Islam

Nye Muhammed-karikaturer. Nå Røros – politi og PST er koblet inn

Natt til fredag ble det hengt opp Muhammed-tegninger tre steder på Røros. Både politi og sikkerhetstjenesten er koblet på saken.

Det begynte på Lillestrøm ved Oslo, etter vår informasjon: Muhammed-tegninger ble observert flere steder i byen, fortalte en leser oss. Deretter skjedde det samme på Kongsberg. En familiefar hengte opp karikaturer i protest mot det groteske drapet på læreren Samuel Paty ved Paris. Hans hode ble funnet på gata.

Familiefaren fra Kongsberg fikk fire politibetjenter på døren, og nå har Per-Willy Amundsen, justispolitisk talsmann for FrP, sendt spørsmål til justisminister Monica Mæland:

Vil statsråden påse at politiet beklager at de har grepet inn mot lovlige ytringer som beskrevet under, instruere politiet om at slike forhold ikke skal finne sted i Norge, og redegjøre for vilkårene for at politiet kan gripe inn og sensurere kritiske ytringer rettet mot islam? (vår utheving).

«Høyreradikale», mener tidligere SV-politiker

Samtidig som Amundsen sendte spørsmålet i går, kommer det nå frem at Muhammed-tegninger er hengt opp tre steder i Røros natt til fredag: På vinduene til avisen Rørosnytt, avisen Retten, og et butikklokale som en tidligere SV-politiker pusser opp. Bjørn Salvesen, nå uavhengig politiker, sier at han tror det er et «høyreradikalt politisk miljø» som står bak. Salvesen kalte inn til pressekonferanse. Der sa han følgende:

– Det handler åpenbart om innvandring. Jeg har tilhørt et parti og tilhører fremdeles en sfære som er innvandringsvennlig. For vennlig i noens øyne. Jeg tolker det slik at det er et angrep på meg som politiker i den forbindelsen der, sier han.

Salvesen fortsetter slik:

– Det er en tegning som faktisk tar liv, og det er et tungt alvor i dette her. Som politiker er det uakseptabelt å få den type provokasjoner mot seg. Noen kan jo tolke det som det er jeg som har hengt dem opp, ikke sant. Og da blir det veldig alvorlig. Da er det andre som blir ganske rasende. (…) Våre nye landsmenn skal føle seg trygge og velkomne her, sier han.

Salvesen vedgår at å henge opp tegningene er lovlig, men føyer til dette: «Men i og med at disse tegningene har så mange problematiske aspekter i seg så syns jeg at det går over streken.»

Pressemelding fra politiet

Røros lensmannskontor sendte ut en pressemelding i sakens anledning. Her heter det følgende:

Tre forretningssteder i Røros sentrum har natt til fredag 23.10.20 fått klistret opp en Muhammedkarikatur på sitt vindu.

Forretningene har tatt ned karikaturene og anmeldt forholdet til politiet. PST er informert om forholdet.

Det er opprettet sak, og vi kan ikke utelukke at dette har noe med drapet i Frankrike å gjøre.

Politiet har foreløpig ingen konkrete spor å gå etter.

Pressemeldingen er gjengitt hos Røros Nytt (betalingsmur).

Hva Monica Mæland skal svare Amundsen om islam og ytringsfrihet til uken, er enda mer aktualisert.

Takk til leser for tips!