Mediekritikk

Hatytringer: VG går foran

Hatefulle ytringer er det gjengs enighet om å bekjempe. Men enigheten strekker seg ikke lengre enn til eget ståsted. VG beviser sin uforstand med å fortsette klappjakten på Christian Tybring-Gjedde. Denne gangen dertil med et anonymt leserinnlegg, som man kan tro er skrevet av en ungdomsskoleelev.

I dag ble Nordisk konferanse om hatefulle ytringer avholdt. Konferansen er et samarbeid mellom Nordisk ministerråd, Barne- og likestillingsdepartementet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Åpningstalen ble holdt av statsråd Solveig Horne (FrP), hvor hun blant annet påpekte at «Hate speech is more than just words. Hate speech affects persons as well as societies».

VGTV prioriterte å sende konferansen direkte.

At hatytringer er «mer enn ord og at slike ytringer kan påvirke både personer og samfunn», er med all respekt å melde: bare ord. For hadde Horne og alle andre som lever av ikke å levere på dette feltet virkelig ment at hatytringer skal bekjempes, så hadde man tatt et oppgjør med slike ytringer, uansett hvem det rammer og hvor det kommer fra.

Det gjelder ikke minst VG.

Tybring-Gjedde fritt vilt

Skjermdump fra Ingvils FB-vegg.

Den 9. juni i år valgte VG å sette på trykk et innlegg som er et lavmål av de sjeldne. Innlegget går rett i strupen på Christian Tybring-Gjedde (FrP) – og det anonymt. Innlegget er signert Rune A.S.

Selv ble jeg ikke oppmerksom på dette før Christian Tybring-Gjeddes kone, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, delte det på sin Facebookside 10 dager senere, altså den 19. juni. Det er både positivt og negativt på samme tid. Positivt fordi innlegget, så vidt meg bekjent, ikke ble noen «slager» i sosiale medier, slik som ofte kritikk av Christian Tybring-Gjedde blir (CTG). Motstandere av FrP generelt og CTG spesielt, bruker ikke å spare på kruttet når de får anledningen til å vise hvilken pøl av hat og forakt de representerer. Samtidig er det negativt fordi ingen har har tatt til motmæle: hva velger VG å publisere, dertil anonymt?

Siden Ingvil Tybring-Gjeddes skjermdump ikke med sikkerhet kunne fortelle at dette faktisk var fra VG, tok hun på oppfordring fra meg og viste et nytt bilde som synliggjør koblingen.

Kanskje statsråd Horne ikke har sett dette innlegget som omtaler hennes partikollega på en slik nedrig måte, men hun må da vitterlig ha sett lignende. Men har hun noen gang brukt dette som eksempler på ytringer som kan påvirke både person og samfunn? Har noen av alle «ekspertene» i øst og vest som nå bekjemper hatytringer tatt opp en slik vinkling? Hva med mediene?

Hvorfor tror noen at hatytringer kan bekjempes hvis noen blir fremstilt som fritt vilt? Hva forteller det den oppvoksende slekt? Er det slik at Tybring-Gjedde, både som kjernefamilie og storfamilie, skal tåle alt? Hva føler deres barn? Interessant nok har en av CTGs nieser byttet navn, og den tøffe, unge jenta har (utviklet) en slående humor. Hun heter nå Tybring-Torsk. Onkel CTG kaller henne bare «torsken», mens Tybring-Torsk angrer på at hun ikke valgte «Hai».

Familien Tybring-Gjedde har altså sitt å slite med, men aldri at det har blitt hensyntatt i medier.

Kaldt nedover ryggen

Signaturen Rune A.S. kan fortelle oss at Christian Tybring-Gjedde, som er stortingspolitiker og andre nestleder av utenrikskomiteen, samt forfatter, «får ufortjent mye spalteplass i medier.» Det er urettferdig i forhold til fisken gjedde, sier den anonyme signaturen. Allerede her burde enhver oppegående medieperson innse hvilket makkverk en ble presentert for. Men ikke debattansvarlig Hans Petter Sjøli i VG.

«Det går ofte kaldt nedover ryggen, når jeg ser artikler om eller av personen Gjedde. Fyren virker for meg snever, og ofte fordømmende til alt som ikke er norsk. Å dømme folk uten å kjenne dem personlig.»

Og enda ser ikke den ansvarlige for debatten i VG på søppelbøtta. For da skulle en vel tro at denne Rune A.S. nettopp kjenner CTG personlig, siden han dømmer han? Men neida, i neste setning slås det bare fast at «Selv kjenner jeg ikke Tybring-Gjedde, og skulle derfor ikke uttale meg om han.» Og hvordan løser Rune A.S. dette «ikke skulle»? Jo, ved å assosiere til den store, stygge, sleipe, bunnfisken gjedde. Og hvilken grusom smak en slik gjedde har!

Det er så usaklig og platt at en knapt tror hva en leser. Men for VG er det godt nok.

Rune A.S. kommer dertil avslutningsvis med et tips, som fort kan slå tilbake på VG selv:

«Du må ikke lese hele artikler som omhandler mannen, det er lov å bla videre.»

Eller rett og slett hoppe over. Hvorfor tror VG at opplagstallene går nord og ned? Ja, det går virkelig kaldt nedover ryggen over hvordan medier ødelegger sin egen bransje. I rekordfart.

Dette er for øvrig den debattansvarlige som er rask på ballen hvis han mener noe om HRS, og da skal vi virkelig skamme oss. Her fra 2015 da Hege Storhaug skrev en sak om at det blant syrerne kan være mange IS-sympatisører.

Siden har jo akkurat dette kommet frem, støtten til IS er over hele landet, i henhold til PST. Den røde kluten er nok heller slike som Christian Tybring-Gjedde og Hege Storhaug, da stopper vettet hos noen. Og altfor mange av disse jobber i mediene. Men siden skattebetaler Sjøli ikke gidder å forholde seg til «HRS-bloggen», regner jeg med at vårt Fy skam! her er for døve ører.

Klagd til PFU

Christian Tybring-Gjedde forteller til rights.no at saken er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), men ikke av ham. Det var en privatperson som tok kontakt med CTG. Vedkommende ønsket CTGs godkjennelse på at en slik klage var greit for han, noe han fikk.

Tybring-Gjedde selv mener at innlegget fra signaturen Rune A.S. bare er en bekreftelse for hvordan VG operer. Hvorvidt PFU vil ta en slik klage til etterretning, er han mer usikker på.

– De vil vel bare vise til tilsvarsretten, og så fortsetter det. Hva er PFU da verdt?, spør Tybring-Gjedde.

Han har et poeng. Kravet om å bli forskånet for hatefulle ytringer er blitt svært selektivt. Det er ikke bare sosiale medier som har en lang vei å gå, det samme har etablerte medier som VG – og da snakker vi ikke engang kommentarfelt.