Fundamentalisme

IS-kvinne: – Mine barn dør med meg

Svenske IS-kvinner vil ikke sende barna til Sverige uten at de selv får være med.

Det er stipulert at om lag 60 barn med røtter i Sverige for tiden befinner seg i Syria, nærmere bestemt i al-Hol-leiren. De fleste antas å være mellom ett og fem år gamle. Ekot (Sveriges Radio), som er på plass i Syria, forteller en av de svenske mødrene i leiren, som totalt rommer rundt 70.000 personer, ikke vil separeres fra sine barn.

– De dør med meg her om jeg dør, sier hun til Ekot.

Angrer

For det har seg jo også slik at kvinnen «angrer» – dog på direkte spørsmål fra Ekot. Hun forteller at hun angrer på at hun reiste og tilsluttet seg IS, men at hun ikke kan forestille seg å sende barna til Sverige uten at hun selv følger med.

– Mine barn skal være hos meg hvor uansett hvor jeg går, de er mitt kjøtt og blod, de er mine barn, jeg kan ikke tenke meg å sende dem hjem og jeg blir her, sier hun.

Etter at svenske myndigheter har bistått å hente de syv antatte foreldreløse bara av IS-foreldrene, har debatten (også) gått i Sverige om hvorvidt alle «svenske» barn skal hentes og om deres foreldre skal få følge med eller ikke. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har anbefalt at Sverige ikke henter disse, da den svenske terrorlovgivningen er for dårlig utformet til å beskytte seg mot personer med dårlige hensikter. Men samme Ranstorp mener Norge kan gjøre det, fordi vi har en bedre lovgivning.

– Jeg følger islam

IS-kvinnen som ikke vil dra uten sine barn forteller også til Ekot at de blir behandlet dårlig av vaktene i leiren, som vekker dem om natten og barna er redde. I tillegg er det dårlige sanitære forhold i leiren som fører til sykdommer.

Men de grusomheter IS har utsatt uskyldige mennesker for – og som handler om langt mer enn å bli vekket om natten som gir redde barn og stusselige sanitære forhold – se det handler «bare» om at slik er islam.

Ekot: Så du alle de forferdelige tingene saker som IS gjorde, man satte hoder på staker, kastet homofile fra tak, hva synes du om det?

– Det er Allahs sharia, det er det som står og jeg følger islam.

Så mye for den angeren altså. Lykke til, Sverige.

Ekot: Mina barn stanner här