Islam

Göteborg er en IS-hovedstad i Europa. Hva gjør Norge?

Vår nabo Göteborg er en av byene i Europa der flest krigere til Den islamske staten (IS) rekrutteres. Göteborg er et monument over en hodeløs innvandring med store områder der folk mentalt lever på et annet kontinent og med store sosiale problemer. Myndighetene fremstår helt uten kontroll både lokalt og sentralt. Nå anslår man at minst 150 personer fra byen har sluttet seg til terroristene i IS. Tidligere er det fremkommet at personer fra Göteborg reiser over den åpne grensa til Halden/Østfold og rekrutterer krigere. Pågår dette uten at Anders Anundsen har satt inn kontrolltiltak?

For en tid tilbake skrev vi at vi ikke trodde på Säpos sine lave anslag  over andelen personer i Göteborg som har vervet seg til terror i Den islamske staten:

Da skal vi til Göteborg, for der har Göteborgs-posten et lengre intervju med ”Amer”, en hjemvendt jihadist fra kamper sammen med IS. Svensk sikkerhetstjeneste anslår at rundt 85 personer har reist i jihad fra nabolandet vårt. Dette anslaget tror ikke Amer på. Han mener at bare fra Göteborgområdet har rundt 200 personer latt seg verve som jihadister.

Etter å ha lest artikkelen, fremstår det som at Amer er mye nærmere et fornuftig anslag enn svenske Säpo.

Göteborg er byen i Sverige som produserer flest jihadister. Her finner vi den meget omstridte moskeen Göteborgs Stora Moské, innviet i 2011, og fullfinansiert av sunnimuslimene i Saudi-Arabias ledelse til den nette sum av 67 millioner kroner.

Er det noen som tror at diktaturstaten ikke vil ha ideologisk gevinst tilbake?

Göteborg er en svært segregert by (se billedserien hos den svenske avisen Aftonbladet), perfekt for å fremdyrke IS-sympatisøerer og –krigere. Man skal dog ikke glemme at kanskje så mange som en tredjedel av dem som lar seg verve er konvertitter, flest av dem igjen etnisk svenske. Så segregeringen er kun en del av bildet bak fremveksten av IS-krigere og –sympatisører.

Integrasjonspolitimannen Ulf Boström, sier til Aftonbladet at Göteborg er i en ”nødsituasjon”. Det produseres ”kanonføde for IS”, sier han.

Vi har aldrifgått anslag over hvor mange som kan ha forlatt Østfold for jihad. Vi meldte tidligere om nok en ung mann som forlot Norge, overveiende sannsynlig for å krige sammen med IS. Haldenseren konverterte til islam 17.mai i 2013, for så å bevege seg inn i ekstreme miljø (i Bærum og Profetens Ummah). Han hadde også (som tilsynelatende alle andre jihadister), tilknytning til moské her, blant annet den eneste moskeen i Halden der familien hans bor, og Stovner moské.

Et interessant ekstremistspor for oss i Norge merket jeg meg på NRK Dagsrevyen i slutten av september i fjor knyttet til Halden-moskeen der Norges første kjente selvmordsbomber var et forbilde for moskeens medlemmer. Somaliakjenner Stig Jarle Hansen fortalte til NRK at flere er blitt rekruttert til Al-Shabab i ”dette miljøet”, som han formulerte seg, og at det har vært møter og kontaktpunkt mellom miljø i Göteborg som rekrutterer til Al-Shabab og Halden. (Her bør det skytes inn at PST har sagt at de ikke har kontroll over hvor mange som har reist fra Norge for å tilslutte seg Al-Shabab). Hansen nevnte ikke noe om IS, men han forteller altså om trafikk over grensen knyttet til terrorgruppen Al-Shabab.

Da mener jeg det ligger åpent i dagen at samme trafikk kan knyttes til rekruttering til IS i Halden/Østfold.

Er det forsvarlig ikke å sette inn midlertidig grensekontroll på Svinesund?

