Islam

Da får også Bergen en megamoské

Antall medlemmer vokser hele tiden, så nå skal Bergen moské reise en ny og fejende flott moské på 1.400 kvm. Moskeen får ikke minaret, beroliges det, men et tårn. Akkurat som om dette endrer ideologien på innsiden av veggene.

Bergen moské hadde rundt 2.500 medlemmer i fjor. I år har de steget til over 3.000 medlemmer, sies det fra Bergen moskés ledelse. Enn så lenge er ikke Fylkesmannens liste over moskeer og antall støtteberettigede medlemmer klar for 2019, så vi får ta styreleder Badreddine Maizis ord for god fisk. En medlemsoppgang på rundt 20 prosent på ett år, altså.

Det er Bergens tidende som omtaler saken i dag (ikke på nettet). Vi får ikke vite noe som helst om hvilken ideologi som praktiseres av Bergen moské, som i dag holder til i en vernet trevilla i Jekteviksbakken. I samme gate skal stormoskeen reises. Det er sendt ut varslingsbrev til naboene, med svarfrist 6. januar:

«Den nye moskeen skal ligge delvis under bakken, med grøntområde på taket og en tårnliknende seksjon i den ene enden. Det viser den foreløpige illustrasjonen som er sendt ut sammen med varslingsbrevet.»

Bønnesalen blir på 400 kvm, og det blir også heis og trappehus, ifølge tegningene. Man antar at totalsummen for moskeen blir på 40-50 millioner kroner. Foreløpig er 12 millioner på bok. Hvis man må ta opp banklån, «må det skje uten at det kommer i strid med det islamske forbudet mot renter». Døren holdes dog åpen for utenlandsk finansiering.

Det har ikke vært lett for Bergen moské å finne egnede lokaler eller eiendommer, sies det i varslingsbrevet.

«Potensielle selgere eller utleiere trekker tilbudet tilbake eller øker prisene til et uoppnåelig nivå når de blir kjent med at det dreier seg om etablering av en moské.»

Ja, dette får man ta som et sunnhetstegn i byen omkranset av de syv fjell.

Bånd til ekstremisme internasjonalt

HRS har tidligere satt søkelyset på Bergen moské. Vi kunne allerede i 2013 avsløre at den internasjonalt kjente ekstremisten, Bilal Philips, hadde godkjent Bergen moské som en underavdeling i sitt verdensomspennende universitet, Islamic Online University. Den gang hadde man 50.000 studenter i over 200 land, og Bergen var altså på listen. Medlemmer av Profetens Ummah, IslamNet og andre ekstremistgrupper anbefaler sterkt disse universitetskursene i ekstremteologi. Så hvem er Philips konkret?

«Pusekatten» Bilal Philips

Bilde: Bilal Philips

Philips er kanadisk konvertitt, født på Jamaica, ekskommunist og tidligere rockemusiker. Han har bodd i Saudi Arabia i over 20 år og har studert ved universitetet i Medina. Han er en av dem som vil ha et verdensomspennende kalifat basert på sharia, selvsagt inklusiv hudud, islamske barbariske straffer.

Derfor er han bannlyst i en rekke land, som Tyskland, Storbritannia, Australia, Danmark og Tyskland. Kenya vil heller ikke ha ham inn over grensen, og Bangladesh og Filippinene har i sin tid deportert ham. Om Philips har Islam Nets Fahad Qureshi uttalt dette:

— Bilal Philips er den mildeste av alle. Han er som en pusekatt, hvis du hører på foredragene.

Og pusekatten har vært på «Fredskonferansen» til Islam Net.

Sette foten ned?

Hvorfor Bergen moské ikke lenger tilbyr disse ekstremistkursene, kan ha vært fordi vi i HRS har satt et bredt fokus på dette gjennom årene. Men å tro at Bergen moské skulle ha «konvertert» til en ideologi og retning innen sunniislam som står på det moderne, frie demokratiets side, se det tror vi ikke.

Da er det bare å håpe at Bergens naboer av mosképlanene setter den ideologiske foten ned. Å forvente drahjelp fra lokalpolitikere eller lokale medier, kan man fremdeles i Norge anno 2019 ikke forvente.

Hovedillustrasjon: HRS