Islam

Europeisk IS-kvinne fratatt statsborgerskapet. Dette er nok løsningen

Britiskfødte Shamima Begum (19) er fratatt statsborgerskapet. Den oppsiktsvekkende handlingen skjedde i dag. Begum, som ikke angrer på sin deltakelse i IS, vil hjem til London med sitt nyfødte barn. Det kan hun nå se langt etter. Britene setter foten kontant ned. Hva blir reaksjonene til Erna og co?

Shamima Begum rømte fra Tower Hamlets i London tidlig i 2015, kun 15 år gammel, og tilsluttet seg IS. Hun støtter fremdeles IS, og har endog nylig hevdet at den forferdelige terroren mot først og fremt unge britiske jenter på Manchester Arena, er akseptabel. Begum har født tre barn under IS-flagget, de to første døde av ukjent årsaker. Den siste er nyfødt.

Begum vil hjem til London. Innenriksdepartementet har nå fratatt henne statsborgerskapet som svar. Brevet med tilbakekallelsen, er stilet hennes mor. 

«Please find enclosed papers that relate to a decision taken by the Home Secretary, to deprive your daughter, Shamima Begum, of her British citizenship,» the letter read.

«In light of the circumstances of your daughter, the notice of the Home Secretary’s decision has been served of file today (19th February), and the order removing her British citizenship has subsequently been made.»

Les vår ferske langlesing-artikkel om Shamima Begum her.

Etter IS-kalifatets kollaps, klør regjeringer i Vesten seg i hodet: Hvordan håndtere de tusener som kan vende tilbake til landene de er statsborgere i? Erna ønsker dem velkommen hjem. De skal kunne rettsforfølges, sier hun, men som mange forstår er dette vanskelig: Hvordan bevise at de har begått forbrytelser?

Hva gjør Norge nå?

Det Storbritannia nå gjør er meget oppsiktsvekkende og kan bli retningsgivende for resten av Vest-Europa. Hvem er viktigst: våre lands borgere og deres rett til sikkerhet, eller personer som Shamima Begums «menneskerettigheter»?

Et sentralt spørsmål melder seg: Vårt lovverk og konvensjoner er neppe tilpasset vår nye tid. Hva gjør vi med det?

Selv  sa Begum dette til britiske myndigheter, like før statsborgerskapet ble fratatt henne:

«He [Home Secretary Sajid Javid] has no proof that I’m a threat other than that I was in ISIS but that’s it.

«I don’t know how I would be seen as a danger.

«I’m not going to go back (til London, min merknad) and provoke people to go to ISIS or anything, if anything I’m going to encourage them not to go because it’s not all as it seems in their videos.»

Begum skal ha statsborgerskap også i Bangladesh, men skal ikke ha besøkt landet.

Hva vil Norge gjøre med en kvinne som henne, som «vår» Aisha Shezadi Kausar? Som ikke er borger også av Pakistan, foreldrenes opprinnelsesland?