Kriminalitet

Nytt angrep på justisministeren: I natt brant det i bilen

Fra begynnelsen av desember har justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie blitt utsatt for en rekke angrep. Nattens brann i bilen er det fjerde konkrete angrepet, i tillegg snakker vi tre trusselbrev og hvitt pulver i postkassen.

Natt til søndag fikk politiet melding om at bilen til justisminister Tor Mikkel Wara brant. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er naturlig å se brannen i sammenheng med «en rekke tidligere hendelser», melder VG.

Dette er fjerde gangen på relativt kort tid at Wara og familien utsettes for konkrete angrep, i tillegg til at de har mottatt tre trusselbrev. Natt til 6. desember, ble familiens hjem vandalisert og bilen forsøkt påtent. Midt på dagen 17. januar ble familiens hjem nok en gang forsøkt påtent, denne gangen via søppeldunkene. Det ble også funnet et trusselbrev i familiens postkasse samme dag. Den 13. februar kom det nok et trusselbrev til Wara og familien, i tillegg hadde det vært ett nytt forsøk på ildspåsettelse, via flasker bundet til familiens bil. Den 2. mars fant familien på nytt et trusselbrev i postkassen, i tillegg til hvitt pulver.

Trusselbrevene skal knytte seg direkte opp til teaterforestilling Ways of seeing. I tillegg skal også andre som fikk filmet hjemmet sitt og eksponert det i teaterforestillingen, ha fått trusselbrev.

Justisminister Waras kone, Laila Anita Bertheussen, politianmeldte Black Box Teateret for å ha snikfilmet hjemmet deres og benyttet filmen i teaterforestillingen Ways of seeing. Anmeldelsen ble henlagt av politiet og Bertheussen anket. Hun fikk medhold hos statsadvokaten.

Nattens brann skal ha blitt oppdaget av en forbipasserende taxisjåfør kl. 0:41. Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Magne Olsvoll sier til VG at brannen raskt ble slukket, men at saken nå ligger på PSTs bord.

– Det var ikke rare brannen, den ble raskt slukket. Vi har foretatt taktisk og teknisk etterforskning på stedet. PST står for videre etterforskning.

Bilen skal være tauet bort.

PST bekrefter overfor VG det er naturlig å se de ulike hendelsene i sammenheng.

– Vi etterforsker, men det har ikke vært noe konkret å komme med. Utover det må vi komme tilbake på et senere tidspunkt.

Justisdepartementet på sin side har ingen kommentar, og viser til PST.

Boligen skal ha overvåkningskameraer. Politiet holder nå vakt utenfor boligen, men er usikker på om dette vaktholdet vil fortsette.

Knut Arild Hareide (KrF) har rykket ut med et forsvar til Wara og familien på sin Facebookside. Han kaller angrepet «et angrep på våre verdier og et angrep på vårt demokrati».

Fra partileder Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) er det så langt taust.