Frihetsverdier

60.000 underskrifter for lærer som ble suspendert for karikaturer – men initiativtakerne rygger

De startet en underskriftskampanje, som har gått viralt, men initiativtakerne har underkastet seg av respekt for islamsk tro.

Nesten 60.000 mennesker har signert en underskriftskampanje for at læreren ved Batley Grammar School skal få jobben sin tilbake etter at han ble suspendert for å vise Muhammed-karikaturer i klasserommet.

Nå har initiativtakerne bak kampanjen imidlertid underkastet seg og skriver at de aldri vil at det skal vises karikaturer – av respekt for islamsk tro.

Læreren ved Batley Grammar School i Yorkshire underviste i likhet med den halshuggede, franske læreren Samuel Paty om ytringsfrihet. Han viste karikaturtegninger i klasserommet – med dramatiske følger. Riktignok måtte den britiske læreren ikke bøte med livet, men han måtte gå under jorden, skolen måtte stenge grunnet muslimske foreldres raseri og skoleledelsen valgte å suspendere læreren.

Rektor Gary Kibble påpekte at all undervisning om blasfemi heretter «skal gjøres på en respektfull og følsom måte», og valgte å gi etter for den muslimske mobben ved å love at skolen heretter ikke skal vise karikaturer.

Underskriftskampanjen

Kort tid etter at læreren måtte gå under jorden og ble suspendert fra stillingen sin, ble det iverksatt en underskriftskampanje til støtte for læreren, med mål om at han skal få tilbake jobben sin.

«RS-læreren prøvde å utdanne studenter om rasisme og blasfemi. Han advarte studentene før han viste bildene, og han hadde til hensikt å utdanne dem. Han fortjener ikke så store følger», står det å lese på Change.org, som er plattform for kampanjen.

Underskriftene lot ikke vente på seg. Ikke bare briter har signert, for etterhvert som kampanjen gikk viralt i sosiale medier, har den fått internasjonal oppmerksomhet. I skrivende stund har 59.213 personer signert oppropet for å få læreren tilbake.

Underkastelsen

Parallelt med underskriftskampanjen var et voldsomt raseri vekket; først blant muslimske foreldre ved skolen, som ikke bare kom med krav om at læreren som hadde vist karikaturene måtte avsettes, flere av foreldrene skal også ha kommet med drapstrusler.

Fredag dukket det opp en oppdatering på underskriftskampanjen til støtte for læreren.

For det første har jeg en melding fra Batley Grammar School-studenter: Vi støtter ikke islamofobi på noen måte! Vi mener at vi burde utdanne de kommende generasjonene mot rasisme, ved å vise de karikaturene (som vi ikke vil gjøre igjen av respekt).

Vi hadde til hensikt å undervise hvor ekkelt det (rasisme, min anm.) virkelig kan være fordi verden fortjener å kjenne sannheten. RS-læreren tenkte nøyaktig det samme, at sannheten om rasisme må vises for verden slik at vi forstår og bekjemper den i alle aspekter av våre liv! Vi har sett vår RS-lærer forsvare integriteten til alle religioner i klasser, og vi vil ikke og vil ikke tro at han er rasistisk på noen måte!

Mens initiativtakerne bak kampanjen ønsker at læreren skal få tilbake jobben sin, velger de samtidig å presisere at de «av respekt» aldri vil vise karikaturer igjen – og påstår at karikaturtegninger i seg selv er «ekkel rasisme» som må bekjempes.

Kampen for ytringsfrihet framstår oppgitt av underskriftskampanjens initiativtakere, som likevel ser seg nødt til å minne om å holde lærerens navn utenfor kommentarfeltene.

Når det gjelder støttespillerne våre: Jeg takker alle sammen. Jeg må be om en ting av dere som kommenterer. Ikke del navnet på RS-læreren og hold ham anonym for sin egen sikkerhet, slik at han ikke blir funnet eller skadet. Vennligst adresser ham som RS-lærer eller Mr D for hans egen sikkerhet.

Oppdateringen inneholder også en presisering av hvordan støttespillerne skal forholde seg til rasende muslimer.

Og til folk som er hardt imot læreren, ønsker vi ikke å skade eller bekjempe dem. Dette er med fredelig hensikt.

En trussel mot liberale verdier

Å støtte muslimers kamp for ikke å bli krenket gjøres ved å gi etter for kravet om å fjerne karikaturer fra undervisningen eller suspendere lærere som underviser i ytringsfrihet. Dette er ikke bare et problem for Batley Grammar School, det er et problem for hele den vestlige verden, der misforstått «antirasisme» og frykt for å stigmatisere gjør at vi innfører uskrevne blasfemilover som kun skal gjelde muslimer.

Å gi etter for drapstrusler og rasismepåstander er å gi bort den viktigste av alle frihetsverdier: ytringsfriheten.

Alle må tåle å møte motbør mot sine meninger – også innvandrerbefolkningen. Det er ved eksponering av frihetsverdier vi kan bekjempe intoleranse, ikke ved å møte intoleranse med forståelse og beklagelser.

Den britiske læreren må leve på hemmelig adresse med politibeskyttelse. At han fortjener jobben tilbake er selvsagt, men like selvsagt bør det være ikke å unnskylde overfor rasende muslimske foreldre. I vestlige land kan ikke Allah diktere hva som undervises i klasserommene. Dersom det blir slik, har vi i praksis gitt etter for organisert, aggressiv islam.