Innsparket

Avisredaktør: Svært alvorlig å bli beskyldt for å ha anmeldt en ytring

Det er kaos på Røros om hva som egentlig hendte da Muhammed-karikaturer ble hengt opp. Politiet dementerer nå at sakene ble anmeldt fra de to aktuelle involverte avisene.

HRS rapporterte 25. oktober at Muhammed-karikaturer var blitt hengt opp tre forskjellige steder på Røros. På vinduene til avisen Rørosnytt, avisen Retten og et butikklokale som en tidligere SV-politiker, Bjørn Salvesen, pusser opp. Salvesen, som nå uavhengig politiker, mente at det er et «høyreradikalt politisk miljø» som står bak.

Fra Røros-politiet het det at forretningene hadde tatt ned karikaturene og anmeldt forholdet til politiet. I tillegg het det at PST var informert om forholdet.

Nå dementerer Røros-politiet opplysningene.

Stemmer ikke

Avsnittsleder på Røros lensmannskontor, Øyvind Unsgård, har formulert følgende e-post til mediene:

– Politiet ønsker å komme med en presisering vedrørende anmeldelsen om karikaturtegninger i det offentlig rom på Røros. Politiet har tidligere gått ut med informasjon om at alle de tre impliserte har anmeldt forholdet. Dette stemmer ikke, og vi ønsker å presisere at redaktørene i Arbeidets Rett og Rørosnytt ikke har anmeldt forholdet til politiet.

Det kan bety, kan vel og merke, for her er det vanskelig å henge med i svingene med hva som er de faktiske forhold, bety at politiet sitter igjen med en anmeldelse av forholdet fra den tidligere SV-politikeren Salvesen.

Heller ikke PST skal være koblet inn i saken, ifølge Document.no.

 – Svært alvorlig

Redaktør Guri Jortveit i avisen Arbeidets Rett sier i en kommentar til fjell-lom.no at hun er veldig glad for at Unsgård kommer med en slik presisering.

– For meg som redaktør og Arbeidets Rett som mediebedrift er det svært, svært alvorlig å bli beskyldt for å anmelde en ytring, sier Jortveit.

Selvsagt må politiet dementere at de har gått ut med uriktige opplysninger – det skulle da bare mangle. Det eneste gledelige i dette er at de aktuelle avisene faktisk ser betydningen av ikke å anmelde en lovlig ytring. Ikke engang det er opplagt lenger.

Så kan det være at politiet på Røros oppdaget at politiet på Kongsberg hadde lagt seg flat for sin håndtering av Muhammed-karikaturer, og slik sett skjønte at de hadde en dårlig sak. Uansett er det å håpe at politiet har lært noe av disse hendelsene. Så får vi se hva justisminister Monica Mæland (H) svarer på spørsmålet fra justispolitisk talsperson Per-Willy Amundsen (FrP).