Fundamentalisme

Lærer viste karikatur av Muhammed – rasende foreldre troppet opp på skolen

Denne gangen er det en britisk lærer som har gått under jorden etter drapstrusler. Storbritannia frykter for en britisk Samuel Paty.

Det var den 21. oktober i fjor at den franske læreren Samuel Paty (47) ble utsatt for et grotesk jihadangrep på åpen gate, fordi han hadde benyttet karikaturtegninger av Muhammed fra satiremagasin Charlie Hebdo i undervisningen. Etterforskningen har avdekket at ungdomsskoleelever tilrettela for hodeavskjæringen av Paty og at foreldre hadde bistått i å oppildne situasjonen.

Nå er en lignende situasjon under oppseiling ved Batley Grammar School i Yorkshire, og Storbritannia frykter for lærerens – som naturlig nok ikke er navngitt – liv.

Drapstrusler

På torsdag morgen sto en større forsamling utenfor skolen som verken var elever eller lærere, men rasende foreldre. De krevde at en bestemt lærer skulle avskjediges. Noen av foreldrene fremsatte også drapstrusler mot læreren, melder Daily Mail.

Årsaken er at religionslæreren underviste om blasfemi, der han hadde vist frem en karikaturtegning av Muhammed. Det heter at en tredjedel av elevene har innvandringsbakgrunn, men vi må vel også anta at de er muslimer, og det var fra denne gruppen foreldrene hadde organisert seg.

Etter kaotiske scener foran skolen bestemte skoleledelsen seg for å sende elevene hjem. Politiet ble tilkalt, men det lyktes ikke dem for utpå ettermiddagen å få oppløst forsamlingen. Det kunne de gjøre ut fra forsamlingsforbudet under koronapandemien. Flere politibetjenter skal være satt til å vokte skolen videre.

En av mødrene, en kvinne i 30-årene, fortalte avisen at de ventet på at rektoren skulle komme ut og forklare dem hva som hadde skjedd.

– Han må komme ut og forklare hva som skjedde, beklage det og fortelle oss hvordan han vil sørge for at noe som dette ikke skal skje igjen, sa hun.

Det er ikke offentliggjort hvilke karikaturer læreren benyttet, men flere av fedrene har hevdet overfor britiske medier at det var «de franske karikaturene». Det kan i så fall bety fra satiremagasin Charlie Hebdo, men informasjonen fra disse fedrene må en antakelig ta med en klype salt.

Sjokkerte muslimer

Undervisningsminister Gavin Williamson har fordømt dødstruslene og kaller foreldreprotestene foran skolen for «helt uakseptable». Hvis det oppstår noen problemer, skal det løses ved dialog, fastslår Williamson.

Muslimer, særlig fra Pakistan, utgjør over 40 prosent av befolkningen i Batley, hvor skolen ligger, og flere fremtredende muslimer har fordømt læreren.

Den muslimske lederen Mohammad Sajad Hussain, grunnlegger av en veldedighetsorganisasjon, sa at han var «dypt såret» av de «fornærmende karikaturene til vår elskede profet Mohammed». Hussain påpeker overfor Daily Mail at hans organisasjon ikke er vil ha noe med skolen å gjøre før læreren er «permanent fjernet».

– Jeg ble sjokkert, slik som mange muslimer i byen, at muslimske elevers religiøse følelser ble fullstendig ignorert av læreren som besluttet å vise støtende bilder, sier akademikeren Abdul Shaikh til avisen.

Qari Asim, imam ved Makkah-moskeen i Leeds, uttrykker medfølelse med foreldrene og elevene, «for dessverre er dette ikke første gang vi har sett at det blir brukt støtende bilder av profeten Mohammed». Asim peker på at de ikke ønsker mer «islamofobi og provosere til hat eller splittelse».

Mohammed Shafiq, administrerende direktør for Ramadhan-stiftelsen, fordømmer læreren «på det sterkeste» for ikke å skjønne hvor vondt det gjør for muslimske barn å få se en slik tegning. «Verden kjenner den kjærligheten og respekten vi har for profeten vår, og våre hjerter er tynget av smerte i kveld fordi en lærer som jobber med 70 prosent muslimske elever, ikke skjønte hvilken skade det ville forårsake», fastslo Shafiq, og la til at de forstår foreldrenes sinne for det er ikke første gangen at deres «tro blir angrepet under dekke av ytringsfriheten». Han påpekte videre «vi vil ikke la slike angrep bli stående ubesvarte».

Undervisningsdepartementet har i forbindelse med saken uttalt at det står lærere fritt å vise bilder «av en slik karakter» gitt at man tar hensyn til forpliktelsen om «å sikre politisk balanse».

«De skal avveie dette med behover for å fremme respekt og toleranse mellom mennesker med forskjellige trosretninger», heter det fra departementet.

Abdul Shaikh på sin side mener at det ikke skal være rom for slike bilder, da med «hensyn til samfunnets samhørighet i området». Det er altså ikke noen tvil om hvilke «hensyn» som skal ha forrang – og det i Storbritannia.

Ingen støtte

Så må ingen tro at den aktuelle drapstruede læreren kan forvente seg noen støtte hos sin egen ledelse. Tvert om har skoleledelsen valgt å suspendere læreren.

I tillegg omtaler de karikaturen som læreren benyttet som «upassende», og forteller at skolen «straks har avsluttet undervisningen på denne delen av faget».

Rektor Gary Kibble avviser ikke at det er viktig for barn å lære om blasfemi, men «det skal gjøres på en respektfull og følsom måte».

Så kan vi vel bare minne om at blasfemi betyr gudsbespottelse. Her har mange muslimer mye å lære, men det kan se ut som om det er en helt annen kultur som er i ferd med å ta over i skoleverket.

Daily Mail (inkludert videoer, hvor bildene i saken er skjermdumpet fra. Forsideillustrasjon: HRS)