Politikk

Barn av IS-krigere: Sverige betaler

De syv foreldreløse barna av IS-krigere er tilbake på svensk jord - der reiser og pass er betalt av Gøteborg kommune. Mediene interesse for disse barna er enorm. Skal de gjøres til martyrer av jihadister? Men de samme mediene sier lite om ofrene etter IS' groteske handlinger. Samtidig er en svensk terrorforsker kommet på banen og mener at Sverige bør la IS-kvinnene og barn bli i Syria, mens Norge bør hente "sine".

Vi har tidligere fortalt om morfar Patricio Galvez som dro for å hente sine syv barnebarn til Sverige, da IS-foreldrene ble drept i Syria. Ved hjelpe av svenske myndigheter ble barna fraktet ut av leiren og over til Erbil i Irak. Der møtte også hans fraskilte kone og mormor Muhajira Umm Hamza opp. Hun har også vært tilknyttet IS i Syria, men returnerte til Sverige med sine egne barn for et par år siden. Det påstås at Umm Hamza nå ikke støtter IS, men det stiller mange spørsmålstegn til. Ikke minst siden hun spilte islamistiske sanger for barnebarna på hotellet i Erbil.

I 2014 hevdet CNN at Umm Hamza blant annet opererte som sharia-politi – av regler nettopp utformet av henne selv. Ett av ofrene som ble pisket av Umm Hamza hevdet at «hun er ikke en normal kvinne. Hun er enorm, har en AK, en pistol, en pisk, en dolk og hun bruker nikab.»

14. mai landet Umm Hamza i Sverige, dagen etter landet barna og morfaren. Her sto sosialtjenesten (barnevernet) fra Gøteborg klar. De forsikret om sin erfaring med å ta hånd om personer fra krigen i Syria, inkludert barn.

Medienes skjevhet

Medieinteressen for disse barna har vært enorm, men det er likevel noe som skurrer. Det er som den svenske bloggeren Rebecca Weidmo Uvell sier: For mens barn av IS-krigere er blitt symbol på ofre, så har medieinteressen for ofrene etter terrororganisasjonen IS vært minimal. Hva med de barna som IS hadde som sexslaver? De barna IS lot sulte eller tørste ihjel i 45 graders varm. De barna som ble voldtatt, gjerne med foreldre som tilskuer, og deretter voldtatt selv. De barna som måtte se foreldrene bli halshugget eller brent ihjel. Hvorfor hører vi så lite om dem?

Hva fortelles om foreldrenes bøddelrolle – utover at mange i dag ønsker seg «hjem» igjen og dytter barna foran seg?

Kan det være fordi at eventuell sympati med IS-sympatisører ville sunket som en stein? At flere hadde innsett hvile groteske handlinger som ble utført i IS’ navn og gavn? At Sverige ikke ville ha godtatt at Umm Hamza kom tilbake til Sverige, og slett ikke vil betale for dem som har vendt ryggen til Vesten og erkjent troskap til en av de verste ideologier verden har sett? At Vesten ville satt foten kontant ned for at tidligere IS-sympatisører skulle få ha noe å gjøre med egne barn eller barnebarn?

Martyrer for jihadister?

Galvez hevder å ha betalt selv for egen og barnas reise. Det er en sannhet med modifikasjoner. For det viser seg at det er Gøteborg kommune ved sosialtjenesten som har lånt disse pengene til Galvez. Når begynte sosialtjenesten i Sverige med utlånsvirksomhet? Dertil forventes det at private givere skal finansiere disse reisene og gjerne bidra til å hente flere.

Informasjonen kommer på Facebook fra filmskaper Gorki Glasser-Müller – som gjett har gjort hva? Nettopp, fulgt morfar Galvez’ kamp for å hente de syv barna til Sverige for å lage dokumentar. Den vil nok de fleste TV-kanaler i Sverige (og Norge med) bla opp for. Det ligger nok noe penger her.

Skal barna gjøres til martyrer for jihadister?

Terrorforsker: Ikke til Sverige – men til Norge

Det har ikke fremkommet noe informasjon om hvem som skal ta hånd om de syv barna, men ifølge morfaren står både han og mormoren klar. Det ligger nok noe penger her også. Siden foreldrene er antatt døde, får barna pensjon etter begge foreldrene samt andre stønader.

Ifølge den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp er det ingen god idé å la IS-sympatisører returnere til Sverige, ei heller kvinner og barn.

– Vi har ikke et godt system for å ta hånd om dem og sørge for at de ikke blir farlige, sier Ranstorp til NRK.

Ranstorp er ansatt ved den svenske Försvarshögskolen, som forskningsleder på sikkerhet, krisehåndtering og forsvar. Han mener at svenskene som har knyttet seg til terrorgruppa IS, ikke bør få bistand til å komme tilbake til Sverige. Hos oss er situasjonen en annen.

For ifølge Ranstorp har Norge et terrorregelverk som er tilnærmet ideelt, mens Sveriges er for dårlig. For mens loven i Norge, innført i 2014, tilsier at IS-kvinner i Norge straffes for deltagelse i IS, uten å måtte bevise at de har gjort noe straffbart i terrorgruppa, har Sverige ingen lov som forbyr terrordeltagelse.

– De norske bør hentes ut og tiltales. Det er snakk om få individer. De er statsborgere og har rettigheter, fastslår Ranstorp.

Og barna, ja de skal barnevernet bør ta hånd om.

Så er vi altså kommet dit: Vi «taper» på et godt lovverk. Dessuten: Er ikke svenske statsborgere individer med påfølgende rettigheter? Skal Sverige «slippe unna» fordi de har for dårlige politikere? Skal individer betale for «systemfeil»?

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at det ikke er Norges ansvar å hente disse kvinnene hjem. Det bør hun holde fast på. Dette er kvinner som har vendt Norge ryggen og med åpne øyne jobbet for kalifatet. Det er grotesk det de har vært med på. Skal norske skattebetaleres penger brukes på disse? Hvis kvinnene kommer for egen maskin til Norge, bør de få lange fengselsstraffer, streng oppfølging i etterkant, fratas eventuelle barn og stilles i gjeld til den norske stat for de økonomiske kostnader de har utløst.

Når det gjelder disse kvinnenes moralske og verdimessige forfall, er det antakelig uansett for sent.