æreskultur

Voldtok 13-åring på skift til hun døde – det var hennes skyld, sier de tre asylsøkerne

Østerrike: De tre afghanske asylsøkerne lurte jente i felle og drepte henne på brutalt vis. I retten hevder de at det var jentas egen skyld. Saken er imidlertid blitt større enn seg selv - for nå har landets asylpolitikk blitt en før og etter det bestialske drapet.

Sommeren 2021 tok den nå 20 år gamle Ali Sena H. kontakt med Leonie (13) på Instagram. Han utga seg for å være 16 år. Etterhvert klarte Ali å lokke Leonie til Wien, som er ca. 40 kilometer fra hennes hjemsted.

De møtes på en typisk festplass ved Donau-elven, der Ali har med seg to andre afghanske unge menn. En av disse, Zubaidullah R., skulle vise seg å selge narkotika. Allerede her klarer de å få Leonie til å ta fire ecstasy-piller.

Kort tid etter lokker de henne til en leilighet hvor de forsøker å gjøre seksuelle tilnærmelser. Hun avviser dem.

I hemmelighet blander de inn syv piller i hennes appelsinjuice. Hun går inn i en slags koma. Deretter bytter de tre på å voldta henne.

Zubaidullah filmer det hele og lagrer videoen i sin iCloud. Opptakene ble en del av etterforskningen, og det var slik politiet senere kunne slå fast at jenta døde mellom klokken 05:57 og 06:30 om morgenen.

La skylden på jenta

Da mennene fant ut at Leonie ikke lenger reagerte, prøvde de først å gi henne sitronsaft og så dusjet de henne. Men da det gikk opp for dem at hun var død, bar de liket ut av leiligheten. Her satte de henne opp mot et tre på den grønne stripen mellom veien og fortauet.

En av dem stakk umiddelbart fra Østerrike, mens de to andre lot som om de nettopp hadde oppdaget liket og ringte etter lege.

Men de endte alle sammen i samme rettssal. Her løy de videre og la skylden på hverandre. Zubaidullah sa at han hadde trodd at Leonie var prostituert og derfor hadde han, hevdet han, gitt henne 50 euro. En av de andre, Ibraulhaq A., hevdet at han hadde holdt henne i hånden og at hun gråt da en av de andre voldtok henne. Han grep ikke inn, sa han.

«Det spiller ingen rolle for meg, det var ikke kjæresten min», melder avisen Standard .

Det ble videre hevdet at det var hennes egen feil at hun døde, for hun hadde jo bare dratt hjemmefra og også tatt narkotika.

Men ingen av deres forsøk på å redde seg selv hjalp dem i retten.

Dommen falt

Fredag 2. desember falt klubben i retten. Ifølge danske Berlingske så dommeren mennene rett inn i øynene og sa:

 – De brukte denne jenta som et objekt og utviste oppsiktsvekkende likegyldighet overfor Leonis liv.

Den eldste, Zubaidullah (nå 24), ble funnet skyldig i drap og ble dømt til livstidsdom. I dommen ble det lagt vekt på at han – som narkotikaselger – godt visste hva han gjorde da han ga Leonie langt mer enn det han selv rådet kundene sine til å ta på én gang.

Ibraulhaq (nå 19) og Ali (nå 20) ble regnet som medskyldige til drap fordi de ikke prøvde å redde Leonie. Alle tre ble også funnet skyldige i voldtekt. Ibraulhaq ble dømt til 20 årene i fengsel, Ali fikk 19 år.

De må også betale Leonis familie 140.000 euro.

Mennene mottok dommene uten å foretrekke en mine. De har åpenbart enda ikke forstått hvilken redselsfull forbrytelse de har gjort seg skyldige i. Og kultur skal liksom ikke bety noe?

Folkelig lynsjestemning

Da de ble fremstilt for retten var saken for lengst blitt mye større enn Leonie. Den er blitt et særlig politisk betent spørsmål om asylpolitikken, også ut fra det faktum at to av dem allerede var kjente kriminelle. Det viste seg videre at myndighetene hadde forsøkt å utvise Ibraulhaq, men ventetider og god kunnskap om hullene i asylsystemet gjorde at han fortsatt var i Østerrike.

Rett ettet hendelsen tok debatten om hjemsendelse av asylsøkere igjen full fyr.

Leonis mor ville ha svar på hvorfor mennene stadig var i landet. «Hvor er politikerne?» spurte hun.

Mange av politikerne har fryktet at dommen til Leonis drapsmenn ville bli oppfattet som for mild for den folkelige lynsjestemningen som saken skapte.

To dager etter dommen måtte familiens advokat, Florian Höllwarth, stille opp til en TV-debatt om spørsmålet om statens rolle og skyld. Her kom det frem både advokaten og Leonis familie var fornøyd med dommen. Höllwarth påpekte at den strenge dommen var et viktig signal til alle jenter og kvinner i Østerrike.

Det er bare å anta at det gikk et lettelsens sukk i regjeringskontorene.

Asylpolitikken

Saken kan imidlertid ankes, men den glemmes kanskje uansett ikke med det første.

For allerede mandag kveld, tre dager etter at dommen falt, deltok Leonies mor sammen med en annen mor som har fått datteren drept av en syrisk asylsøker, i en TV-sending med tittelen «Drept av asylsøker». For mange i Østerrike regnes nå asylsøkere som en dødsårsak på linje med andre dødsårsaker, påpeker Berlingske.

Det begynner å bli svært mange saker der asylsøkere i Europa forbryter seg mot unge jenter. For eksempel omtalte vi i 2017 de tre syriske asylsøkerne (brødre) som gjennom en hel natt voldtok ei 13 år gammel jente i Haugesund. I retten påsto de at jenta løy, mens forsvareren viste til «ukjente lokale forhold». Saken vakte for øvrig ikke stor oppmerksomhet i Norge.

Men kanskje enda verre; mange av disse sakene ender ikke i retten engang. Ofrene og familiene frykter for å anmelde, ikke minst fordi gjerningspersonen(e) er asylsøkere. Vi kjenner til slike saker, og de tør heller ikke at vi anonymt formidler dem.

Hvorfor er vi så likegyldige til konsekvensene av kulturforskjeller? Asylpolitikken må endres.