Vold og overgrep

Påstår voldtatt jente (13) er en løgner

Gjennom en hel natt voldtok tre nyankomne syriske brødre og asylsøkere en 13 år gammel jente i Haugesund. To av de tiltalte erkjenner å ha hatt sex med jenta, mens den tredje nekter for forholdet, til tross for DNA-funn som forteller det motsatte. I retten i går hevdet forsvareren av den ene tiltalte at han trodde jenta og hennes venninne var 18 og 16 år gamle. Den tiltalte kunne verken norsk eller engelsk på tidspunktet for ugjerningen han er tiltalt for. Like fullt hevder forsvarerne at brødrene hadde spurt jentene flere ganger om alderen og fått bekreftet at de var over den seksuelle lavalder. Her er det noe som ikke rimer.

Tre syriske brødre er tiltalt for å ha voldtatt ei 13 år gammel jente i Haugesund gjennom hele natten i mai i fjor. Brødrene var da i alderen 19, 20 og 24 år og omtales som flyktninger.

Den 13 år gamle Haugesundsjenta og ei venninne fikk kontakt med de unge syrerne på sosiale medier, og avtalte å møte de to yngste brødrene i byen. I Byparken inviterte brødrene dem hjem til leiligheten sin, der også den eldste broren befant seg. Jentene og brødrene hørte på musikk, spiste, og jentene fikk servert hver sin øl, melder Haugesund avis (betalingsmur).

Gjennom natten voldtok alle tre brødrene den ene 13-åringen, i henhold til tiltalen. De to yngste erkjenner samleie, men hevder det var frivillig og at de trodde hun var over 18 år. Den eldste broren nekter seksuell omgang med henne, men DNA-spor etter han i jentas underliv viser noe annet.

De to yngste brødrene er også tiltalt for å ha «befølt eller kysset» brystene til den andre jenta. Saken går for domstolen i tre dager.

-Ukjent med lokale forhold

Den alvorlige saken går for domstolen i Haugesund i disse dager. Haugesund avis rapporterte fra retten i går at forsvareren til den ene broren hevder klienten hans er uskyldig:

Hans klient kom til Haugesund bare en måned før voldtekten av en 13-årig jente, som både han og hans to brødre er tiltalt for. Han var totalt ukjent med lokale forhold og kunne verken norsk eller engelsk. Da de to jentene dukket opp og fortalte at de var 18 og 16 år gamle, hadde han ingen andre muligheter enn å spørre enda en gang om alderen, argumenterte forsvareren rundt det helt sentrale spørsmålet i rettssaken mot de tre flyktningbrødrene fra Syria.

Ukjent med lokale forhold? Finnes det et eneste område i Syria der unge menn kan ha sex med fremmed, ung jente gjennom en hel natt – og det hele er frivillig fra jentas side – uten at det får konsekvenser? Det ville i så fall være svært overraskende for meg. Syria er tross alt et islamsk land der æreskulturen og dens strenge kjønnskodekser er rådende. Men de tror kanskje at i Norge og Vesten er det vanlig at flere menn har sex med barn samtidig?

Det nye Norge….

Klienten kunne verken norsk eller engelsk på tidspunktet da ugjerningen er begått, sier forsvareren. Hvordan han da kan ha tolket 13-åringen til å være 16 – 18 år, fremstår i et underlig lys.

Eller som aktor sier det:

– De kunne ha avstått fra seksuell omgang, om de var i tvil, mente aktor, kst. statsadvokat Marte Engesli Lysaker, og brukte nettopp den kjensgjerning at brødrene spurte flere ganger, som bevis for at de måtte være i tvil om jentenes alder.

-Jenta er en løgner

Forsvarerne lener seg på blant andre jentas fostermor om jenta ikke er til å stole på:

Både Lea og de to andre forsvarerne, Sverre Hetland og Trond Hjelde, ba retten være ytterst forsiktig med å legge avgjørende vekt på det jenta selv har forklart til politiet.

Lea viste til at hennes egen fostermor forklarte i retten at jenta løy, og løy mye. Og han ramset opp eksempler fra bevisførselen som viste det samme; jentene løy ikke bare om sin alder for å få innpass hos de eldre mennene, men om tidspunkter, hvor de var, hvorfor de ikke svarte på meldinger …

– De løy politiet rett opp i ansiktet, slo advokat Lea fast og fortalte at hans klient føler seg lurt til å begå et straffbart forhold.

Aktor har lagt ned påstand om fire og et halvt års fengsel for alle brødrene.

Ettersom den eldste broren løy og hevdet han ikke hadde hatt seksuell omgang med jenta, leder dette tankene til at han visste – ikke overraskende – at det som skjedde denne mainatten i Haugesund ikke var innafor heller norske kulturelle forhold.

Politiet etterforsker nå også et mulig nytt seksuelt overgrep mot 13-åringen som skal ha skjedd etter de angivelige voldtektene i mai.

Dom avsies i neste uke.