Mediekritikk

Bli med på «Latter» 3. juni: La oss vise dem «Fake News»

Aftenpostens Utenriksredaksjon inviterer til seminar om "Fake News". Her skal de fortelle oss hvem vi kan stole på, og vi skal møte "noen av dem som lever av avsløre falske nyheter". Ikke bare det, vi skal også "lære noen knep for å blottstille løgnene". HRS er selvsagt en del av "salgsplakaten".

Hvis du allerede ikke har ledd deg skakk, så husk nå å sette av 3. juni til å delta på dette seminaret. Det skal endog foregå på et velvalgt sted: Latter på Aker brygge (fra kl. 18:00).

Det er Aftenpostens Utenriksredaksjon som skal fortelle oss sannheten. Det skal gjøres ved å avsløre løgner om eller fra Adolf Hitler, Donald Trump, HRS og prinsesse Diana – om vi skal tro salgsplakaten (se faksimile).

Det er litt vanskelig å vite hva denne «buketten» har til felles, men siden en sak fra HRS er trukket frem kan vi vel anta at seminaret skal handle om alternative medier versus gammelmediene.

Vi og dem

Vi skal nok bli fortalt, om ikke annet mellom linjene, at det som kan tolkes til at alternative medier serverer fake news over en lav sko, mens gammelmediene – de redaktørstyrte, må vite! – serverer objektive, nøytrale, kvalitetssikrede nyheter og analyser. Og det vil nok bli sagt rett ut, er min kvalifiserte gjetning.

Salgsplakaten illustreres med denne saken fra HRS: Fem fulle fly i uken fra Oslo til Etiopia/Somalia med «flyktninger» (2017), som dette fantastiske faktisk.no har faktasjekket, og helt overraskende kommet til er: Faktisk helt feil. Men det er det ikke, til tross for at «faktasjekkerne» bruker det eldste trikset i boka: Å slite ut leseren med så mye informasjon at ingen gidder å lese det skikkelig. Problemet til faktisk.no er for øvrig noe annet også: de klarer ikke å lese en sak (fra slike som HRS, og særlig hvis saken er signert Hege Storhaug) uten fordommer. Hadde de lest denne saken skikkelig, ville de også fått med seg at premisset de legger til grunn er feil.

Dessuten henger de seg opp i at kilden er anonym, selv om de nok skjønner hvorfor: saken handler om såkalte flyktninger som frekventerer hjemlandet. Hvem – nært i felten – ville hatt jobb dagen derpå hvis vedkommende sto frem? Det er i seg selv et svært alvorlig problem, og som virkelig burde bekymre gammelmediene, men nei, noe seminar om at folk ikke tør å prate om problemer knyttet til innvandring, kan vi nok se langt etter.

Men fortvil ikke: HRS skal møte på seminaret og fortelle dem hvorfor saken er reell nok – og hvem kilden er. Vi skal også forklare hvorfor vi kan fortelle det nå.

Hey, hva med VG-skandalen?

Det mest latterlige med dette seminaret, er tidspunktet. Skulle man nå hatt et seminar om fake news, så er det VG-skandalen, for ikke å si skandalene, som burde vært i fokus.

VG har beklaget fire saker på kort tid, også omtalt i Aftenposten. Det har ført til at VG, som har ressurser til det i motsetning til typisk bittesmå redaksjoner i alternative medier, har omplassert minst to av sine journalister og sendt en på seks måneders betalt permisjon. Sistnevnte er den som klistret et falskt sitat til Sofia i sitt video-møte med Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo. Sofia klager nå VG inn til PFU fordi hun opplever seg presset og uthengt.

Mediene – og faktisk.no – burde ta et blikk i bakspeilet og evaluere egen virksomhet. For mer og mer handler om personer, typisk «optimalt» hvis det kan settes i en eller seksuell relasjon, den siste tiden i metoo-relasjon. Skulle det nå ikke finnes noen slik skandaler å koke suppe på, så blåses andre personlige «sleivheiter» opp – som for eksempel å knuse de jævla sosialistene. Ingen sak er for liten, bare den kan klistres til en eller annen (mer eller mindre) kjent person.

For øvrig har Aftenposten ikke rent mel i posen de heller. Vi skal nok hente frem et par eksempler på fake news hos dem også – og servere på seminaret.

Så et råd til slutt: det en aldri, aldri, aldri må gjøre, hvis en ønsker å gå under radaren til de selvforherligende i gammelmediene, det er å være kritisk til innvandring og/eller islam.

Vi sees på Latter 3. juni, dere!

(Saken ble først omtalt hos Document.no og jeg har, med håp om tilgivelse og ikke tillatelse, hentet faksimilen hos dem)