Sverigedemokratene størst

Sveriges etablerte politiske partier og medier ser ut til å ha fått hva de ba om: i Yougovs siste meningsmåling er det forhatte Sverigedemokratene (SD) blitt landets største parti med 25,2 prosent oppslutning.

Sveriges etablerte politiske partier og medier ser ut til å ha fått hva de ba om: i Yougovs siste meningsmåling er det forhatte Sverigedemokratene (SD) blitt landets største parti med 25,2 prosent oppslutning.

sverigedemokrateneMeningsmålingen er utført for avisen Metro og viser at Sverigedemokratene ligger foran Sosialdemokratene og Moderaterna, som får hhv. 23.4 og 21.0 prosent.

Professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet Sören Holmberg mener at en av årsakene til SDs vekst er undersøkelsen som viser at hele 46 prosent av velgerne nå oppfatter asyl- og innvandring som det viktigste politiske spørsmålet.

Det samme gjelder kriminalitet.

– Det visar sig också att kriminalitet är en viktig faktor som motiverar stödet för SD. Det har vi haft mycket diskussion kring de senaste veckorna med ett antal otäcka mordfall som i bland visat sig ha involvering av flykting- och invandringsfrågan, säger Sören Holmberg.

En TNS Sifo-undersøkelse i juli viste for øvrig at hele 64 prosent av den svenske befolkningen er misfornøyd med håndteringen av innvandringsspørsmålet. 51 prosent ville at politikerne skal samarbeide med Sverigedemokratene (SD).

– En del tycker att integrationen inte fungerar. Och sen är det invandringen i sig där en del tycker att den borde vara mindre, säger Toivo Sjörén, prognoschef vid TNS Sifo till SVT nyheter.

Samme måned viste en rapport fra den svenske Riksrevisjonen at de direkte årlige utgiftene for innvandring og integrering ville øke fra 15,1 milliarder kroner i 2012 til 40,6 milliarder i 2016.

Stina Morian – som benevnes som politisk ekspert – påpeker imidlertid at Yougovs undersøkelse er foretatt under «spesielle omstendigheter» og viser til den «uhørt hatske» stemningen på sosiale medier som følge av IKEA-drapene:

– Eftersom den är gjord i samband med morden på Ikea. Stämningen på nätet och i sociala medier var ju oerhört hätsk just då. Jag tror att det är en kulmen på en lång debatt som vi haft under en lång tid, säger Stina Morian.

Bara några dagar innan undersökningen utfördes uppmärksammades även SD:s kampanj mot tiggeri i Stockholms tunnelbana. Protesterna mot SD var då stora – någonting som experter menade gynnade SD.

Morian har ingen tro på at SDs tall vil holde seg til neste valg, men at sier at det ikke er utenkelig at SD vil klare å bli landets nest største parti:

– Det är ett kapitalt misslyckade från både S och M. Det är en misstrosförklaring till alla andra partier än SD. Om de vill klara den här debatten måste de ta sig i kragen och fundera på hur de ska göra, det funkar inte att befinna sig i samma ringhörna.

Ved det svenske riksdagsvalget i september 2014 fordoblet oppslutningen til SD seg fra 5,7 til 12,9 prosent.expressen Avisen Expressen gikk bokstavelig talt i svart, mens Aftonbladet svarte med kampanjen 87, som henviste til prosentandelen som ikke stemte SD.

Målingen fra Yougov hvor SDs oppslutning har fordoblet seg på 11 måneder tyder imidlertid på at svenske mediers kampanjejournalistikk ikke lenger gjør nytten.

Det er kanskje ikke så rart.

Før valget i 2014 varslet Migrationsverket at de hadde bestemt å gi samtlige asylsøkere fra Syria permanent oppholdstillatelse inkl. rett til familiegjenforening, og opplyste at de trengte 48 milliarder ekstra til de direkte utgiftene i forbindelse med dette de neste fire år. Det er anslått at Sverige vil motta hele 340.000 asylsøkere, med familieinnvandring nærmere en halv million, i løpet av fire år. De 48 milliardene kommer i tillegg til de allerede årlige utgiftene, som i 2006 ble anslått av den svenske regeringens utreder Jan Ekberg til å utgjøre mellom 43 og 58 milliarder i året. Siden har det bare ballet på seg og en meningsmåling i 2012 viste at 45 prosent av befolkningen syntes det var et bra eller ganske bra forslag å ta imot færre asylsøkere.

Med Migrationsverkets nye prognoser og finansieringsbehov måtte daværende statsminister Fredrik Reinfeldt (M) før valget be svenskene åpne sine hjerter, da asylinnvandringens utgifter ville gjøre så stort innhugg i statsbudsjettet at det ikke ville bli råd til stort annet.

Samtidig er arbeidsledigheten blant ungdom i Sverige på 25 prosent. Det betyr ungdom som dermed ikke får kjøpt seg bolig. Men det er sikkert like greit, for det er allerede så fullt på boligmarkedet at en svensk politiker i ramme alvor foreslo å beslaglegge folks private fritidsboliger til bruk for asylsøkere.

Legg til økende kriminalitet, eskalerende voldsutøvelse, en politisk ledelse som er usynlig når kriminaliteten rammer sivilbefolkningen og svenske journalister som på fintfølende vis benyttet IKEA-drapene til å opplyse at Sverige dog er et trygt land til tross for at kriminalstatistikken viser det motsatte.

Skyting og annen gjengrelatert kriminalitet har blitt hverdag i svenske forsteder – spesielt i Gøteborg og Malmö, som nylig kunne feire sin granateksplosjon nummer 30 i inneværende år. Det er registrert over 50 skuddløsninger bare siden mai og de finner stadig oftere sted på dagtid på gater og torg og i parker der folk er samlet. Eller som TT, nordens ledende nyhetsbyrå, beskriver det:

Extremt våldsamma månader

Tio döda och över 30 skadade på bara drygt tre månader. Det är resultatet av den senaste tidens skottlossningar och sprängdåd.

Likeledes øker segregeringen av samfunnet i en foruroligende hastighet.

I en rekke innvandrerdominerte bydeler er islamistisk og/eller æresbasert kvinneundertrykkelse på fremmarsj.

Det svenske Rikskriminalpolitiet har oppgradert boligområdene hvor de ikke kan opprettholde lov og orden til 55. – Vi holder på å miste grepet, sier etterforskningsleder Jacob Ekström i politiet. Forsker og enhetssjef ved avdelingen for øknomisk og organisert kriminalitet på Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Lars Korsell, bekrefter også eksistensen av enklaver hvor svensk lov ikke lenger gjelder.

I disse bydelene blir politi, brannmannskap, ambulanser, postbud og journalister regelmessig møtt med trusler og/eller steinkasting.

Men de fleste som har belyst eller advart mot utviklingen har umiddelbart blitt skreket ned som rasister og det som verre er av en hysterisk politisk elite, presse og deres meningsfeller i diverse NGO`er.

Alt tatt i betraktning er det vel mer av en gåte at Sveriges etablerte partier fortsatt har den oppslutningen de har enn at SD går kraftig frem.

Metro: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti