Fundamentalisme

Hizb ut-Tahrirs fredagsbønn på Christiansborg Slotsplads møter motreaksjoner

Politikere har flere grep klar som skal hindre eller overdøve Hizb ut-Tahrirs bebude fredagsbønn på Christiansborg Slotsplads i København.

Mange reagerer på at den islamistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir vil holde fredagsbønnen på Christiansborg Slotsplads, en bønn som skal minnes ofrene fra terrorangrepet mot to moskeer i Christencurch på New Zealand.

Christiansborg Slotsplads er en plass på øyen Slotsholmen i det sentral København. Plassen ligger foran Christiansborg slott (eller bare Christianborg eller Borgen) som rommer blant annet landets regjering, Folketinget, høyesterett og statsministerens kontor. I tillegg anvender kongehuset deler av slottet. Plassen har en lang historie som midtpunkt for det politiske liv i Danmark og danner ofte ramme for politiske demonstrasjoner og manifestasjoner, nå sist for noen dager siden da unge selverklærte klimaforkjempere svinet til granittkulene på plassen (spesialkonstruerte kuler som nylig er satt opp som terrorsikring av plassen, til en prislapp på over 60 millioner kroner).

Slottsplassen ingen moské for islamister

Folketingets president, Pia Kjærsgaard (DF), er klar på at hun ikke synes noe om et slikt arrangement på slottsplassen, og vil høre med politiet hva det konkret er gitt tillatelse til. Hun reagerer mest på at slottsplassen kan gjøres om til en moské, noe hun oppfatter som problematisk.

– Slotspladsen er hverken en kirke, en moské eller en synagoge, sier Kjærsgaard ifølge nyhetsbyrået ritzau.

Det synes altså ikke i seg selv å være en markering på slottsplassen som vekker mest oppsikt, men at det er snakk om den muslimske fredagsbønnen. Dog vekker det nok ekstra oppsikt hvilken organisasjon som har bebudet fredagsbønnen på plassen.

Hizb ut-Tahrir (HuT) ble opprettet i Jerusalem i 1953 med formål om et verdensomspennende kalifat. Her skal alle frafalne fra islam henrettes, kun menn skal ha de øverste maktposisjoner og ikke-muslimer skal nektes stemmerett. HuT er en så ekstrem religionsfascistisk internasjonal organisasjon at en rekke land har forbudt den på sitt territorium. HuT skal være særlig aktiv i Storbritannia og Danmark. Tidligere i år ble et strategidokument for HuTs lekket i Danmark. Vi snakker altså en organisasjonen med formål som ikke er forenelig med grunnleggende verdier i det danske (eller europeiske) samfunn. Dertil kan deres formål tolkes som svært farlige eller som skadelige forberedelseshandlinger.

HuT har oppfordret muslimer i Danmark til ikke å avgi stemmer ved valg. De har også delt ut løpesedler med tekster rettet mot jøder som «dræb dem, hvorend I finder dem». HuT har i tillegg lagt opp til en strategi som skal bekjempe integrering og skape parallelle samfunn. De er en rekke ganger undersøkt av (den danske) Riksadvokaten etter politisk press om å forby dem.

Stopp arrangementet eller tverrpolitisk demonstrasjon

Innvandringspolitisk talsperson i DF, Martin Henriksen, mener at politiet bør sette en stopper for arrangementet. Det handler ikke minst om at det nystiftede partiet Stram Kurs, et parti som vil forby islam i Danmark, har meldt en motmarkering samme tid og sted. Det mener Henriksen kan være grunn for politiet å vurdere om det er til fare for den offentlige orden, og dermed trekke tilbake tillatelsen.

Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) planlegger en demonstrasjon mot HuT fredag. Han håper på stort fremmøte fra sine folkevalgte kolleger.

– Det er viktig at det kommer en tverrpolitisk demonstrasjon. Når de (Hizb ut-Tahrir, red.) står foran folkestyret – som de gjerne vil avskaffe – så er vi forhåpentligvis flere enn dem, som gjerne vil vise et annet Danmark, sier Rasmussen ifølge ritzau.

Forsidebilde: GBH Landskapsarkitekters illustrasjon av terrorsikringen av Christiansborg Slotsplads.