Innvandring

Ap gir etter for press – redd for kobling til FrP

Mens Norge står midt i en ekstrem situasjon og bruker hundrevis av milliarder på koronatiltak, så konkluderer Ap med at tiden er inne for å hente enda flere flyktninger, nå 3.500 for i år - inkludert fra leirene i Hellas. Alt for å slippe å bli slått i hartkorn med FrP.

Ap er blitt enig med seg selv og gått inn for å øke flyktningekvoten med 500, til 3.500 for i år, samtidig som de åpner opp for hente personer i leirene på Lesvos i Hellas. Ap foreslår at Norge går i dialog med FN for å vurdere hvem som har størst beskyttelsesbehov – og om personer i leirene i Hellas er blant disse, melder VG.

Dette er politisk taktikkeri fra Ap, der de prøver å gjemme seg bak en ordning med FNs høykommissær for flyktninger som ikke fungerer slik som Ap prøver å fremstille det som.

Beskyttelsesbehov

La oss først stille det kanskje ubehagelige spørsmålet: hvem er det som er i de overfylte greske leirene, ikke minst Morialeiren?

Det like ubehagelige svaret for mange er at det først og fremst er personer som har tatt seg ulovlig inn i Europa, mange via Tyrkia, mange ved hjelp av menneskesmuglere. I tillegg er der personer som allerede har fått avslag på sin asylsøknad og har tatt seg til Europa på nytt. Det de fleste av disse har til felles er at de ikke har et reelt beskyttelsesbehov, de er ikke reelle flyktninger.

Men det betyr ingenting? Det betyr ingenting at det er mennesker som tvinger seg på Europa, som vil presse seg til varig opphold, og som slik sett fortrenger plassen for de virkelig hjelpetrengende? Hvordan kom vi dit at dette er humant?

I går kunne vi i Aftenposten lese et hjerteskjærende brev undertegnet afghanske Fatema (16) og Ahmad (13), mest sannsynlig ført i pennen av aktivister, stilet til statsminister Erna Solberg. I brevet ber de om «å få komme hjem». Fatema og Ahmad, sammen med deres bror Amin (nå 21) og foreldrene, hadde bodd fem år i Norge da de i 2014 fikk endelig avslag på sin asylsøknad i Norge og ble returnert til Afghanistan. Hvor er de nå? Jo, i en leir på Lesvos.

Skal ikke Norge akseptere utlendingsmyndighetenes endelige avslag og retur? Nei, sier diverse humanitære organisasjoner, alle kan ikke komme til Norge, men vi må hjelpe dem her og der, og de samme slipper å forholde seg til annet enn å fremstå som human. Disse «humane» vet at det de presser på for nå, slik som 19 eks-statsråder «fra alle partier utenom Frp» nylig har gjort ved å kreve at Regjeringen henter mindreårige og barnefamilier fra Morialeiren, ikke er de med størst beskyttelesesbehov. Da er det særdeles lettvint å peke på «barn», som langt de fleste vet stort sett er unge menn eller der foreldrene skyver barna foran seg.

Men gruppen passer dem «perfekt», for dette er leire hvor det er stor aktivitet fra diverse hjelpeorganisasjoner og lett tilgang for journalister. Da er det enkelt for «de humane» å få søkelyset på seg selv. Disse 19 eks-statsrådene savner nok rampelyset, for nå begynner det jo å bli en stund siden den samme gruppen sto i bresjen for å hente IS-moren og hennes barn, det ene barnet løgnaktig fremstilt som dødssykt, tilbake til Norge.

Inntil i går skjønte også Ap-leder Jonas Gahr Støre og flere i Ap at personene i disse leirene ikke er de som skal prioriteres, men så ga Ap etter for presset.

Asylleir

For seks dager siden uttalte Støre til Aftenposten at hovedlinjen må være å hjelpe der behovene er størst, med henvisning til flyktningleire utenfor Europa. Leire som antakelig er verre stilt enn Morialeiren, sa Støre, og understreket at det er «mest solidarisk og mest rettferdig å hjelpe de, også barnefamilier, som står på FNs liste over kvoteflyktninger».

