Justisministerens hjem vandalisert og bilen forsøkt påtent

I natt skjedde det som HRS har fryktet: Justisminister Tor Mikkel Waras (FrP) hjem ble vandalisert. Blant annet er "RASIST" malt på både boligen og bilen, sistnevnte ble også forsøkt påtent. Det er påfallende at dette skjer like etter at Black Box Teaterets forestilling som nettopp eksponerte justisministerens og en rekke andre personers bolig i forestillingen "Ways of seeing".

– Dette er farlig, var Ingvil Smines Tybring-Gjeddes kommentar etter at det ble kjent at Black Box Teateret viste en forestilling der hjemmene til en rekke personer ble eksponert på storskjerm, og de samme ble koblet opp til å være i et «rasistisk nettverk».

Ett av disse hjemmene tilhører justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (FrP). I natt ble ble både bolig og bil vandalisert. HRS ble tipset om denne saken tidligere i dag, men valgte å gi den til NRK ut fra sakens prinsipielle betydning.

Dette våknet familien til i dag:

Ifølge NRK, skal familiens bil, som sto tett parkert inntil familiens hus der de ligger og sover, blitt forsøkt påtent. Ut fra bildet kan det synes som det er lagt inn en lunte i bilens bensintank.

Og som taggingen på veggen forteller: Her bør noen slå opp i ordboka (hva er «rasisit»?)

Som kjent har Waras samboer og mor til deres barn i en kronikk i VG fortalt at eksponeringen av deres hjem på teateret har skremt henne og hun, som Tybring-Gjedde, har fryktet for hva som kunne bli konsekvensene.

Nå kan det være at de begge fikk rett. 

Men dette stiller også et annet nærliggende spørsmål: Har ikke PST kontroll?

Først ligger et skuespillerteam i buskene over tid og filmer hjemmene til en rekke personer, og det skjer med statsfinansiering (teateret mottar over 7 millioner kroner i året). PST blir orientert om at flere av de som har fått sine hjem overvåket frykter konsekvensene, og så, bare dager etter at forestillingen er avsluttet, så vandaliseres hjemmet til vår egen justis- og beredsskapsminster.

Det trenger nødvendigvis ikke være en kobling her, men det er påtakelig gitt nærhet i tid og hva som var teaterforestillingens budskap.

Saken må behandles etter hvor alvorlig den er. Nå må sikkerheten til alle i regjeringsapparatet og på Stortinget gjennomgås. Og man må se på lovverket en gang til og vurdere hvilken sikkerhet den vanlige borger kan forvente seg.