Mediekritikk

Det må ryddes opp i Faktisk.no

Nå er de i gang igjen. Faktisk.no har "faktasjekket" en ironisk artikkel hos oss - uten å (ville) skjønne ironien et sekund. Dermed sender Faktisk.no igjen oss på bremsing på Facebook. Kan noen ta å få ryddet opp i dette uvesenet som Faktisk.no er?

For et par dager siden hadde Hanni Afsar en artikkel på rights.no med overskriften «Ingen overfallsvoldtekter i Norge».

Ironien ligger tykt utpå allerede i overskriften, men tro så ikke at «faktasjekkerne» i Faktisk.no skjønner – eller rettere sagt: vil skjønne – ironien.

I dag kom følgende e-post:

Hei,

Jeg er journalist i Faktisk.no og skriver til dere fordi vi er i ferd med å ferdigstille en faktasjekk av artikkelen «Ingen overfallsvoldtekter i Norge», som dere publiserte på nettsidene deres i går. I denne artikkelen fremsettes følgende påstand:

Vi vet vi ingenting om overfallsvoldtekter lengre fordi det finnes ingen tilgjengelig statistikk.

I ingressen står det også «Nå er det imidlertid helt slutt på overfallsvoldtekter i Norge. Politiet har funnet en usedvanlig genial metode.»

Vår konklusjon er at påstanden om at det ikke finnes tilgjengelig statistikk om overfallsvoldtekter i Norge er helt feil. Denne statistikken finnes i Kripos’ rapporter om «Voldtektssituasjonen i Norge», som publiseres årlig. Siste rapport kan sees her- Tallene for anmeldte overfallsvoldtekter per år står i en tabell på s. 13.

Tallene for 2019 er foreløpig ikke klare, men Kripos opplyser til oss at også den nye rapporten vil inneholde statistikk på overfallsvoldtekter. Hvis dere ønsker å komme med en kort kommentar til disse opplysningene, og konklusjonen i faktasjekken vår, er dere velkommen til det.

Fint om dere har mulighet til å svare innen kl 15, men si fra om det blir vanskelig.

Vennlig hilsen
Morten Langfeldt Dahlback
Faktisk.no

Mitt svar lød:

Hei,

Tror dere misforstår en smule. Hannis ironiske tekst prøver å rette oppmerksomheten til medienes taushet. Kanskje Faktisk.no skal ta en faktasjekk på medieomtaler av overfallsvoldtekter de siste årene?

Mvh Rita Karlsen

Men den gang ei:

Hei,

Tror ikke vi misforstår her. Artikkelen ble også delt på Facebook-sidene til Rights.no og Hege Storhaug, og det er ingenting i disse delingene som tilsier at artikkelen ikke inneholder faktapåstander om voldtektsstatistikken.

Ønsker dere å komme med et tilsvar, eller skal vi sitere dere på at artikkelen var ironisk? Hvis dere ønsker det siste, er det fint om dere kan utdype hvorfor teksten inneholder en rekke tilsynelatende faktapåstander om voldtektsstatistikk.

Mvh Morten

Enhver halvveis oppegående skjønner at Faktisk.no har en agenda. For hvis disse «faktasjekkerne» enda ikke har fått med seg at nettopp HRS er en av de få som følger med statistikk på dette feltet hos Kripos, så sier det alt om dem selv. Problemet er at gammelmediene sier ikke et ord om hva som foregår.

Siden HRS har gjort det godt igjen på sosiale medier, må vi bremses. Og det må Hege Storhaug også. Derfor slenger du «helt feil» både på rights.no og Storhaug, sistnevnte fordi at hun delte Hannis artikkel, men det var den eneste måten å få tatt henne på.

Så vanvittig er Faktisk.no at de må «fortelle» på slutten av sin sak hvem Hanni er. Så mannen som skrev dette er altså helt uten betydning for «faktasjekkerne». Jeg skjønner ikke at disse «faktasjekkerne» har nerver til å dumme seg ut gang på gang. Men de oppnår jo det de vil, fjerne stemmer de ikke liker. Det er vel knapt noen som «faktasjekkes» mer enn HRS.

Faktisk.no er et demokratisk problem. Det er et problem at Facebook samarbeider med dem. Finnes det noen oppgående politikere på Stortinget som ser hvor galt dette er?

Rune Paulseth er sjef i Facebook Norge, men kan noen fortelle meg hvordan man oppnår kontakt med vedkommende? Jeg håper han er villig til å stille til et intervju om dette samarbeidet med Faktisk.no.

Men siden vi igjen bremses – del i vilden sky gamle og nye saker både fra rights.no og Storhaug! Men da må dere direkte innom her på rights.no for dere kommer i en periode knapt å se snurten av oss på Facebook.