Islam

Politisjefen: Kast ut IS-terroristene og ta fra dem statsborgerskapet

En politisjef har fått mer enn nok av de "myke midlene" mot dem som har kjempet i IS sine rekker. - Å ta fra dem statsborgerskapet er en del av løsningen, mener Erik Nord.

Å ta fra IS-terrorister statsborgerskapet er en del av løsningen. Det er billigere og mer treffsikkert enn å stille dem for domstolen her, mener Erik Nord, politisjef i den byen i Sverige som har produsert flest IS-krigere og IS-hustruer.

Rundt 150 IS-krigere og deres familier har vendt tilbake til Sverige. Ingen er dømt for krigsforbrytelser. Ingen. Og flere er på vei. Derfor er Nord bekymret.

Hadde de som dro til IS visst at de kunne miste det svenske stasborgerskapet, tror Nord færre hadde reist. Expressen spør han om det er nok å ha vært i Syria for å miste statsborgerskapet.

Nord svarer at han ikke har detaljene i et eventuelt nytt lovforslag. Han fortsetter slik:

– Vi kan konstatera att om man har varit med och skurit huvudet av en person där nere och sedan filmat det, som vi faktiskt har ett par som har gjort (Erik Nord syftar på göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan, reds.anm.), så kan jag säga att det hade varit fullgott för mig. När man har avtjänat sitt livstidsstraff har man inte kvar sitt svenska medborgarskap. Det tycker jag hade varit rimligt. Någon av dem har blivit så skadad att han ska ha sjukvård och pension resten av sitt liv. Det tycker jag att någon annan stat eller de själva ska stå för. Det ska inte landa på svenska skattebetalare (min utheving).

Svenske Expressen har på lederplass gått imot at IS-jihadister hentes hjem. Det argumenteres ikke minst med at man ikke er rustet til å håndtere dem.  Vår «egen» Aisha Shezadi Kausar er en av dem som nå sammen med barnet sitt sitter i en leir i Syria og vil hjem. Hun angrer ikke på sin deltakelse. En annen er britiskfødte Shamima Begum, som heller ikke angrer. Nå har hun mistet statsborgerskapet.

Samtidig som Erik Nord leverer sine friske uttalelser, har NRK vært i IS-fangeleire i Syria og møtt kvinner med barn der som vil hjem til Sverige. De bedyrer at de kun har vært hustruer og mødre.  «Tilgi oss. Vi vil hjem», er tittelen hos NRK. Lisa forteller at livet hos IS var «veldig fint i begynnelsen. Vi levde et normalt liv, vi var gift, andre var gift, og min mann var alltid hjemme med meg».

Et normalt, fint liv. Skal vi borgere utsettes for den potensielle trusselen både voksne og barn kan utgjøre hvis de vender tilbake til nasjonalstatene de har statsborgerskap i? Det hadde vært meget interessant å se en meningsmåling i Norge om akkurat det.

Hovedillustrasjon: Skjermdump NRK av Lisa.