Islam

Nok en jihadist fra Halden

For to uker siden forsvant en norsk ung mann fra Norge. Han konverterte til islam 17.mai i fjor, beveget seg inn i det radikale miljøet i Bærum og var med i Profetens Ummah. Når han var hos familien sin i hjembyen Halden, besøkte han moskeen som også huset selvmordsbomberen fra Somalia. Moren forstår ikke hvordan norske myndigheter kunne utstede pass til han i august – tross at moren hadde alarmert PST om sønnens utvikling.

Sønnen (alder ikke oppgitt), ringte hjem lørdag for to uker siden, med følgende beskjed: «Jeg kommer aldri hjem, mamma. Det tror jeg du forstår». Moren fikk vite at han var i nærheten av Syria.

Vi treffer den fortvilte moren sammen med guttens søsken i et hus et sted i Halden. Moren og guttens to eldste søstre fører ordet. De er preget, men forteller åpent om sin situasjon og fortvilelse. Noen ganger et lite smil. Andre ganger blanke øyne med en tåre i øyekroken. En av søstrene viser oss et bilde av broren. De har et eneste håp når de går ut i lokalavisa, og det er at broren skal få lese dette. – Vi håper jo å nå fram til han. At det kan røre et eller annet i han. Vi ønsker veldig å se han igjen og at han kommer hjem igjen, sier en av søstrene hans.

Da sønnen, som hadde flyttet hjemmefra, sa opp leiligheten sin, alarmerte moren PST. Likevel utstedte myndighetene pass til han etter at alermen var godt.

Moren har et håp om at kanskje Ubaydullah Hussain kan hjelpe henne med informasjon om sønnen. Hun sier hun ikke er ”sint” på Hussain, for det ”tør” hun ikke…

Moskeen i Halden huset som kjent nå også Norges første kjente selvmordsbomber,  Burhan Ahmed Abdule, ansett som velintegrert og et forbilde for andre.

Århus-modellen, som tar utgangspunkt i institusjonell diskriminering som en hovedårsak til radikalisering, slår igjen sprekker. Nå altså nok en konvertitt fra Norge til kamper i Syria, antakelig på IS’ side.