Islam

Åpner for å hente IS-barn som har vært bødler

Sveriges statsminister er tydelig på at IS-krigere ikke skal få bistand til å ta seg tilbake til Sverige. Men han åpner for at deres barn kan få bistand til å hentes til Sverige. Har han glemt at barn og unge har vært brukt som bødler, endog strupeskjærere?

Rundt 150 personer er tilbake i Sverige etter å ha levd i Den islamske staten. Ingen er straffedømt. Politisjefen i Gøteborg, Erik Nord, er mildt sagt ikke fornøyd med situasjonen. Nord vil at IS-krigerne skal fratas statsborgerskapet og stilles for domstolen i tidligere IS-områder eller sine respektive opprinnelsesland. Å ta fra IS-terrorister statsborgerskapet er en del av løsningen. Det er billigere og mer treffsikkert enn å stille dem for domstolen her, sier Nord.

Internasjonal lov viktigere enn vår sikkerhet?

Statsminister Stefan Löfven er uenig. Löfven sier at IS-krigere ikke skal hentes hjem av svenske myndigheter. Men han vil ikke bryte «internasjonal lov» ved å frata dem statsborgerskapet og slik kunne gjøre en del av dem statsløse, som nå Storbritannia har gjort. Internasjonal lov vedtatt i helt andre tider og før det islamske marerittet overveldet oss, er altså viktigere å overholde enn å ivareta egne borgeres sikkerhet. 

Her er det bare å minne om «funnet» i søppeldunker da britiske SAS-tropper inntok IS sin siste bastion i Syria ved floden Eufrat: Rundt 50 avskårne hoder tilhørende yezidi-jenter som var sexslaver for IS-monstrene. For ethvert menneske som har noe kontakt med den følelsesmessige nerven empati, er denne handlingen så hinsides at man knapt orker å la den streife frontallappen.

Löfven sier rett ut at han ikke vet hvordan Sverige skal forholde seg til IS-krigernes barn. Dermed åpner han for å hente dem til Sverige.

– Vad gäller barnen måste man fundera lite till hur det ska ske, men jag har ingen lösning på det nu.

Vi vet godt hva IS har holdt på med gjennom årene. Opptrening av nye IS-monstre. De som har orket å se videoene av hodeskjæringer og henrettelser med pistol utført av barn ned i treårsalderen, blir ikke kvitt bildene. Vi har også nærmest sett «teateroppsetninger» fra IS sitt propagandamaskineri, der unge marsjerer taktfast inn på en stadion og gjør det samme med fanger som er bakbundet og sitter på knærne.

IS trener opp barn til terror. Hvor mange av dem sendes til Europa?

Vil bli brukt til terror i Europa

En rapport fra Nederland datert 2017 advarte kraftig mot nettopp disse barna og unge. I henhold til rapporten er det «sannsynlig» at IS vil bruke mindreårige i krigen mot Europa – på europeisk jord.

-Det er ingen grunn til å anta at ISIS vil vise tilbakeholdenhet i å bruke mindreårige til å utføre terrorhandlinger i Europa, heter det i rapporten.

Det omtales som «sannsynlig» at IS vil bruke mindreårige for å utføre terrorhandlinger i Europa. 

Dersom barna som vender tilbake til Europa har fått kamptrening, antas de å utgjøre en særlig risiko. Dette bekreftet også PST i forbindelse med den nederlandske rapporten:

Erfaringene barna utsettes for kan komme til å påvirke trusselbildet senere, bekrefter PST og Martin Bernsen.

Han opplyser at det kan ta flere år før de kommer tilbake til Norge, men at PST ønsker et fokus på hvordan norske myndigheter skal møte barna.

– Barna til de som har reist til Syria eller Irak har en tilknytning til Norge, dermed har barna rettigheter som Norge må på et vis må håndtere i tiden som kommer.

Jeg vet ikke hvilke rettigheter Bernsen tenker på. Jeg ville tro at en volds- og drapsbombe av et barn skal voktes 24/7.

Gutten på tre år går fremdeles likt et spedbarn. Han kan være en europeiske borger og ser ut til å ha en konvertitt til forelder. Skjermdump, video hos Clarion.

Men våre politikere har jo fremdeles troen på at de står over Gud og derfor skal klare å få til «integrering». I tilfellet IS-barn, skal disse altså først helt omprogrammeres og få installert empati-knappen i frontalappen, for så å opplæres til å bli gode, harmløse og velfungerende norske borgere. Vi skulle likt å se en psykiaters vurdering av sannsynligheten for at en slik prosess vil lykkes.

Ingen anger

Jeg ville også anta at IS-lederne har gjort alt som er i deres makt for å sikre at europeiske barn i deres hender har fått nettopp draps- og kamptrening. Og med tanke på alle deres mødre – som ikke angrer på at de har bidratt til å bygge opp IS – ligger det åpent i dagen hvilke holdninger de har overført til barna sine.

Selvsagt er små barn i utgangspunktet uskyldige. Spørsmålet er blant annet dette til Löfven og hans like i norsk politikk: Skal det settes en aldersgrense på barn som kan returneres? Hva med dem som er i alderen om lag 10 – 17 år og som har vært brukt som bødler? 

Jeg tipper det ikke er mange blant nordmenn eller svensker som kunne tenke seg å ha barnet sitt i barnahage eller grunnskole sammen med tidligere IS-bødler. Det ville nok oppleves som å spille russisk rulett med det kjæreste man har.

Hovedillustrasjon: HRS

Aftonbladet

Daily Mail