Islam

Trond Giskes bunnivå: Angriper bedehus og gjør latter av islamkritikk

Trond Giske serverte et sjeldent bunnivå fra Stortingets talerstol: Han peker på "fanatisme og ekstremisme" i bedehus som respons på at Christian Tybring-Gjedde kritiserte islam. Er ideologien i bedehus virkelig på samme skala som i moskeer?

Proposisjonen «Lov om tros- og livssynssamfunn» (trossamfunnsloven) ble drøftet på Stortinget på tirsdag, og Christian Tybring-Gjedde var den eneste som bestod kunnskapstesten og som utviste både klarsyn og en rak holdning. Tybring-Gjedde kan islam. Det har han gjennom mangfoldige år bevist. Nettopp derfor laget vi et videointervju med ham, som du bør se om du ikke allerede har sett det. Tybring-Gjedde sier det rett ut: – Islam er den største trusselen mot friheten. Han sier det videre så riktig, om enn så smertefullt:

«Alle store kulturer har en ting til felles, og det er at de forsvant.»

Og det er nettopp der vi nå er: Våre verdier er under økende press, og dermed er vår kultur på vikende front mens islam presser seg mer og mer frem i samfunnet vårt.

Fanatisme og ekstremisme i bedehus

Men dette verken ser eller forstår Trond Giske (Ap). Nå skal jeg være den første til å si følgende: Metoo-angrepet på Giske mislikte jeg. Jeg næret nemlig at det hele bunnet i maktpolitisk kamp mot ham. Min antakelse ble ikke minst styrket da Hadia Tajik begikk et grovt utspill: varslene om Giske var «rystende lesning både som menneske, nestleder og jurist», sa hun. Men tross den skitne kampen, så er selvsagt ikke Giske i dag fredet for reell politisk debatt.

For det var nesten så jeg ikke trodde hva jeg leste i stortingsreferatet, men her er hans uttalelse, ord for ord:

Helt til slutt, om Fremskrittspartiets (altså Tybring-Gjedde, red.) opphenging i islam: Ja, det finnes ekstreme muslimske trosmiljøer, men det finnes kristne sekter som nekter medlemmene å stemme, det finnes kristne trossamfunn som nekter for likestilling, og det finnes kristne sekter som nekter å godta skilsmisse, osv. Den fanatismen og ekstremismen tror jeg vi finner i flere trossamfunn enn i islam.

I flere trossamfunn enn i islam. Ja, la oss begynne med skilsmisse. I hele den islamdominerte verden, og blant de islamtroende her, er skilsmisse for kvinner et mareritt. Årsaken er å finne i islams tekster og derav sharia. Nettopp derfor tok vi dette bredt opp i 2003, og fikk gjennom et enstemmig komité-vedtak på Stortinget for å sikre optimalt at muslimske kvinner i Norge kan få en reell skilsmisse. (At Erna Solberg som kommunalminister den gang torpederte flertallet, lar vi ligge i denne runden.) Ved ambassaden vår i Islambad, ble det uttalt til oss i 2004: – Vi har aldri sett en ekteskapskontrakt, som ligger til grunn for søknad om familiegjenforening, der kvinnen har fått nedfelt en skilsmisserett.

Disse «haltende ekteskapene», som de gjerne er omtalt som fra faglig hold gjennom årene i Norge, handler om kvinner som nektes islamsk skilsmisse, mens mannen skiller seg etter norsk lov og inngår et nytt shariaekteskap i moskeen, altså snakker vi om flerkoneri. Kvinnen er like fordømt gift, og kan ikke gifte seg å nytt. Minner dette om bedehusene, Giske? Og hvor utbredt er den totale fordømmelsen av skilsmisse i bedehusene, som kun gjelder dersom kvinnen ønsker å skille seg, mens mannen er i sin fulle rett til å skille seg på sekunder og ekte ny (-e) kvinner?

Tusenkronerspørsmålet er dette: Kan Giske peke på en eneste sunni- eller sjiamoské som gir kvinner skilsmisse mot ektemannens vilje? Hvis han kan det, vennligst gi oss og norsk offentlighet beskjed.

Videre:

For det ligger i maktislam å kopiere Muhammeds liv og ideologi for 1.400 år siden. Det er dette som er idealet for salafister, jihadister og Broskapets medlemmer og ledere. Skal vi snakke om reell «fanatisme og ekstremisme», Giske? Må vi også minne deg om da Norge og verden stod i brann grunnet noen streker på ark i Jyllands-Posten?

Giske spiller russisk rulett med Norge

Ja da, vi skal ikke underslå at det finnes undertrykking og tvang i norske bedehus; kvinner som må ha langt hår og lange skjørt. Som må gifte seg med et annet sektmedlem. Som utstøtes om de bryter reglene. De er heldigvis fåtallige. Men forherligelse av lovverk i nærheten av moskéislam og sharia, som avkappinger av hender og føtter, pisking, steining og henrettelser? Homofile som skal kastes i døden fra hustak?

Giske er med sin uttalelse et kroneksempel på en politiker som i sin hjelpeløshet har snudd ryggen til fakta og virkelighet, og som med det er det største problemet for Norges frihetsverdier: Giske og hans like lar islam blomstre. De gidder ikke sette seg inn i virkeligheten på bakken, som at Erdogan har plassert ut ni lyttestasjoner (moskeer) i Norge betjent av 15 regimeagenter (imamer). Som at Brorskapets største moské i Norge er satt opp på terrorlisten til Emiratene. Som at han som inspirerte til opprettelsen av Taliban og Al-Qaida, Maulana Maududi, har flere Jamaat-moskeer i Norge, den største på Grønland i Oslo, Islamic Cultural Centre.

Og nettopp «kultursenter«, et begrep som smører dialog-ørene til politikere som Giske, er hva maktislam handler om: hele det personlige livet og hele samfunnet skal underlegges islams lover og regler.

Trond Giske fikk Islam. Den 11. landeplage i gave i 2016. Han kan ikke ha tatt seg bryet med å lese den. Hvis jeg tar feil – at han har lest boken – da er vi enda verre ute å kjøre som nasjon, for da vet han hvilke enorme problemer vi står i, og det betyr igjen at han spiller kort for å sanke stemmer blant troende muslimer.

For å låne Giskes ord: Det er i så fall reell «fanatisme og ekstremisme», for da spilles det russisk rulett med Norge og vår fremtid.

Korrigering: Denne artikkelen skapte krangel mellom Faktisk.no og oss, som også Giske tok del i. Krangelen handler om tolkning av mer ekstremisme og fanatisme eller ei i kristne miljøer. Ettersom Faktisk.no straffet oss for min tolkning ved å begrense vår spredning på Facebook, har vi justert artikkelen innledningsvis (tittel og ingress). Vi beklager således at artikkelen var for upresis slik at den kunne feiltolkes. Denne korrigeringen skal, etter hva Faktisk.nos redaktør Kristoffer Egeberg sier i e-post til oss, oppheve bremsen vår på Facebook.