anerkjenne».

– Kan de bidra til integrering til tross for den konservative retningen? vil Helene vite.

Elgvin sier at man kan være kritisk til hva Islam Net står for, men at «man samtidig kan anerkjenne at de hjelper ungdom som sliter».

Radikaliseringsballen legges helt død.

Så kan vi i samme åndedrag nevne at både NRK-ekspert Elgvin og Islamsk Råd Norge var blant dem som signerte et opprop som blant annet oppfordret norske medier til å omtale Hege Storhaug som «muslimhater» og ikke «islamkritiker».

Vil utvide

Det er klart drahjelp av et slikt kaliber som NRK ga Islam Net har effekt, så det er ikke annet enn rimelig at NRK er den eneste parten som nevnes når salafistene selv skal svare på hvor pengene kommer fra.

De nær hundre millionene som er overført til aktivitetssenteret i Groruddalen skal brukes ikke bare på videreutvikling av senterets tilbud, men også til å utvide virksomheten i Norge, forteller Osman fornøyd til Vårt Land.

På sikt ønsker de å kopiere denne modellen og etablere flere slike muslimske familiesentre ulike steder i landet, opplyser han.

– Vi ser også frem til å kjøpe utleieeiendommer for å langsiktig kunne finansiere driften og etableringen av flere slike sentre i fremtiden. Til tross for mye islamofobi og fordommer, ser vi en lys fremtid for oss muslimer i Norge. Vi er opptatt av god integrering og det å skape sunne og gode miljøer for muslimske familier, skriver Osman.

Integreringen er sannsynligvis av samme format som den «integreringen» statskanalen selv bedriver; en aktiv skjønnmaling av islam i kombinasjon med vedvarende kverning om nordmenns påståtte islamofobi og fordommer. At fremtiden ser lys ut for salafistene er det ingen grunn til å betvile.