Innvandring

Fem fulle fly i uken fra Oslo til Etiopia/Somalia med «flyktninger»

Hver uke går det fem fulle fly fra Oslo til Etiopia. Først og fremst somaliere tar turen. "Flyktningene" er altså på besøk til hjemlandet.

En person som arbeider i et felt med tett innsyn i påstanden, forteller dette. Vedkommende sier:

Etiopian air har nå 5 fulle fly i uken fra Oslo til Addis Abeba. Kort stopp i Stockholm for å plukke opp flere ferierende hvis ledige seter.

Videre til Somalia tar de nok bil.

Gjennom årene har HRS opplevd at norsksomalisk ungdom har blitt lurt med til Etiopia, for så å ende opp i Somalia på lange, ufrivillige opphold. Som Samira, som vi har omtalt siden begynnelsen av 2000-tallet.

Dette er altså en mye brukt reiserute for somaliere. Det interessante er også at i median betaler somaliere i Norge 19 900 kroner skatt i året. På så lave inntekter er det vel få andre som har råd til en eneste utenlandsreise.

Noen skal til Tromsø, København eller Ørsta-Volda. Andre helt andre steder. Dagens avgang fra Gardermoen med Ethiopian Airlines til Addis Abeba. Foto: HRS

Også barn sendes på «ferie»

I Aftenposten fortelles det åpent fra somalisk hold om foreldre som sender barna til landet de flyktet fra. De «håper slekt og venner skal få skikk på ungene», som de selv mener de har mistet kontroll på.

– Det er helt forferdelig at foreldre sender barna sine alene til land som de selv har flyktet fra. Land som de selv ikke føler er trygge nok å flytte tilbake til, sier Lul Kulmiye som har somalisk bakgrunn og er mor til tre voksne barn.

Kulmiye er selvstendig næringsdrivende, tolk og språkveileder ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Andre velger å snakke mot bedre vitende, som Somalisk kvinneforening:

Men Somalisk kvinneforening oppgir at de ikke er kjent med at foreldre sender ungdommene sine til utlandet for å få skikk på dem.

– Jeg kjenner ikke til dette utover det jeg har sett i mediene, sier Ayaan Yasin.

Slik frasa denne foreningen seg selv enhver troverdighet.

Ikke narko i Somalia

Så var det Tawfiiq-moskeen. Der heter det at foreldre sender barna til Somalia fordi i Somalia «er det ikke alkohol og narkotika». Nei, khat er eksempelvis et rusmiddel dyrket på Smøla.

Vi tror ikke det er mange i Norge som synes det er greit at Stortinget lar dette skje: Flyktninger pendler mellom Norge og landet de flyktet fra, og de dumper også ungene der. Pendlingen har vi omtalt flere ganger tidligere, med solide kilder fra blant annet norsk politi.

Hvordan skal folket kunne ha tiltro til asylpolitikken når politikerne ikke lar slik praksis få noen konsekvenser, verken hva gjelder feriereiser eller dumping av barn? Har politikerne abdisert?

Vi har ikke hatt kapasitet til å sjekke den innledende påstanden. Kildens egen beskrivelser av hvem hun er, er dog tillitsvekkende. Og informasjonen rimer med hva politiet forteller om trafikken fra Norge til Kabul.