Flerkoneri og proforma ekteskap

Sex, løgn og skjult kamera

Politikere fra hele det politiske spektrum i Danmark er oppe i det røde felt etter at TV2s skjulte filmopptak i den beryktede Grimhøj-moskeen viser en imam som underviser en studiegruppe bestående av kvinner og barn i sharia-lover og påfølgende barbariske straffemetoder. Den kjekke imam, Abu Bilal, forklarer pedagogisk at i…

Politikere fra hele det politiske spektrum i Danmark er oppe i det røde felt etter at TV2s skjulte filmopptak i den beryktede Grimhøj-moskeen viser en imam som underviser en studiegruppe bestående av kvinner og barn i sharia-lover og påfølgende barbariske straffemetoder. Den kjekke imam, Abu Bilal, forklarer pedagogisk at i en «ideel islamsk stat» skal utro kvinner steines og sex utenfor ekteskapet straffes med pisking. Frafalne fra og fornektere av islam samt muslimer som ikke faster skal slås ihjel.

Moskeen_p__Grimh_jv_903993aEn annen imam i samme moskè forteller menigheten at det er obligatorisk for barn å be fra de er syv år og at det er obligatorisk for foreldrene å slå dem fra de er ti hvis de ikke gjør det. En imam forteller kvinner at de ikke kan ta seg jobb hvis mannen ikke ønsker det og slett ikke arbeide sammen med andre menn.

Politiker for De konservative, Naser Khader, mener moskeen bør stenges, det samme gjør Dansk Folkeparti. Partiet Socialdemokraterne mener på sin side at «undervisningen» er en trussel mot demokratiske verdier, mens folketingsmedlem for det ildrøde Enhedslisten, Pelle Dragsted, kaller imamens synspunkter og undervisning for «sinnsykt».

Problemet er imidlertid ikke bare begrenset til den radikale Grimhøj-moskèen. «Fredens moskè» har til nå være regnet for moderat, men TV2s opptak viser at så ikke er tilfelle. Både i denne, Grimhøj-moskeen og 2 somaliske moskeer, Bilal og Al-Taqwa, får TV2s utsendte beskjed om at hun ikke har rett til å nei til sin manns krav om sex og at hun må akseptere mannens gudommelige rett til å ta seg flere koner.

Da Fatma forklarer imamen Radwan Mansour, at hendes mand har fundet en kvinde i Tyskland, som han gerne vil giftes med, lyder svaret, at det er mandens ret at tage en kone mere:

– Ja, det er hans ret. Gud har givet ham den ret, og du skal være tålmodig. Hvis du ikke kan det, så må du kræve, at I bliver skilt.

Den polygami-begeistrede Mansour jobber for øvrig ikke bare som imam, men som lærer på den muslimske friskolen Lykkegården. Skolen har nå iverksatt en granskning av hans virke ved skolen.

Imamene i Fredens Moske, Al-Taqwa, Grimhøj-moskeen og Hamad Bin Khalifa Civilisation Center, ellers kjent som stormoskèen i København, fraråder alle «Fatma» fra å gå til politiet når hun forteller at mannen hennes er voldelig og slår henne, hvilket er et klart brudd på dansk lovgiving. Men som imamen i den angivelig moderate Fredens moskè sier det: Ikke gå til danskene!

– Jeg giver dig et råd: Lad være med at gå til danskerne, siger imamen på de skjulte optagelser.

Den ledende imamen Mohammad Fouad al-Barazi i Det islamske forbund i Danmarks moskè sier til «Fatma» at muslimer er i ferd med å erobre Europa og motarbeider direkte integreringen i det han fraråder muslimer å «smelte inn i samfunnet»:

På de skjulte optagelser uddyber Mohammad Fouad al-Barazi, hvad han mener om muslimernes indtog i Danmark og Europa.

– Nu er der muslimske fællesskaber i hele Europa. Det betyder, at der er et stort antal muslimer. Et virkeligt stort antal.

Imamen fortæller ’Fatma’, at der siden han kom til Danmark, er kommet mange flere muslimer til Danmark, og at det er vigtigt, at muslimerne ikke ”smelter sammen” med det øvrige samfund.

