Mediekritikk

Medias nye hatobjekt; Elon Musk

Etter at Elon Musk kjøpte Twitter er han blitt en fiende av mainstream media (MSM) på linje med Donald Trump. Alt Musk gjør tolkes inn i en høyreekstrem agenda. Tåler man ikke at Musk vil slutte med sensur av folks meninger? Tåler man ikke at Musk avslører hvor sterkt politisk venstreorienterte Twitter har vært? Frykter de samme at ytringsfriheten skal seire over deres egen fortolkning av verden?

Det er mange år siden jeg forlot Twitter, da den fremsto mer og mer som en pøl av forakt og hat. Etter at Elon Musk, om ikke konstant verdens rikeste mann, så blant de rikeste, kjøpte Twitter har jeg forstått mer av denne kanalens fremtoning. Det har mainstream media (MSM) hjulpet meg med.

For hvorfor ble «plutselig» Elon Musk av flokkdyret MSM lagt for samme type hat og omtale som eks-president Donald Trump? Man kan mene hva man vil om begge, men én ting er sikkert: vi kan ikke stole på at MSM gir en nøytral fremstilling av noen av dem.

Fra sensur til ytringsfrihet

Da Musk punget ut med ufattelige 44 milliarder dollar for den globale medieplattformen hevdet han å gjøre det i «ytringsfrihetens navn». Han ønsker ikke at meldinger skal sensureres, utover det som er ulovlig (straffbart).

Musk har selv over tid vært en ivrig Twitter-bruker og har sikkert irritert seg grønn over det han opplever som sensur og politisk slagside. «Alle» som er eller har vært på Twitter kan ikke ha unngått å merke at den er (var?) en lekekasse for den politiske venstresiden, men mer komplisert var det å bevise at Twitter drev aktivt med sensur – på samme måte som mange av oss opplever på Facebook, der det er like vanskelig å kunne bevise det. Kanskje man kunne gjort det ved å kjøpe Facebook, men det er det ikke så mange av oss som er i stand til.

Men det vi skjønner er at slik sensur og politisk slagside er farlig både for ytringsfriheten og våre demokratier. Og det skjønner også MSM, men det var visstnok helt greit inntil Musk overtok Twitter. For er plutselig Twitter blitt et farlig sted, og Musk beskyldes av flere for å ha kjøpt Twitter som sin personlige megafon.

Det som virkelig burde vært en skandale, men som MSM toner ned, var da den overmodige mulimilliarderen delte ut «Twitters hemmeligheter». Han delte de endog kun til noen utvalgte journalister, og er det noe som er egnet til å sette fyr på MSM så er det at de selv ikke er inne i det gode selskapet. De utvalgte journalistene har på skift offentliggjort deres konklusjoner under navnet «The Twitter Files». Her er det blant annet kommet frem at Twitter stanset spredningen av en (ufordelaktig) sak om Joe Bidens sønn Hunter Biden som New York Post publiserte like før valget i 2020. Saken kunne jo tjent Donald Trump, som Twitter aktivt ønsket å stoppe. Det gjorde de da også – på «kreativt» vis. I tillegg sensurerte Twitter brukere uten at de visste noe om det og brukere ble svartelistet (igjen: ikke ulikt hvordan det ser ut til at Facebook fungerer).

Pøh! lød det nærmest unisont fra resten av MSM, så oppsiktsvekkende var da virkelig ikke disse avsløringene. De hadde åpenbart forventet noe mer. Det er skremmende i seg selv.

Venstreorientert – og ufarlig?

Konklusjonen fra de utvalgte journalistenes gjennomgang er at Twitter hadde en sterk slagside til fordel for den politiske venstresiden og ditto motstand mot høyresiden. Denne slagsiden er egentlig overtydelig. I oktober 2020 ble det avslørt at Twitter-ansatte – sammen med Facebook-ansatte – hadde donert 2,9 millioner dollar til politiske kampanjer til fordel for Bidens Demokratene. Republikanerne fikk 220.000 dollar. Musk har også – på Twitter – avslørt skap i Twitter-lokalene fulle av #StayWoke t-skjorter.

