Fundamentalisme

Syria er blitt en narkostat

Som om det ikke er nok problemer i Syria, som er storleverandør av migranter til Europa, så har landet også utviklet seg til en narkostat. Mens Syrias formelle økonomi er iferd med å kollapse under byrden av krig og sanksjoner, er et narkotisk middel blitt landets primære eksportvare og kilde til fremmed valuta.

Det er ikke noe nytt at Syria spiller en rolle på det globale narkotikamarkeder, men tidligere var landet særlig involvert i hasjmarkedet, primært med produksjon i nabolandet Libanon. Men ifølge Centre for Operational Analysis and Research (COAR) – et konsulentfirma på Kypros – har myndighetene i andre land i løpet av det siste året beslaglagt narkotika fra Syria som tilsvarer 3,5 milliarder dollar.

Dette meldte Atlantic Council i juni, der det ble påpekt at det er fem ganger mer Syrias samlede offisielle eksport. Den største offisielle eksportvaren i Syria er olivenolje, og den skal i 2020 hatt en verdi på 122 millioner dollar.

COAR slo dermed fast at Syria er blitt en narkostat.

Fra soldaters mot til enorm inntektskilde

Det narkotiske stoffet heter captagon, er i pilleform og er en type amfetamin. Den gjør en hyperenergisk, viril og fryktløs. Det er et effektivt våpen, ikke minst i krig. Ifølge Berlingske koster en pille ca. 160 DKR på det svarte markedet. Stoffet går også under navnet «fattigmannskokain» i Gulfen.

Da krigen startet i Syria i 2011 kollapset den offisielle økonomien, og captagon ble «redningen». Produksjonen av captagon i de regimekontrollerte områdene er nå blitt en så stor industri at den nesten har vokst seg større enn landets formelle BNP. Gamle kjemiske anlegg i Aleppo og Homs er blitt omgjort til pillefabrikker og farmasøytiske produsenter har blitt presset av sikkerhetsstyrker til å legge om produksjonen, melder The Guardian.

I begynnelsen brukte militæret pillene til å gi soldatene «mot», siden er også militskrigere fra Libanon og Iran blitt involvert – særlig i smuglingen. Ifølge The Economist skal alle militser tjene penger på denne smuglingen. Fra 2013 skal Syria ha blitt regnet som en reell eksportør av captagon.

Størstedelen av pillene blir smuglet til Gulfen, hvor de selges for 50 ganger prisen av produksjonen. Smuglingen foregår i alt fra papirruller, parkettgulv, matprodukter og hva som ellers måtte passe seg. Saudiske prinser skal bruke egne private fly for å hente stoffet. I fjor skal italiensk politi ha konfiskert 84 millioner piller ombord på et skip. Også i Malaysia, Romania, Jordan, Tyrkia, Hellas og Libya er det gjort beslag av enorme mengder piller.

Helsvart

Ifølge en rekke analytikere er narkotikahandelen en sentral del av Syrias krigsøkonomi, men Syrias president nekter ifølge The Guardian (lenke over) for at Assad-familien er involvert. Det blir også hevdet at captagon blir brukt som en regional maktkamp og som våpen mot Gulfen.

«Budskapet er: Normaliser forholdet mellom landene – ellers ødelegger vi deres ungdom», sier den syriske analytiker Malik al-Abdeh til The Economist.

Også kurderne som kontrollerer den nordøstlige grensen til Tyrkia og de syriske opprørsmilitser som opererer i de tyrkiskkontrollerte områdene i det nordvestlige Syria, skal være involvert i narkotikahandelen. Begge har adgang til de rutene som går gjennom Balkan til Europa.

For hva kan ikke gå galt når regimetro forretningsfolk og krigsherrer de facto er blitt «omskolert» til narkobaroner, og soldater – og vanlige folk – flyr rundt i narkorus? Det ser helsvart ut for Syria, og nabolandene ligger heller ikke godt an. Ei heller for Europa med denne pilletrafikken.