Islam

Demonstranter roper «Allahu Akbar» i Berlin og København

Både i Berlin og København har det vært demonstrasjoner mot "kritikk av islam" - men det utvises ingen solidaritet med ofrene for terroren i Frankrike. Tvert om, som en i København sier: – Hvorfor skal vi tvinges til å ta avstand fra det?

I Tyskland fant demonstrasjonen mot Muhammedkarikaturene sted på Hermannplatz i Neukölln, en bydel i Berlin. Den ble iverksatt torsdag ettermiddag, altså samme dag som tunisieren Brahim Aouissaoui (21) drepte tre mennesker, to av dem fikk strupen skåret over der terroristen nesten klarte å fjerne hodet fra kroppen, i tillegg til at flere ble skadd. Dette skjedde i kirken Notre Dame i Nice.

Men demonstrantene hadde ikke avsky for terroren på plakaten. De ropte ut sin avsky mot karikaturene av Muhammed og forakt for den franske president Emmanuel Macron. Deres svar er det samme som terroristen ropte: «Allahu Akbar» (Allah er større).

Demonstrasjonen foregikk i ca. 30 minutter, og ifølge Berliner Morgenpost gikk den «rolig for seg».

Samme torsdag kveld samlet rundt 150 mennesker seg foran den franske ambassaden i Berlin til minne om ofrene i Nice. De møttes i ett minutts stillhet på Pariser Platz. En rekke politikere var tilstede, men den mektige forbundskansler Angela Merkel glimret med sitt fravær.

Tause statsledere

Merkel har heller ikke uttalt seg direkte om det siste terrorangrepet, men gitt sin kondolanse på Twitter via regjeringens pressetalsperson. Her sier Merkel at hun er «dypt rystet over de grusomme drapene i en kirke i Nice. Tankene mine går til de pårørende av de drepte og skadde. Tysklands solidaritet er hos den franske nasjonen i denne vanskelige tiden».

Det er for øvrig samme tilnærmede taushet vi har fra vår egen regjering, der FrP-leder Siv Jensen har etterlyst en mer aktiv tilnærming:

– Det vi ser, er en ny karikaturstrid. Macron står fram som en modig mann. Men det han gjør, er nødvendig. Han tar et oppgjør med reaksjonære krefter som vil innskrenke ytringsfriheten. Og da spør jeg meg, hvor er regjeringens moralske støtte? sier Jensen til NTB, og fortsetter:

– Jeg mener at når Frankrike står opp for sekulære verdier og en ytringsfrihet som er under press, må Norge stå skulder til skulder med Frankrike.

Kanskje denne tausheten handler om at Tyskland er Norges viktigste partner i Europa? Ifølge utenriksminister Ine E. Søreide ikke «bare i kraft av sin økonomiske og politiske tyngde, men også fordi Tyskland og Norge i stor grad har sammenfallende verdier og interesser».

«Vårt hat»

På fredag demonstrerte hundrevis av opprørte medlemmer av den islamistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir mot Frankrike og Muhammedkarikaturene. Ikke minst fikk presidenten Macrons harde linje mot islamister gjennomgå.

Med svarte flagg og «iltre taler» fra scenen, som Berlingske kaller det, kastet de sin vrede over kritikken av islam etter de groteske drapene på lærer Paty og i kirken i Nice. Lovordene haglet over profeten Muhammed, samtidig som de kastet vrak på Vestens menneske- og kvinnesyn (sistnevnte antakelig knyttet til den opphetete metoo-debatten som foregår i Danmark i disse dager).

– Vårt hat er ikke rettet mot et individ, et magasin eller en avis som bruker den såkalte ytringsfriheten, men mot de europeiske regjeringene som systematisk beskytter enhver som vil håne islam, sa en av talerne.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt var også tilstede, som mener at det som foregår bør være en øyeåpner for hvilken virkelighet vi befinner oss i.

– At langt inne i vårt eget land foregår krigen mellom islamisme og demokrati, sier Messerschmidt til Berlingske.

Ingen av de fremmøtte Berlingske henvendte seg til ville kommentere eller svare på spørsmålet om hvorfor de ikke demonstrerte i solidaritet med ofrene for terrorisme i Frankrike. En anonym mann i 20-årene svarte imidlertid med et motspørsmål:

– Hvorfor skal vi tvinges til å ta avstand fra det?

Det kan jo legges til at dette er samme organisasjon som holdt fredagsbønn på Christiansborg Slotsplads til minne om ofrene fra terrorangrepet mot to moskeer i Christencurch på New Zealand.