– Da jeg kom til landet for 23 år siden, var vi kun 55.000 muslimer. Nu er vi 300.000. Antallet af muslimer er 300.000 nu. Derfor er konklusionen på den her snak, at man godt kan opholde sig her i landet uden at smelte. I skal forstå de betingelser. Det er uden at smelte ind i samfundet, siger Mohammad Fouad Al-Barazi på optagelserne., den ledende imam i moskeen hos Det Islamiske Forbund i Danmark.

Det islamske trossamfunn i Fyns imam Abu Hassan oppfordrer «Fatma» og partneren «Mohammed» til å lyve for myndighetene for å utnytte sosialboligordningen.

’Fatma’ og ’Mohammeds’ dækhistorie er, at de som muslimsk par lige er kommet til Danmark, og at de bor i en lejlighed i Gellerup, som de betaler for med deres egen, medbragte formue.

Da de møder Abu Hassan ved moskeen på Ørbækvej i Odense, Det Islamiske Trossamfund Fyn, tilbyder han dem et lift til banegården, og under køreturen begynder imamen uopfordret at forklare dem, hvordan de får mest muligt ud af kommunen.

– I skal tage til noget, der hedder borgerservice. Så siger I: ’Vi er kommet til landet for nylig, og vi vil gerne have et hjem. Vi har ingenting’, forklarer Abu Hassan på de skjulte optagelser.

Abu Hassan forklarer, at det er et problem, hvis de fortæller kommunen, at de ejer noget, fordi kommunen – ifølge imamen – så vil kræve, at de bruger deres egne penge på en lejlighed.

– Man skal ikke fortælle dem, at man ejer noget. Gør man det, er det et problem. Så vil de spørge, hvor du har penge til huslejen fra. Altså siden du har råd til det. Forstår du det?

– I er kommet hertil, jeres situation er den, at I intet har, og I vil have et hus. ’Men hvor sover I så?’ I bor hos nogle venner midlertidigt. I er hos dem i et par dage. I har ikke en lejlighed. I vil have en lejlighed. Så får i en lejlighed med det samme. Sådan er loven. Jeg kender den, lyder det fra imamen.

Odense kommune har nå politianmeldt imamen for oppfordring til sosialt bedrageri.

TV2s dokumentar avslørte også eksistensen av et sharia-råd ved Fredens moskè, som oppløste seg kort etter – «av respekt for det danske samfunn».

På optagelserne ses det, hvordan tre mænd i rådet afgør, at TV 2s kvindelige muldvarp i den aktuelle situation ikke kan få lov at blive skilt.

Hvor lenge det forblir nedlagt er derimot et åpent spørsmål.

Det ser dårlig ut for planene om en ny stormoské i Aarhus.

Det ser dårlig ut for planene om en ny stormoské i Aarhus.

Det røde flertallet i Aarhus byråd har tidligere støttet oppføringen av en ny stormoské i området, men etter TV2.dks avsløringer i TV 2-dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’ trekker Sosialdemokraterne støtten til prosjektet. – Tilliten er borte, sier borgermester Jacob Bundsgaard (S) til TV2. Socialistisk Folkeparti (SF) i Aarhus har også fått kalde føtter. De konstaterer at tilliten er vekk og vil sette prosjektet på vent til det er gjennomført en grundig undersøkelse av miljøene rundt den planlagte moskèen.

Socialdemokraterne i Odense sier at profilen på innvandrermiljøet i Aarhus ligner den i Odense og vil nå ha undersøkt hvor mange av de kvikke imamer som lever av offentlige stønader. – Kan man ivareta en menighet, kan også ivareta en jobb sier byrådsmedlem Peter Rahbæk Juel (S) som vil sette hardt mot hardt:

Og vi skal sætte hårdt mod hårdt. Jeg vil have oplistet de imamer, vi kender, og som er på offentlig forsørgelse.

– Man skal ikke kunne rådgive unge kvinder med et så håbløst samfundssyn og så samtidig leve af skattekroner, siger Peter Rahbæk Juel til TV2 Fyn.

