Innvandring

Tjomlid-effekten i full utfoldelse

Under det "antirasistiske" mottoet Absolutt Alt Er Bedre Enn At Noen Føler Seg Stigmatisert, vurderer svenske festivalarrangører å opprette egne kvinneinnhegninger. Så livredde er faktisk landene som ligger fremst i verden når det gjelder kvinners frihet og rettigheter for å peke på - gud forby! - politisk ukorrekte gjerningsmenn som opererer i flokk at man heller velger å bekrefte gjerningsmennenes forkvaklede kvinnesyn og innføre kjønnssegregering.

Det offisielle Sverige utviser stor oppfinnsomhet for å unngå de stadig flere seksuelle gruppeovergrepene på jenter og kvinner i folkemassene i sommer-Sverige. Man har allerede forsøkt beskyttende armbånd med den avskrekkende teksten «tafsa inte», men det viste seg overraskende nok å ikke fungere. Blant andre ble arbeidskledde Lisen Andréasson Florman omringet av tre menn som befølte henne – alle tre iført tafsa inte-armbåndene politiet delte ut under Bråvallafestivalen.

Rikspolitisjef Dan Eliasson forklarte den geniale armbåndsstrategien slik: – Många inser nog inte att detta är ett brott, sa han til Aftonbladet.

Hvis det er tilfelle kan vi konstatere at de aldri kommer til å innse det heller, for mens denne verdens Gunnar Tjomlider kjemper med alle midler for å fortie saken, er myndighetene livredde for å sende budskapet til riktig adressat. Noen kunne jo føle seg stigmatisert og bli lei seg, må vite.

Men Eliasson tar naturligvis feil: gjerningsguttene og -mennene vet meget godt at de begår et overgrep mot det kvinnelige offeret. Det er bare det at deres medbragte kulturelle og religiøse kvinnesyn tilsier at kvinner som beveger seg i offentligheten uten eier har seg selv å takke. Og der den etnisk svenske «eieren» skulle bry seg; ja, så er de jo flere enn ham. Det er mange fordeler med å operere i flokk.

Jeg har sagt det før og gjentar det gjerne for de aller mest tungnemme blant oss: Skrik av redsel og avsky fra en jente eller kvinne er universelt; man trenger ikke kunne språket eller normene i de respektive land for å forstå det. At hun må holdes fast av overgriperen/overgriperne mens de tafser eller verre er jo også et kraftig hint om at jenta/kvinnen ikke ønsker å ha noe fysisk samkvem. Dette kroppsspråket er nær sagt identisk i alle kulturer herfra og til månen. At det på festivaler skjer i ly av folkemengden og i svømmehaller skjer i vannsklier og andre steder som er skjult for innsyn, taler sitt tydelige språk. At store deler av gruppene som overfalt kvinner i bl.a. Köln slo ring rundt de direkte gjerningsmennene og aktivt forhindret politiet i å ta seg frem til ofrene likeså. Hvis noen mot formodning fremdeles skulle lure på om de vet at det de gjør er galt, så kan de jo spørre disse guttene og unge mennene om de selv ville akseptert slik atferd mot deres egne døtre, søstre og mødre. Det ville de garantert ikke.

Men det er nettopp slik gutter og menn i deres respektive hjemland jager kvinner ut av det offentlige rom og tilbake til kjøkkenet og sengen der de etter mennenes mening hører hjemme. Seksuell trakassering er forferdende utbredt i nesten hele den arabiske verden og fremgangsmåten fungerer utmerket her i Europa også. Det populære Eriksdalsbadet i Stockholm rapporterer f.eks. at det nå er merkbart færre tenåringsjenter i svømmehallen pga “enslige, mindreårige asylsøkeres” gjentatte seksuelle trakassering og overgrep.

Med litt hell vil disse guttene og mennene nå få sitt syn på hvor jenter og kvinner hører hjemme bekreftet av svenske festivalarrangører. Göteborg Kulturkalas vurderer nemlig å innføre «trygge soner» hvor bare kvinner får oppholde seg under festivalen. De vil rett og slett gjerde dem inn i kvinnesoner foran scenen – omtrent som krøtter:

Kulturkalaset i Göteborg har hittills varit förskonat från liknande problem, framhåller verksamhetsledaren Tasso Stafilidis. Men inför årets upplaga, i mitten av augusti, har festivalen ändå tagit fram ett åtgärdsprogram där bland annat trygga zoner framför scenen ingår som sista utväg.

– Det vore kanske en drastisk åtgärd för oss som öppen festival. Men alla ska kunna uppleva festivalen utan att känna sig otrygga, säger Stafilidis till TT.

Det er samme strategi som Eriksdalsbadet fulgte etter gjentatte gruppeovergrep: man innførte et eget kvinneboblebad og et felles. Vi trenger ikke lure på hva dommen blir over de jentene og kvinnene som fortsatt tror at de bor i en feministisk stormakt og derfor tar seg friheten til å sette seg i fellesbadet, for deretter å anmelde eventuelle overgrep. For hvis de ikke ville bli tafset på, så kunne de jo bare holdt seg i det tildelte kvinnebadet, ikke sant?

Som en observant sjel skriver på Facebook: enten kan du oppholde deg i den designerte kvinnesonen på festival, eller du kan gå utenfor å bli tafset på hvis du foretrekker det. Hadde du tenkt å gå med broren din, sa du? Glem det. Med mindre du vil risikere at han blir slått ned når han forsøker å gå i mellom når en gruppe finner det for godt å tafse på deg, da. Men det valget er helt opp til deg – vi lever tross alt i et fritt land med likestilling og alt mulig.

