Kriminalitet

Klanhelvete er løs i Sverige

Sverige troner på toppen for mord med våpen - og trenden er stigende. Siste dager kom tre slike mord på 36 timer. De innvandrede klankulturene gjør livet særdeles utrygt for borgerne - og politikerne skjønner fortsatt ikke hvorfor. Det er vanskelig å se hvordan det Nye Sverige skal klare å løse dette.

Nylig la Brottsförebyggande rådet (Brå) frem statistikk som avdekker at Sverige troner på toppen i forhold til befolkningstallet når det kommer til dødelig vold med våpen. Slike dødsskytninger skal være på nedadgående trend i hele Europa – i Sverige er det en oppadgående trend. Tilsynelatende skjønner verken forskerne eller politikerne hvorfor. Men politiet skjønner.

Tre dødskytninger på 36 timer

I løpet av de siste døgnene kan Sverige skilte med tre dødsskytninger på 36 timer. På torget i Hjällbo i Angered i Gøteborg mandag 31. mai ble en mann (44) skutt og drept midt på dagen (rett før klokka 13:30). Drapet skjedde selv om det var en politiaksjon på stedet. Den antatte drapsmannen (i 20-årene) ble forhindret fra å stikke av da venner og slektninger av den drepte klarte å få tak i han – og mishandlet han. Senere er ytterligere to menn i samme alder pågrepet. Politiet mistenkte at mordet er en hevnaksjon mellom rivaliserende gjenger etter at det brøt ut omfattende slåsskamper fredags kveld, utløst av at en 14-åring ble dyttet av mopeden. Frykten fra politiets side var at dette drapet skulle utløse hevnaksjoner. Det ser ut som de fikk rett.

Om lag 14 timer senere, klokka 15:30 den 31. mai, ble en mann i 30-årsalderen skutt og drept i Husby sentrum, nord i Stockholm. Altså nok et brutalt mord midt på lyse dagen.

Rett før midnatt samme dag var det i gang igjen. En mann, også han i 30-årsalderen, ble skutt og drept på en parkeringsplass i Hjulsta, også det nord i Stockholm.

Nå frykter politiet at sterke antidemokratiske og voldelige krefter har slått seg løs. Klankonflikter er innvandret og klanene mobiliserer – også andre steder i Europa.

Klankonflikter

Mandag 1. juni fikk politiet opplysninger om at personer fra andre steder i Sverige var på til Gøteborg, der flere biler blant annet ble stoppet i Skåne. Et et høyt antall personer skulle også være på vei fra Tyskland til Sverige. De skal alle ha koplinger til den drepte 44-åringen i Hjällbo. Politiet har forsterket innsatsen og mobilisert en rekke steder.

«Svaret» fra de kriminelle har vært å sette opp veisperringer i det som ofte omtales som det tapte territoriet Hammarkullen i Gøteborg, der de kontrollerer «passeringer» med identitet og bostedsadresse. Det har vært gjort før, senest i fjor høst. Den gang kom den svenske domstolen til at disse veisperringene ikke var brudd mot svensk lov.

Det hele skal handle om de to rivaliserende klanene, Ali Khan- og Simmo-klanen, om enn med et skjevt maktforhold da Ali Khan-klanen er Simmo overlegen.

Tidligere skal disse klanene ha samarbeidet, og de kommer fra samme stamme i Mardin i Sørøst-Tyrkia, så operert mer eller mindre side om side, men har mer og mer havnet i konflikter. Begge klanene har tilholdssted i Gøteborg, men Ali Khan-klanen skal visstnok også være sterk i tyske Berlin og Essen. Ali Khan, med fornavn Hashem, flyttet til Libanon på 1970-tallet der han bedrev omfattende kriminalitet, blant annet skal han ha drept en gravid kvinne, og han skal der ha en dødsstraff hengende over seg. Det var visstnok derfor han fikk asyl i Sverige i 1984. Ali Khan er imam, han var eller er i moskeen Salam i Gøteborg, for øvrig en moské med vigselsrett.

Ali Khan-klanen i Sverige skal bestå av rundt 120 medlemmer, flertallet av dem er over 15 år, og mange av dem har et kriminelt rulleblad. Klanen er kjent for drap, utpressing, alvorlig vold mot kvinner, fysisk vold, trusler, narkotikakriminalitet og ulovlig besittelse av våpen. Ali Khan (64) har også mange barnebarn i Sverige, antallet var visstnok 38 (!) i 2020, og ni av dem skal allerede ha rukket å bli funnet skyldig i kriminalitet.

Selv hevder Ali Khan at han kun er en «fredelig religiøs leder», men politiet har bekreftet at denne klanen omgir seg med mye luksus – uansett om man er i jobb eller ikke. Det skal også være avslørt koblinger til PLO-bevegelsen, inkludert Fatah som er en viktig deltager i PLO. Simmo-klanen skal på sin side skal ha koblinger til Hamas via den beryktede Gøteborgmoskeen.

Den drepte 44-åringen i Hjällbo skal visstnok være broren til en av lederne i Simmo-klanen. De tre som er pågrepet for dette mordet skal alle tilhøre Ali Khan-klanen og ha rulleblad.

Farvel liberale demokrati

Befolkningen i Hjällbo frykter for å gå ut i de krigslignende tilstandene, og alle politikerne er skjønt enige om at det som foregår er forferdelig – og at det ikke gjøres nok for å stoppe dette. Men selv har de bare politikersnakk å komme med – og peker på skolen, sosialtjenesten og politiet som løsningsagenter – og denne evinnelige troen på dialog. Selv opplever de antakelig å være helt uten skyld, men jeg skulle likt å se om de samme politikerne sverget til dialog med en automatpistol mot hodet.

I en lederartikkel i Expressen hevder Linda Jerneck at det liberale demokratiet i Hjällbo er satt ut av spill. «For når Ali Khan-klanen er på krigsstien må alle andre holde seg borte – og holde kjeft». Og det skumle er at svenskene ser ut til å legge seg flat for denne trussel- og fryktkulturen som klanene befester i landet.

Nå er det heller ikke bare disse to klanene i Sverige. I fjor høst fortalte assisterende rikspolitisjef Mats Löftving at Sverige så langt har 40 klaner som har innvandret «utelukkende for å organisere og systematisere kriminalitet». Han hevdet videre at – Barn opplæres i kriminalitet fra fødselen av og fortsatte: – Allerede fra fødselen av oppfostres barna inn i kriminaliteten, og til og med ekteskap arrangeres for å styrke klanens makt.

Så hvordan skal Sverige klare å stoppe dette? Har man latt kriminelle klaner fra Balkan, Midtøsten og Nord-Afrika innvandre bør det også være åpenbart hva man får. Skal svensk politi klare å bryte dette opp, må de gis tilgang til metoder som vil få svenske riksdagspolitikeren til å tisse i buksa og mange i politiet vil få den store skjelven.

Det liberale demokratiet er nok ikke bare satt ut av spill i Hjällbo, hele Sverige vil lide under tilstandene –  før eller siden.