Justisminister Søren Pind skriver at han er «bevisst om de problemene religiøst formørkede mennesker skaper» og at han har arbeidet med problemstillingen siden han tiltrådte. – Der vil komme et svar, avslutter justisministeren.

Partiene Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti krever spesielt Grimhøj-moskèen nedlagt og undersøker nå de juridiske mulighetene. Socialdemokraterne mener preknene er et angrep på demokratiet og frihetsrettighetene og vil undersøke hvorvidt de er lovlige.

Socialistisk Folkeparti er klare til å diskutere eventuelle løsninger og etterlyser en målrettet, tverrpolitisk innsats mot de «antidemokratiske mørkemennene».

»Vi må se på, hvad vi har af handlemuligheder inden for ytringsfrihedens rammer, for dem vil jeg stadig rigtig gerne værne om. Men hvis ikke moskeen på Grimhøjvej ikke er interesseret i at samarbejde om det her, så udstiller det deres hykleri, og så må vi politikere finde ud af, hvordan vi kan dæmme op for det her. For det er et problem.«

Det politiske Danmark er med andre ord ikke så langt unna Heges utskjelte forslag om å stenge de mest ekstreme moskèene i Norge.

Berlingske Tidende skriver på lederplass i sakens anledning:

Hadprædikanter er en anden sag. Men her må politi og anklagemyndighed lede efter alle de sprækker i lovgivningen, der gør det muligt på lignende vis at stresse Grimhøj-moskeen og andre arnesteder, der modarbejder det demokratiske ligeværdssamfund. Det må være slut med naiviteten. Der findes mennesker og miljøer i Danmark, som ikke vil acceptere eller direkte forsøger at nedbryde det samfund, vi kender og ønsker. De har ret til at mene, at et religiøst diktatur er bedre end demokrati. Vi er omvendt i vores gode ret til målbevidst at arbejde for at få dem smidt ud.

Spørsmålet er bare hvilket omfang de problematiske holdningene har. Flere av moskèenes besøkende forsvarer imamenes uttalelser og mener at det er TV2 som driver en slags anti-islamsk propaganda. Tidligere talsmann for Islamisk Trossamfund i Danmark – en organisasjon som samler hele 25.000 mennesker til den årlige Eid-festivalen – Kasem Ahmad, forsvarer f.eks. steining som et sunt og fornuftig familiepolitisk tiltak og mener TV2 kjører en nazistisk propagandakampanje.

Og moskèenes budskap rekker langt i de muslimske miljøene. De som bruker moskèene tar budskapet videre inn i miljøene, hvor det får betydningen for den sosiale kontrollen. Lektor ved Aarhus universitet, Tina Maagard, har studert koranen og har utført et omfattende feltarbeid i miljøene rundt danske moskèer og koranskoler. Undersøkelsene har avslørt religiøs mobbing og trusler, og det er ofte kvinner som tar disse metodene i bruk for å påtvinge andre i kvinner i miljøene sitt levevis:

– Dem der får budskabet med ud af moskeerne bruger dem nogle gange til at udøve social kontrol over for dem, der ikke kommer så meget i moskeerne. Mange tror, at den sociale kontrol altid kommer fra mændene mod kvinderne, men kvinde er faktisk ofte kvinde værst, siger Tina Magaard og uddyber:

– I mine undersøgelser har jeg set eksempler på religiøs mobning og trusler. Nogle kvinder truede og dominerede simpelthen andre kvinder med social kontrol. Eksempelvis i forhold til at bære tørklæde, lyder det.

Problemet er følgelig ikke bare begrenset til de enkelte moskèer og menigheter.

Jyllands-Posten stiller derfor det betimelige spørsmålet: Hvis selv det som ansees for moderate moskèer og imamer viser seg å tale med to tunger, hvor står vi da?

Sveriges Televisions dokumentarprogram «Uppdrag Granskning» fant for øvrig det samme da de besøkte svenske, angivelig moderate moskèer med skjult kamera i 2012:

Och svaren i de dolda inspelningarna – de avslöjar att det är långt mellan den officiella bilden moskéerna vill ge utåt och de värderingar företrädarna förmedlar när de är ovetande om att samtalen spelas in.

Avråder från att kontakta polis

Moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm anses som Sveriges kanske mest ansedda och välbesökta moské. Det är till denna moské regeringens företrädare vänder sig när de vill träffa representanter för Sveriges alla muslimer. Senast i februari var civilminister Stefan Attefall med och deltog i fredagsbönen

När Uppdrag gransknings medarbetare med dold kamera ställer sina frågor till moskéns familjerådgivare svarar han, att en man har rätt att gifta sig med fyra kvinnor, under förutsättning att han behandlar dem rättvist.

Han säger också att hon inte får neka sin man sex, inte ens då hennes man slagit henne och gift sig med ytterligare en kvinna.

Och han avråder henne från att kontakta polis.

– Om man ringer polisen kan det bli lite svårt. Vet du varför? Polisen kommer att ta honom till häktet, säger imamen.

Problemstillingen eksisterer også i Norge. Moskèer som den somaliske Tawfiiq er ansett som moderat, men anbefaler altså steining for utroskap og drap på homofile.

Den pakistanske Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskèen – som privatpersonene Solveig Staal, Kristian Flem, Johanna Engen og Gitte Michelle underlig nok valgte å slå en «solidaritetsring» rundt i i februar 2015 – er ledet av styreformann Ghulam Sarwar og imam Nehmat Ali Shah, som begge bekjenner seg til – og sprer – rene lærebokeksempler på antisemittiske konspirasjonsteorier.

Ifølge imam Shah skriver norske medier bare negative ting om islam – hvilket de ifølge begge moskèlederne gjør for at «islam ikke skal vokse» – fordi de er styrt av jøder. Sarwar opplyste samtidig at tyskerne drepte jøder fordi de er «urolige folk i verden».

Og hvilken overraskelse: Samme Shah holdt appell under denne ukens groteske demonstrasjon til fordel for livvakten og drapsmannen Mumtaz Qadri, som i 2011 drepte guvernør Salman Taseer fordi han forsøkte å avskaffe dødsstraff for blasfemi i Pakistan. Flere sentrale personer i moskèen deltok sammen med et tresifret antall voksne og barn i demonstrasjonen foran den pakistanske ambassaden.

En annen mann besvarer imidlertid ett av telefonnumrene som er oppgitt som kontaktinformasjon på invitasjonen til demonstrasjonen.

– Vi er bekymret for rettssikkerheten: De henrettet ham uten endelig avgjørelse fra presidenten, sier mannen.

Han understreker at demonstrasjonen rettet seg mot pakistanske myndigheter.

– Det kan hende Qadri har gjort noe galt. Men guvernøren snakket veldig stygt om Profeten. Han ønsker å forandre blasfemilovene i Pakistan, sier mannen.

– Og det er du imot?

– Selvfølgelig er vi imot det. Alle er imot det, og når man sitter i en så høy stilling, må man respektere lovene og reglene.

Hvis dette skal passere som moderat, så har ordet mistet enhver betydning.

Sakens kjerne er og blir islams lovreligiøse, politisk aspekt: sharia. Denne delen av islam er en form for samfunnsinnretning og det gjøres derfor gjentatte forsøk på å forflytte islamske forbud og påbud fra menigheten og det troende individs privatsfære og over i det offentlige rom. De stadige kravene som stilles til det omgivende samfunn i islams navn er i aller høyeste grad et eksempel på dette. Og hvordan man enn snur og vender på det, så er alle deler av sharia – selv det som er av mindre voldelig karakter enn det ovenstående – særdeles problematisk i et demokratisk samfunn. Men det er naturligvis dette imamene i moskèene TV2 avslører preker.