Utviklingen tatt i betraktning får vi vel bare være takknemlige for at kvinneinnhegningen er planlagt å være foran, ikke bakerst Islam Net-style.

rapeOvergrep i flokk blir stadig vanligere i Europa. Hittil i sommer er det anmeldt seks voldtekter og 35 seksuelle overgrep, flere av dem begått av grupper av gutter og unge menn. Svensk politiet venter at antallet anmeldelser vil stige. Flere av ofrenes anmeldelser er likelydende: de ble omringet av mellom syv og åtte gutter/unge menn, som befølte dem under klærne og kysset dem. Det yngste av ofrene er bare 12 år, det eldste rundt 18.

– Det handler om en eller flere grupper af unge enslige asylsøkere. De vil bli avhørt av politiet, sa Per-Arne Eriksson fra politiet i Värmland til SVT. Og fikk selvfølgelig kjeft av såkalte antirasister som absolutt ikke vil at noen skal snakke om det de fleste som leser aviser er klar over og som allerede er fastslått i en offisiell politirapport. Etter Köln, Kalmar, massive gruppeovergrep på mindreårige jenter under den kommunale ungdomsfestivalen We are Stockholm og de tallrike meldingene om overgrep i offentlige svømmehallerkartla svensk politi den nasjonale tilstanden med “seksuella ofredande” – seksuell trakassering – blant unge.

Kartleggingen omfatter perioden 2011 til 2016 og tar for seg drøyt 10.000 anmeldelser av seksuell trakassering. I følge politiet øker den seksuelle trakasseringen blant unge – 25 prosent økning i perioden 2011-2015 – og forekommer oftest på skolen og i sosiale medier. Som vi vet fra før når det gjelder seksualforbrytelser på våre kanter, handler gjerningsmannen som regel alene og har ingen spesifikk profil. Når det kommer til gruppeovergrep er signalementet og profilen derimot svært entydig; de begås hovedsakelig av gutter og menn fra arabiske og afrikanske land (side 3). De opererer typisk i grupper på 5-8 stykker. Rapporten opplyser om minst ti tilfeller der en ensom jente har blitt omringet av gutter og menn i alderen 14 til 30 år. Offeret blir holdt fast og befølt, og i noen tilfeller fotografert under overgrepet. Et fåtall gjerningsmenn blir identifisert, men i de tilfellene identifisering har vært mulig, har det dreid seg om statsborgere fra Afghanistan, Eritrea og Somalia.

– Men de utgjør fortsatt en mikroskopisk andel av alle voldtekter. Men hvis man velger å bare se på en ørliten flik av kriminalitet, kan man selvsagt skape seg det bildet man selv ønsker, klager Gunnar Tjomlid på Facebook. Og han vet nok hva han snakker om, for det er få om noen her til lands som er så iherdig når det gjelder å skape det bildet han selv ønsker – på tross av at alle opplysninger tilsier at hans bilde er feilaktig.

For som vi akkurat har sett øker denne typen overgrep – og dessuten er seksuelle overgrep utført av grupper spesielt ille for ofrene. I den svenske politirapporten heter det at alle seksuelt motiverte angrep er skremmende for ofrene og kan sette dype spor, men angrep som utføres i grupper oppleves som særskilt sjokkerende og skremmende. Politiet legger til at denne typen angrep påfører offeret stor avmaktsfølelse og innebærer også større integritetskrenkelser: ikke bare blir offeret holdt fast og grafset på, men i flere tilfeller har gruppen forsøkt å kle av offeret før hun har fått hjelp.

Det er nok mulig at det hele oppleves som mikroskopisk for Tjomlid, men ofrene og deres pårørende er neppe av samme oppfatning. Det gjelder nok enhver annen ansvarlig forelder med døtre også.

Men denne bagatelliseringen skjer fordi den passer som hånd i hanske med resten av Tjomlids og hans meningsfellers primære budskap, som er at vi ikke bør snakke om gjerningsmennenes opphav og medbragte syn på kvinner og seksualitet. Argumentasjonen varierer etter hva som er opportunt i øyeblikket: det er stigmatiserende, de er jo så få atte, det fører til hatkriminalitet, statistikkene er feilaktige, de som har satt søkelys på hva politiets statistikker faktisk sier er innmari slemme og bortforklarernes mørketall – som vi ikke vet stort om bortsett fra at de tydeligvis dekker over horder av etniske nordmenn og svenskers voldtekter og overgrep, også i grupper – er helt utrolig kjempedigre. Og dessuten kan ikke-vestlige gjerningsmenns voldsomme overrepresentasjon forklares med rasistiske anmeldelsestilbøyeligheter: 15 år gamle Anna anmelder alltid gruppetafsing eller gruppevoldtekt når gjerningsmennene er Ali & co, men når gjerningsmennene er Ola & co lar hun det visstnok være. Det er antagelig derfor vi nær sagt aldri leser om gruppevoldtekter og masseovergrep i det offentlige rom hvor gjerningsmennene er etniske «innfødte». Hvis ikke ofrene var rasister hadde vi helt sikkert lest om det støtt de siste 40 år, hva ellers liksom?

Ja ja, bare de kjempesnille har sitt selvbilde i orden, så får vel småjenter og unge kvinner tåle litt seksuell trakassering eller noen overgrep nå og da. Med innføringen av kjønnssegregring og kvinneinnhegninger er de jo så heldige at de tross alt har et valg.

Tenk; de stigmatiserte gjerningsmennene har jo ikke det engang.