Aftonbladet har fått napp hos en kilde på innsiden av nettverkene i Götebrog, ”Tarek” som sier at han må ha full anonymitet for å kunne snakke med journalisten:

– Om de visste att jag pratade med er skulle jag inte kunna känna mig trygg någonstans, ni är Kafir.

Tarek forteller at han er oppvokst i et strengt sunniislamsk hjem, men at familien hans ikke støtter IS. Flere av hans bekjente betrakter IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi som ”en helt”. Ifølge Tarek har USA tvunget islam i krig, og a det finnes en rekke vervingssentraler i Göteborg:

– Islam har tvingats in i ett krig av USA och vi har rätt att försvara oss. Det är min grundinställning på samma sätt som jag anser att den som medvetet provocerar genom att avbilda profeterna ska straffas.

Tarek berättar att det finns en rad lokaler runt om i Göteborg som fungerar som allt från värvningscentraler till rena resebyråer för jihadister. En mötesplats ligger i närheten av Hjällbo torg.

När jag går förbi är det ingen där. Bakom dörren var det tidigare en tvättstuga men sedan många år tillbaka fungerar lokalen som en böneplats eftersom Hjällbo saknar en riktig moské.

– Långt ifrån alla som är där gillar IS, men den som kommer dit med vissa attribut och en viss inställning, blir förr eller senare kontaktad av det du skulle kalla för rekryterare, säger Tarek.

– Det är den första dörren som öppnas, sen är det några fler längs vägen, säger han.

Flera andra källor pekar också ut lokalen som en plats där IS-anhängare rör sig. Av rädsla för hot, vill ingen av de jag pratar med ha sitt namn i tidningen.

Från flera håll får jag berättat att de mer känsliga mötena oftast äger rum i lägenheter bakom stängda dörrar.

– Det ska finnas en bostadsadress som är högintressant just nu, men polisen känner fortfarande inte till den, säger en källa.

Første steg på den ideologiske rekrutteringsskalaen er å gå inn i salafismens tanker, altså samme ideologi som Islam et i Norge forfekter.

– Där har flera personer på bara ett par månader blivit så övertygade salafister att de senare rest till al-Raqqa och gått med i IS.

Drømmen om martyrdom skapes gjerne på nettt.

– Jag hörde om den nu i veckan, säger han.

– Vi hittar sanningen där. Filmer på Bashar al-Assads, USA:s och Israels övergrepp, sånt som ni inte bryr er om. Hur ska vi bara kunna se på när våra muslimska vänner slaktas.

De som rekrutterer i Göteborg hjelper til med alt fra å ordne pass, billetter, og nødvendig utstyr ”som er bra å ha med seg”. I Istanbul er det et eget ”safe house” for svensker på vei til De islamske staten.  Biler frakter dem til Syrias grense, smuglere tar dem så videre inn i krigssonen.

– Det är lätt och billigt. Ena dagen står du i Angereds centrum och några dagar senare befinner du dig på ett träningsläger i Syrien.

I de svenske forstedene hører man nå barn åpent støtte IS, også kalt Daesh.

– Du kan höra barn i mellanstadiet hylla martyrer och Daesh.

Ulf Boström mener Göteborg er en av Europas mest segregerte byer. Det ses blant annet på levealder, inntektsstatistikk, tannhelse, utdanning og sosial isolering i forstedene. De unges valgmuligheter i livet er begrenset.

Svenske politikere jobber med et lovforslag for å se om de kan stanse trafikken ut av landet til krig og terror. Når eventuelle lovendringer fremlegges, er ukjent. Boström er klar i talen:

Ulf Boström anser inte att Sverige har råd att vänta.

– Vi har hundratals unga svenskar som reser ner, och vi har stark anledning att misstänka att de gör det för att skära halsen av andra människor, då måste vi väl för fan stoppa dem. Vi kan inte stå med armarna i kors och säga att vi saknar lagrum, det är flathet och oansvarigt, säger han.

– I mänsklighetens namn måste vi stoppa det här nu.