Ytringsfrihet

”Norge stilte aldri noe krav”

En 18 år gammel iraker forteller statsminister Jens Stoltenberg at han nektes å bli norsk. Han forteller han blir mishandlet av familien og slått til taushet. Han mener Norge har sviktet han og alle andre som har kommet til Norge – for Norge stilte aldri krav til hvordan de skulle forholde seg til det norske samfunnet.

Det var tidligere i dag jeg ble tipset om en sak publisert på statsminister Jens Stoltenberg sin Facebookside. Meldingen lyder som følgende:

Kjære Jens Stoltenberg! Jeg er en 18 år gammel gutt fra Irak og har bodd i Norge i 11 år. Fra dag 1. (2002) elsket jeg Norge og så meg selv som nordmann, det er jeg stolt over. Jeg integrerte meg raskt i det norske samfunnet og i dag bærer jeg mye av det norske kulturen. Men som et byrde har jeg to kulturer jeg må forholde meg til. Der min familie »nekter» meg å følge den norske kulturen og telle meg som nordmann osv. Siden 2003 har jeg blitt mishandlet av min familie og ble slått til taushet. Jeg har alltid lurt og lurer enda på hvorfor min familie har behandlet meg sånn? Jeg har hatt selvmordstanker og forsøkt… men mislyktes med dette. Jeg har bodd fra min familie fra 2009/10-2012. Der jeg ikke fikk lov av min far å holde kontakt med min kjære mor og mine brødre. Pr i dag sliter jeg virkelig, og prøver å se at mitt liv er verdt å leve, men unnskyld Jens… Det får jeg ikke til å se. I natt har jeg kranglet med min far og han har kastet meg ut av huset BARE for en regning. Min far er avhengig av min hjelp… fordi jeg er den eneste som kan best norsk og behjelpelig når som helst. Grunnen til at jeg skriver dette her og nå til deg, Jens… Det er at jeg innser at Norge har sviktet meg og alle andre som har kommet til Norge. Norge sa/ga velkommen til Det trygge Norge og mat, penger… og trygghet ja… Men Norge stilte aldri noe krav til hvordan vi skulle forholde oss til det norske samfunnet. Våre foreldre fikk aldri opplæring hva er lov og ikke lov her i landet, og hva er NORSK KULTUR.. Jens, mane foreldre har VIRKELIG psykiske problemer, og som aldri fikk hjelp.. Dette går ut over oss barn og unge, som blir slått og mishandlet… Om en utlending ikke er fornøyd, fordi Norge stiller for høye krav, kan h*n like godt søke videre et annet land å finne seg et bedre land… Jeg håper du tar tak i dette. Jeg er sikker på at du ikke vil se en fyr som brenner seg til døden her i Norge (samme som han i Tunisa(arabiskevåren)) bare fordi vi våre foreldre mishandler oss. Om du ikke ønsker å se i media om at en ung man som har tatt sitt liv, ber jeg deg om å svare meg. JEG HAR FÅTT NOK AV MITT LIV JENS.

Faksimile av vegginnlegget hos Jens Stoltenberg

Faksimile av vegginnlegget hos Jens Stoltenberg

Først tenkte jeg at denne meldingen kan være falsk, gitt den omfattende debatten som nylig har vært om ”norsk kultur” og hva denne i så fall består i. For øvrig en debatt som HRS har ønsket velkommen, ikke minst relatert til noen av de problemer den irakiske unggutten refererer til i innlegget over. Se for eksempel også Hege Storhaugs kronikk i Klassekampen med tittelen ”Selger ut grunnkulturen”.    

Men eventuell mistanke om falskhet med ungguttens innlegg, ble raskt hvisket bort da jeg tok en titt på kommentarene. En av de første som kommenterer er ungguttens bror:

<navn> skal man fortelle en historie så burde man fortelle sannheten, jeg er vitne til allt du sier og det du sier stemmer ikke, jeg er din eldste bror og jeg blir verken mishandlet eller slott selv om jeg har gjort mange feil i live mitt som førte til at jeg måtte sone i fengsel, du ville ikke bo med oss fordi du ikke fikk lov til og bestemme allt og ikke ville følge hjemme reglene våre, og nok engang lurer du pappa og kommer i krangel med han og bare går ut og ikke BLIR KASTA UT! du vil gjøre som du vi, du vil ha styr over alle hjemme og det fikk du ikke lov til og derfor vil du ikke bod med oss, nok en gang sier jeg til deg lykke til videre og gjør noe fornuftig med live ditt, du kaster den bort…

Så satt jeg med en smule dårlig smak i munnen på at dette kunne være en slags familiefeide (som det selvsagt fortsatt kan være), der det slett ikke er enkelt å bevitne hvem som snakker sant. Er unggutten et offer for kulturelle forskjeller eller er han (en av) familiens urokråke som forsøker å oppnå statsministerens oppmerksomhet? Men uansett var det en rekke av de andre kommentarene som fikk meg til å reagere, for eksempel denne:

<navn> Jeg mener halloo, finnes en krisetlf altså :)) og hvis familien din hadde mislikt og mishandla deg så hadde faren din latt deg bli igjen i Pakistan.

Det var jo betryggende? At det er en kjensgjerning at mishandlede ungdommer dumpes i foreldrenes hjemland?

Videre harselerer flere av kommentatorene med om trådstarter faktisk forventer noe svar fra statsministeren, og gjennomgangstonen blant de fleste er lite sympatisk. Trådstarteren selv kommenterer svaret fra sin bror, og påpeker at han ikke forventer noe svar fra statsministeren, men at han ønsker at statsministeren skal vite om en del av de problemene som mange sliter med.

Så skulle jeg ta skjermbilde av en del av disse kommentarene, og hva skjer da? Jo, hele tråden er slettet fra statsministerens side.

Antakelig rakk aldri statsminister Stoltenberg å se noe av det hele – for så kan jo han og hans regjering fortsette å latterliggjøre at noen etterspør hva som er det særegne med norsk kultur. Og så kan jo Norge fortsette ”ikke å stille noe krav til hvordan vi skulle forholde oss til det norske samfunnet”, som den irakiske 18-åringen etterlyser.