Innvandring

Migranter skaper «busskrig» i USA

Joe Biden inntok Det hvite hus med løfter om et kraftig oppgjør med Donald Trumps murbygging og restriktive grensepolitikk. Siden har den illegale innvandringen eksplodert og delstatene Texas og Arizona opplever seg sviktet. Nå sendes busser med migranter til hovedstaden og New York City, som igjen ber om hjelp og "humanitær krise".

– Det blir ikke bygget én meter mer av muren, lovte Biden i valgkampen 2020.

Da han kom til makten, stoppet han deportasjoner av papirløse migranter, innførte et lovforslag om å gi dem statsborgerskap og ga lovlig opphold av asylsøkerne som hadde ventet i flere måneder i leirer i Mexico. Selv ikke da grensevakter i april 2021 offentliggjorde hjerteskjærende bilder av forlatte barn på grensen, klarte Biden å ta alvoret innover seg.

Siden den gang har antallet migranter, mange av disse er barn, som ulovlig krysser USAs sørgrense nærmest eksplodert. Det siste året skal grensepolitiet ha stoppet omtrent 2,4 millioner illegale migranter – noen av dem gjengangere – som er en rekord. Bare i mai stoppet grensepolitiet rundt 241.000 illegale migranter, som er det høyeste antallet på en måned noensinne, melder Berlingske.

Texas og Arizona har fått nok

I delstatene Texas og Arizona er de republikanske guvernørene fortvilet over det rekordhøye antallet migranter som tar seg inn over grensene. Texas-guvernør Greg Abbott har sammen med Arizonas guvernør Doug Ducey over tid kritisert Biden og østkystens demokratiske ledere for å svikte dem. I april i år besluttet derfor Abbott at de som vil ha åpne grenser selv kunne få smake på problemet.

Busser ble hyret inn og migranter ble tilbudt gratis tur fra Texas og Arizona til Washington DC. Bussene kjører ca. 30 timer før de ankommer den venstreorienterte hovedstaden. I Washington DC blir unge latinamerikanske menn og familier sluppet av bussen i sentrum nær kongressen flere ganger i uken – ofte uten penger eller noe sted å bo. Over 6.000 migranter skal ha blitt fraktet hit siden april.

Allerede en måned etter at «busstrafikken» ble satt i gang fikk Washington DCs demokratiske ordfører Muriel Bowser nok. Hun snakket om en «voksende humanitær krise» og ba om hjelp fra nasjonalgarden – med et blankt nei fra Pentagon.

Men også i New York City øker migranttilstrømningen, der den demokratiske borgermesteren Eric Adams – til tross for feilaktig å ha hevdet at migranter også ble busset dit – kastet seg inn i debatten om disse bussturene. Mens han fordømte Texas og Arizona ba han samtidig om hjelp fra den føderale regjeringen for å «håndtere denne enestående økningen».

Republikanerne på sin side smiler skjevt og hevder at disse ropene om hjelp viser at USA er i en innvandringskrise.

Greg Abbott svar var å sende busser til nettopp New York City, som han mener er den «ideelle destinasjonen» for migrantene. For da de kan dra nytte av borgermester Adams løfter om å sikre boliger til alle hjemløse. Adams på sin side har truet med å sende busslaster med newyorkere til Texas.

Men ikke alle migrantene som tar disse bussene ender opp i Washington DC eller New York City. Flere skal gå av under turen, uten at noen vet hvor de er. Amerikanske myndigheter har hevdet at 11 millioner illegale migranter oppholder seg i USA, men en studie fra Yale-universitetet, fra 2018, anslo at antallet var mer enn 20 millioner. Hva antallet er i dag er nok høyst uvisst.

Selv om «busskrigen» er intensivert de siste ukene, utgjør de bare en brøkdel av problemene som grensestatene sitter med. Men utvilsomt er det full fart i mellomvalg-kampen, som avholdes 8. november, og igjen skaper innvandringspolitikken overskrifter.

Migrasjonsmagnet

En meningsmåling fra februar i år viser at to tredjedeler av amerikanske velgere mener Biden håndterer grenseproblematikken dårlig. Og det er lett å forstå, for Biden vakler voldsomt. Muren til Trump var et onde som skulle stoppes, men selv har han nettopp godkjent at muren forlenges i et åpent område i Arizona. Her er det oppført en mur med fire definerte åpninger med hensikt å sluse migrantene gjennom disse. Men nå skal altså hullene tettes igjen. Ifølge regjeringen er det ikke for å holde asylsøkerne ute, men for å beskytte dem fra farlige strekninger.

Biden vil også å kvitte seg med en særlov fra mars 2020 som gir regjeringen lov til å avvise asylsøkere på grensen på grunn av fare for koronasmitte. Amerikanske domstoler har flere ganger slått fast at loven ikke kan oppheves. Biden-regjeringen skal for øvrig ha brukt denne loven til å sende ut mer enn 1 million asylsøkere, men han kjemper stadig for å bli kvitt loven. Department of Homeland Security har estimert at hvis denne særloven oppheves vil illegale som krysser grensene daglig øke fra 8.000 til 17.000.

Utvilsomt er Biden det som mange kaller en migrasjonmagnet. Han fremstilte seg selv som «den gode hjelperen» i valgkampen ved å påpeke Trumps «inhumane metoder». Men som president skjønner visstnok ikke Biden hvorfor så mange latinamerikanere tar seg til USA. Det minner oss ikke så rent lite om Merkel-sommeren 2015, da hun som forbundskansler ikke skjønte at «Wir schaffen das» ville bli oppfattet som en invitasjon til Tyskland.

Det er som Berlingske påpeker: Innvandringspolitikk er enklere når man er i opposisjon.