Sverige: Utbredt misnøye med innvandringspolitikken

En ny undersøkelse viser at hele 64 prosent av den svenske befolkningen er misfornøyd med håndteringen av innvandringsspørsmålet. 51 prosent vil at politikerne skal samarbeide med Sverigedemokratene (SD). – En del tycker att integrationen inte fungerar. Och sen är det invandringen i sig där en del tycker att…

En ny undersøkelse viser at hele 64 prosent av den svenske befolkningen er misfornøyd med håndteringen av innvandringsspørsmålet. 51 prosent vil at politikerne skal samarbeide med Sverigedemokratene (SD).

– En del tycker att integrationen inte fungerar. Och sen är det invandringen i sig där en del tycker att den borde vara mindre, säger Toivo Sjörén, prognoschef vid TNS Sifo till SVT nyheter.

51 procent vill se SD-samarbete

Trycket på politikerna att samarbeta med Sverigedemokraterna ökar, i alla fall från svenska folket. I dag vill över hälften – 51 procent – att partierna ska göra det i frågor där man tycker lika. I vintras var det var tredje väljare som ville se ett ökat samarbete.

Sjörén sier at andelen som har en positiv innstilling til samarbeid med SD har økt i hver måling som er foretatt siden våren 2015. Innenfor Alliansen er hele 2/3 positive til et slikt samarbeid.

Förutom frågan om invandring är svenska folket också missnöjt med hur politiker och samhället hanterar frågan om bostäder och frågan om skola och utbildning. En viktig förklaring, enligt Toivo Sjörén på Sifo, är att politikerna inte har lyckats visa hur de frågorna ska lösas. Det är dessutom frågor som ligger nära många väljare, med barn eller barnbarn i skolan och med den stora bostadsbristen.

Svt: Stort missnöje över invandringspolitiken