Det er hele poenget med FNs høykommissær for flyktninger. Det er et organ som skal sortere ut reelle flyktninger (kvoteflyktninger) fra de som er økonomiske migranter, og det er de reelle flyktningene som først og fremst skal få hjelp. Leirene på Lesvos er ikke flyktningeleire, det er i beste fall asylleire – for de som er der er asylsøkere.

Derfor sa Støre nei til å hente noen fra Morialeiren:

– Norge skal være aktivt solidariske og stille opp for dem som trenger vår hjelp. Vi skal bidra der vi kan, for å hjelpe 70 millioner mennesker på flukt i verden.

Nettopp. Ap vet at det er langt mellom reelle flyktninger i Morialeiren. Men da hadde «de humane» satt propagandamaskineriet i gang – godt hjulpet av MSM.

Så nå heter det i VG:

– Ved å lene oss på FNs definisjoner av sårbarhet og hvem som har krav på beskyttelse, har vi en måte vi også kan bidra på. Det er ikke et mål å hente folk fra leire som ikke har rett på opphold i Norge. Vi må ha et prinsipp i bunn om at de har et reelt beskyttelsesbehov, sier partilederen.

Støre mener dette også er en måte å bekjempe de «kyniske, økonomiske kreftene som driver folk ut på livsfarlige fluktruter»:

– Det er ikke de mest ressurssvake som legger ut på disse ferdene. Veien til opphold i Europa kan ikke være å ta seg inn i en overfylt leir.

Hører du selv hva du sier, Støre? Ved å hente folk fra disse leirene skal menneskesmuglerne bekjempes? Det er jo intet annet enn en gulrot for nettopp menneskesmuglernes business – og for de som klarer å presse seg til opphold i Europa.

Men handler Aps utspill egentlig om å hjelpe flyktninger? Nei, det handler mest om politisk spill – igjen. Ikke minst opp mot FrP og de politiske konflikter Ap kan stelle i stand inn i Solberg-regjeringen. Solberg har vært klar på at det ikke aktuelt å hente noen fra Morialeiren, i alle fall ikke nå, men akkurat det bryr regjeringspartnerne Venstre og KrF seg mindre om. De har jo sin egen humane glorie de må pusse opp mot velgerne. Dessuten lurte de Solberg sist ved å hente IS-moren og barna.

Politisk spill

Aftenpostens journalist Thomas Spence avslører det politiske spillet selv:

– Er det frykten for at Frp skal stikke av med Ap-velgere, som ligger bak den strenge holdningen?

– Overhodet ikke. Frp er imot å ta imot noen, de er imot asylretten, og de støtter heller ikke kvoteflyktninger.

Hvilken streng holdning, aktiv… øh, journalist Spence? Er det strengt å forholde seg til realiteter, også hva gjelder gjeldende regelverk?

Eller som gårsdagens leder i Dagsavisen påpekte: Ap har ikke noe å gjøre i samme politiske selskap som FrP, spesielt ikke Sylvi Listhaug, og Høyre. Og siden dette var i går kunne avisens leder konkludere:

«Derimot kunne og burde regjeringen og Ap ha fulgt FNs oppfordring i forrige uke til europeiske land om å ta imot flyktninger fra Hellas. Heller ikke det vil Høyre og Frp være med på nå. Ved hjelp av Ap har de dessverre flertall i Stortinget for dette inhumane standpunktet.»

Igjen ser vi hvordan mediene misbruker ord. Det er ikke flyktninger, det er asylsøkere. Men Ap lot seg presse. Det lover ikke godt for en fremtidig regjering med Ap. Hva vil partiet neste gang la seg presse til?

Les også: 29 milliarder kroner for EMA som kom i 2015

Så skjønner vi at de reelle flyktningene rundt om i verdens leire må finne seg i at milliarder av kroner som kunne hjulpet dem, skal få de selverklærte humane sin glorie til å skinne og sikre at Ap ikke blir slått i hartkorn med FrP.

Samtidig er nok den som ler best i dette spillet Tyrkias Recep Erdogan. Han skjønner han kan fortsette å tvinge migranter på Europa og slippe millioner av mennesker løs på den greske grensen, for Europa tør ikke avvise dem som klarer å ta seg inn. Eller Erdogan kan la de samme forbli i Tyrkia og bruke EU som en pengebok.

Ja takk, Ap, det er akkurat slike politiske spill som gjør at man mister troen på fremtiden.