HRS i media

Aps drittpakke kan ende i rekyl

– Det første vi skal gjøre, er å stryke HRS fra budsjettet, ropte Aps representanter iherdig fra Stortingets talerstol i desember 2020, og valgkampen ble en massiv drittpakke med beskyldninger om rasisme og ekstremisme mot HRS. Parallelt fremmet Ap forslag om fokus på netthets. Nå har de to "hjertesakene" møttes - idet AUF hetser HRS grovt på nettet. 

Careful what you wish for heter det på engelsk, i betydningen «vær forsiktig med hva du ønsker deg, kanskje du får nettopp det». Og sjeldent har vel et uttrykk passet bedre enn for å beskrive Arbeiderpartiets valgkamp.

Da Aps Lene Vågslid, leder for justiskomiteen, og Åsmund Grøver Aukrust gikk på Stortingets talerstol i desember 2020, var budskapet om hva de skulle gjøre dersom de fikk regjeringsmakt klart: Det første de skulle gjøre var å fjerne HRS fra statsbudsjettet.

I forkant av dette løftet hadde Ap allerede levert et representantforslag om tiltak for å bekjempe netthets, for hets og sjikane på internett bør på det kraftigste bekjempes, argumenterte Lene Vågslid, sammen med en rekke andre Ap-politikere som signerte forslaget.

Men den «kraftige bekjempelsen» gjelder visstnok for alle andre enn Ap og AUF.

Valgkampen

Hvorvidt valgkampen var konstruert av NRK-mannen som ble Aps kommunikasjonssjef, Jarle Roheim Håkonsen, vites ikke, men det vi vet med sikkerhet er at all tyngde i Aps valgkampstrategi ble lagt på HRS, eller «den symboltunge posten HRS», som Aps Åsmund Grøver Aukrust ynder å kalle det.

Hvor mange tilsvar vi har skrevet har vi ikke umiddelbart oversikt over, men at det har blitt mange er det liten tvil om. For plutselig var det hat-, ekstremisme- og rasismebeskyldninger i alle kanaler. Noen ganger skrev vi korte tilsvar, noen ganger lengre. For heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre så seg for god til å la HRS bære skylden for «tankegodset bak 22. juli». Vi spurte Kan vi ha en voksen samtale om ekstremisme, Støre?

Når man sidestiller innvandringskritikk med massedrap, og nøytrale ord med ekstreme handlinger, blir meningsrommet så trangt og lite at knapt andre enn venstresiden får plass.

I en slik verdensanskuelse er det legitimt å brunbeise, fordi man tror andres meninger er farlige. Men holdningen gjør samtidig at det kan defineres som «rasisme» å begrunne politisk ståsted for en restriktiv innvandringspolitikk i empiri om manglende integreringsevne, økt kriminalitet og svekket sikkerhet for landets innbyggere.

Men Arbeiderpartiet ga seg ikke med det. Det har gått slag i slag. For forutsigbart nok plukket (eller ble instruert?) AUF opp retorikken fra partiets «voksne».  Senest forleden kveld fikk vi e-post fra Lorns Bjerkan i avisa Nidaros:

Hei.

I en sak vi skal publisere omtaler Emilie Græsli, leder i AUF Trøndelag, dere som «rasistblogg».

Vi vil gi dere anledning til å kommentere den karakteristikken. Jeg ber derfor om å få en kommentar på det snarlig.

Joda, vi sendte da vår snarlige kommentar, uten å høre mer – og i skrivende stund uten å ha sett noe til saken i Nidaros.

Straffbart

Det er liten tvil om at Arbeiderpartiet sentralt har brukt HRS som sitt selvutnevnte moralske motsymbol i valgkampen ved å tillegge oss diverse grusomme egenskaper, parallelt med et fokus på netthets, som partiet for all del vil til livs.

Likevel finner du neppe følgende post fra AUF i Vestfold og Telemark på Instagram lenger. Den er visstnok fjernet.

 

Samme post ble fanget opp i en gruppe på Facebook, der politikere fra ulike partier visstnok deltar. Da ble det spurt fra FrP-ere om «dette er greit» i en valgkamp, antakelig med med tanke på at Ap/AUF snakker om hat myntet på dem selv omtrent hver gang de har tilgang til en mikrofon.

I innlegget beskrives HRS som «rasistbloggen». Nå er det ikke slik at vi ikke har hørt det før, det er av en aller annen ubegripelig grunn (sic!) blitt benyttet både fra Stortingets talerstol og fra nord til sør av Ap/AUF-ere, men vi tør minne om at rasismeanklagen per definisjon er over grensen for hva som er hets.

Det å offentlig anklage noen uten grunn for rasisme er en straffbar handling.

AUF Vestfold og Telemark lot den ble beviselig liggende åpent i to dager før den (eventuelt) ble tatt ned. Vi er kjent med at blant annet NRK og Tønsberg Blad er informert om AUFs netthets, men hvorvidt netthetsen er verdt å belyse, er en annen sak.

NRK Vestfold og Telemark kom følgende «melding» om saken i går ettermiddag:

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, mener at AUF henger ut FRP-representanten Morten Stordalen fra Vestfold. I en post på Instagram kobles Stordalen opp mot påståtte rasistiske blogger på nett.

Leder av Vestfold og Telemark AUF, Konstanse Marie Alvær, tilbakeviser kritikken fra Hoksrud, og sier at AUF legger vekt på å være saklige og ryddige i den politiske debatten.

«Saklige og ryddige» – bedøm selv. Og gratulerer igjen til statskanalen NRK for «folkeopplysningen». Den er på linje med «rød bølge i skolevalget».

Det vi vet med sikkerhet er at Ap møter seg selv i døra når de på den ene siden tar til orde for at legitim innvandrings- og religionskritikk er hat – og instruerer sine unge håpefulle i netthetsen de samtidig vil bekjempe.

Det er som jeg kommenterte i går; på en merkelig måte er ringen sluttet når ekte rasister og motstandere av statsstøtten til HRS samler seg om samme rasismestempling. Hvem er det som ikke passer inn?