Dette er lover og regler som regnes som gitt fra Allah på telefax og ifølge mange ledende islamske autoriteter derfor evige og uforanderlige. Lovgivingen står følgelig ikke til demokratisk diskusjon. Står det der, så står det der. Dette fører til en spesiell måte å se samfunnet og ikke minst andre mennesker på, som igjen fører til bestemte holdninger til demokrati, individuell frihet, likeverd, religionsfrihet, ytringsfrihet, kjønnsroller, seksualitet/seksuell legning og kvinners stilling i samfunnet. Jo flere sharia-tilhengere, jo større problemer for det omgivende samfunn, og da for særlig kvinner, barn og homofile. Og de som merker det først, er kvinner og barn som er født inn i de aktuelle miljøene, men ønsker å leve i henhold til de rettighetene og frihetene de faktisk har etter vår verdslige lovgiving. Det er heller ikke ukjent at «vestlig orienterte» menn i samme miljø blir utsatt for press fra omgivelsene fordi de lar kone eller døtre velge fritt.

Faksimile: Stavanger Aftenblad

Faksimile: Stavanger Aftenblad

For i motsetning til hva politikere, akademikere og deler av media foretrekker å tro, så er ikke troen på steining som et probat middel mot samlivsproblemer og det medfølgende kvinnesynet noe som bare finnes i små ekstremistmiljøer eller i avkroker på «Det mørke nettet». Det er en del av hovedstrømmen i islam, om enn det selvfølgelig ikke etterleves av alle muslimer. Det er viktig her, både menneskelig og for samfunnsdebattens skyld, å ikke gjøre muslimer synonymt med islam.

Men de aktuelle holdningene er såpass vanlige blant de virkelig troende og foretredere for moskèer eller muslimske organisasjoner at man til og med kan gjenfinne dem hos en Høyre-politiker. I dette tilfellet Høyre-politiker, rådsleder i Dialog-senteret og talsmann for Muslimsk Fellesråd i Rogaland, Ejaz Summer, som f.eks. har markert seg motstander av homofiles rettigheter. Han hadde dette å si da han ble spurt av Stavanger Aftenblad (11. desember 2015) om å ta avstand fra steining som straff for utroskap:

– Men du kan ikke ta avstand fra selve straffen, at man steiner folk for et forhold som utroskap?

– Det høres selvsagt grotesk ut. Men du har USA, som dreper folk med giftsprøyter eller elektrosjokk. Slik gjør de det der, men det er ingen som lar være å reise til USA for det. Jeg kan ikke ta avstand fra noe som står i koranen. Det kan du ikke be meg om, sier Ejaz.

Denne mannen er altså i dialog med dialogprestens Kian Reme – hvilket burde bekymre enhver kvinne i Remes nærhet – til tross for det voldelige budskapet. For dette går det ganske enkelt ikke å dialogisere om. Det er uakseptabelt. Punktum.

Og det hjelper ikke at Ejaz som sine brødre og søstre i sharia-ånden sier at steiningen, piskingen, amputasjonene og de andre oppfinnsomme straffemetodene ikke skal iverksettes her i Norge, Danmark eller hvor de nå måtte befinne seg. Sharia-lovene praktiseres allerede i flere land og blodet flyter der de drar frem. Kvinner blir skjøvet ut av det offentlige rom, usynliggjort og prisgitt menns innfall som umælende dyr.

Det er selvfølgelig ikke noe overveldende stort problem at 100 voldsforherligere sitter fredelig foran peisen med teen sin og drømmer om opprettelsen av et kalifat basert på sharias voldelige og særdeles kvinnefiendtlige læresetninger – rent bortsett fra at vi alt har sett hvordan det kalifatet arter seg og rekk opp hånden alle som har lyst til å leve i nærheten av det – men de sprer svineriet uhindret i våre samfunn og det er straks verre. For hva når de blir 400? 3000? 15.000? 40.000? Da står vi brått med enormt problem, for vold vil uvegerlig følge i deres fotspor selv om de skulle stille til lovlig, demokratisk valg.

Kanskje det er like greit å begynne lytte til de som alt har kjent shariaen på pelsen og kompromissløst stille oss på deres side i kampen mot sharia-tilhengerne, i stedet for å klappe de sistnevnte trøstende på skulderen hver gang de føler seg krenket av verbale angrep på deres hellige, seksualfikserte voldsfantasier?