En av Musks utvalgte journalister for å avdekke Twitters mørke sider, er Bari Weiss. Hvis det ikke ringer noen bjeller, kan vi minne om at dette er den samme Weiss som slamret igjen døra for kanskje verdens mest kjente avis, The New York Times. Den profilerte amerikanske kommentatoren og redaktøren tok et oppgjør med det hun definerte som avisens selvsensur og mobbing og rasismeanklager fra journalistkolleger som er uenige med henne. Hun hevdet at avisen består av to grupper; den gamle garde som hovedsakelig er liberal og venstreorientert og den nye garde som er woke-vokterne. Det må virkelig være en god dag på «den nye jobben» for Weiss å avsløre sensuren og bremsen av Twitterbrukere som ikke samsvarte med det sterkt venstreorienterte Twitter.

Ett av MSMs fokus er imidlertid kjendisene som forlater Musks Twitter. NTB kunne for noen uker side ramse opp i fleng: Jim Carrey, Jack White, Whoopi Goldberg, Gigi Hadid, Ellen Pompeo, Toni Braxton, Trent Reznor, Stephen Fry, Julian Casablancas fra The Strokes og Shonda Rhimes. Dette forteller oss antakelig mer om disse kjendisene enn det gjør om det nye Twitter som vi enda ikke helt vet hva blir. Men angrepene fra MSM forteller sitt tydelige språk. En av disse er fra Shazia Majid i VG om «farlige» Musk.

Han bruker sitt eierskap i Twitter, og ikke minst sin Twitter-konto, til blant annet å systematisk undergrave tradisjonell presse, dele desinformasjon og konspirasjonsteorier og late som han driver legitime folkeavstemninger.

Det gjør Musk farlig, ikke bare for det dypt splittede USA, men også for resten av verden. For han har en ideologi og en bøllete oppførsel som øker splittelsen og omfavner hets og sjikane under dekke av ytringsfrihet.

Dette er så klassisk kritikk fra MSM av det man ikke liker at det tenderer til patetisk. Bedre ble det selvsagt ikke av at Musk nylig ga flere journalister fra The New York Times, Washington Post og CNN karantene. Stenge ute journalister!? Nei, den går ikke. Slik utestengelse, bremsing og sensurering er kun forbeholdt folk som tilhører den politiske høyresiden, må vite. Oh, the irony.

Forsiktig optimist

Det er åpenbart ingen ende på alt galt Musk gjør med Twitter, og det ultimate «bevis» på at han er en venn av ytterste høyre er at han slapp Trump inn på Twitter igjen, sammen med en rekke andre som det venstreorienterte Twitter hadde kastet ut – til MSMs jubel eller taushet. Eller som Børsen Dagbladet skriver: «Høyreekstreme inne i varmen».

MSM ser ikke selv sin venstreorienterte slagside. Det er utrolig frustrerende. De hegner om hverandre så godt det lar seg gjøre og klapper hverandre på skuldrene, godt hjulpet av samrøre med ulike aktører, slik som vi for eksempel ser i Ytringsfrihetskommisjonens NOUs konklusjoner og kommisjonens medlemmer.

Om nye Twitter klarer å gi bedre kår for ytringsfriheten og den demokratiske samtalen, vet vi så langt ingenting om. Men all den tid det virker som at MSM føler sin posisjon truet, så kan det kanskje tyde på det.

Skjønt, vi finner fortsatt noen unntak i MSM. Kommunikasjonssjef og debattør på danske Berlingske, Christian Marcussen, viser til at åpenhet er ett av de viktigste kravene vi som forbrukere og samfunn kan stille til sosiale medier. En slik åpenhet ser han i Musks agenda for Twitter. «Han snakker om åpenhet når det gjelder hvordan beslutninger tas, hvordan algoritmene fungerer og hvilke sanksjoner vi som brukere får», sier Marcussen. Mon tro om også Facebook kunne ta dette til seg? Kanskje en oppgave for samarbeidspartner Faktisk.no? Oh, the irony.

Marcussen viser videre til at Musk også har sagt at Twitter i fremtiden kun vil nedprioritere spesifikke hatefulle meldinger, og ikke brukerne. «Og mens det blir høyere under taket for hva du kan skrive og mene, har nye Twitter startet en nådeløs jakt på kriminell atferd – herunder barnepornografi«.

Ikke vet jeg, men det er kanskje lov å være forsiktig optimist for at mediers sensurlyst og politiske venstreorientering møter en uredd konkurrent nettopp i Musks Twitter?