Fundamentalisme

Mormor spilte islamistisk sanger for barna

De syv foreldreløse barna som er hentet ut av leiren i Syria, er nå landet i Sverige. I går kom mormoren tilbake til Sverige. Hun skal angivelig ikke lengre være noen IS-tilhenger, men hun spilte like fullt islamistiske sanger for barna mens de var på hotellet i Erbil.

Svenske Expressen følger saken med de syv foreldreløse barna som svenske myndigheter har besluttet å hente til Sverige, da det er mange som er skeptisk til hvem som skal ha omsorgen for barna.

Det handler ikke minst om den radikaliserte mormoren, Muhajira Umm Hamza. Nå kan Expressen avsløre at mormoren i samvær med barna skal ha spilt islamistiske sanger. Det kan være en sterk indikasjon på at hun fortsatt er tilhenger av IS.

Umm Hamza tilknyttet seg til terrororganisasjonen IS og oppholdt seg i IS-hovedstaden Raqqa i to år med egne barn. I 2016 returnerte hun til Sverige, der hun nå lever i Gøteborg med ny identitet, denne gangen har konvertitten valgt et svensk navn. Angivelig dro hun tilbake til Sverige fordi det for farlig for hennes barn å oppholde seg der.

Tilbake i Raqqa ble imidlertid hennes voksne datter, konvertitten Amanda Gonzales, gift med terroristen Michael Skråmo, og deres syv barn. Både Gonzales og Skråmo skal være drept, og ved hjelp av svenske myndigheter er de syv barna blitt hentet ut av al-Hol-leiren i Syria og ført til et hotelle i byen Erbil i Irak.

Det er barnas morfar, Patricio Galvez, som har stått på for å få barna til Sverige. Han ble skilt fra Umm Hamza for lenge siden (1993), men mener å vite at mormoren ikke utgjør noen radikaliseringsfare for barna. Ifølge han er hun ikke lengre i «slike miljøer».

Det vakte oppsikt da mormoren plutselig lørdag ankom Erbil og hotellet der morfaren bor med de syv barna. Expressens journalist kunne fortelle at til tross for en rekke samtaler med morfaren, hadde han aldri nevnt at mormoren var på vei. Hotellet iverksatte skjerpet bevæpnet vakthold og nektet medier å ta kontakt med kvinnen. Mormoren ankom for øvrig Irak med sitt svenske pass og svenske navn, og sjekket inn på hotellet med sitt svenske navn. Dette er et navn som Expressen kjenner og fikk bekreftet av hotellet. Mormoren skal ha gått direkte til barnas rom og blitt der.

Expressen fortelle at hun hadde booket to hotellrom i Erbil. Det ene på hotellet der barna bor og et annet i den kristne delen av Erbil. Da hun skjønte at Expressen hadde avslørt hvem hun var, sjekket hun ut av hotellet og dro til det andre hotellet. I Erbil byttet hun på å bruke sitt for- og mellomnavn.

Ifølge Expressen var hennes plan å være i Erbil en uke, men allerede tirsdags morgen landet hun i Sverige. Expressen tok kontakt, men hun ville ikke snakke med dem.

– Jeg vet ikke hva de prater om, sa hun og gikk videre.

Men det visste hun nok – for akkurat nå ble det kjent at barna, sammen med morfaren, er landet på Landvetter flyplass. Ifølge Ekot (Sveriges Radio) skal flyet ha landet kl. 10:00. Der skal sosialtjenesten være klar for å bistå barna, og det påpekes at «Gøteborg har erfaring med å ta hånd om personer som returnerer fra krigen i Syria – også barn.»

Har de så erfaring med radikaliserte bestemødre?