Mediekritikk

Propaganda virker

For noen dager siden hadde jeg ikke hørt om partiet Fred og Rettferdighet (FoR), men det har deres geniale markedsføringstrategi sørget for at nå de fleste vet. Og etter gårsdagen Debatten på NRK vet vi også hva partiet står for. NRK får mye kritikk for å nærmest delta i markedsføring av FoR, noe jeg er helt uenig i. Det var en viktig debatt, men der FoR i forkant visste hvilke knapper de skulle trykke på. Samtidig kan det stilles spørsmål ved om noens propaganda er verre enn andres?

Er det noe som irriterer vettet av mediefolk så er det ikke å vite hvem som gjør hva. Da partiet Fred og Rettferdighet (FoR) lanserte en kampanje på T-banen i Oslo og Oslo City med avvisning av økonomisk støtte til Ukraina på 85 milliarder kroner «til krig» – vi skulle heller «bruke pengene våre på velferd» – skapte det stor oppmerksomhet i MSM. Ikke på grunn av budskapet i seg selv, men hvordan i all verden kunne et nystartet mikroparti ha penger til en slik kostbar kampanje?

Men det nektet FoR å si noe om. Er det noe som tirrer MSM så er det akkurat det.

Genial strategi

Dermed var veien kort til å mer eller mindre å slå i bordet med at pengene (selvsagt) kom fra Russland. Russisk propaganda for å påvirke det norske valget. Det er fullt forståelig gitt hva FoR står for – og det er neppe verken fred eller rettferdighet. Det er et narrativ, bygd på ensidige premisser.

Det finnes ikke underlig at Debatten-reaksjonen ville ha FoR i tale for å finne ut av hvor pengene kom fra. Men for å stille satte partileder Marielle Leraand (som jeg innrømmer heller aldri å ha hørt om, til tross for at hun var nestleder i Rødt frem til 2017) et krav. Det var en forutsetning at FoR fikk uttrykke sine politiske standpunkt, spesielt i forhold til Ukraina, før det kom noen avsløring om hvem som sto bak pengegaven til partiet.

Til Aftenposten forteller Leraand at hun forhandlet med NRK og fikk gjennomslag for sitt krav for å stille i Debatten. Dette bekrefter programleder i Debatten, Fredrik Solvang, som sier at «at det ikke er ideelt at det ble satt som en betingelse, men at det ikke er uvanlig at deltagere i programmet stiller betingelser». Men:

– Det var både et dilemma at hun ikke ville si hvem det var på forhånd, og et dilemma at hun tilsynelatende var der for å få presset frem sin agenda.

Det var også avtalt at avsløringen skulle komme helt på slutten av sendingen.

NRK hadde med andre ord «dårlig tid» for å være førstemann med denne avsløringen, da partiet uansett om få dager måtte fortelle hvem giveren er, i samsvar med partiloven. Partiloven i Norge regulerer finansieringen av politiske partier, inkludert pengegaver, og har som mål å sikre åpenhet og innsyn. Loven har regler om hvem som kan gi bidrag og hvordan partiene må rapportere inntekter og gaver, slik AI enkelt oppsummerer det.

På slutten av Debatten falt da også navnet, der Leraand stilte med den noe kontroversielle professor Glenn Diesen (1. kandidat i Oslo): Det er nordmannen Atle Berge. Da pustet nok mange lettet ut, gaven var helt lovlig, ingen russisk propaganda. Vel, kanskje. For kort fortalt er Atle Berge en milliardær som bor og har sitt virke i Murmansk. Dessuten fremstår han ikke som genuint opptatt av fred:

Uansett er strategien til FoR genial. Nå vet de fleste hvem partiet er – og hva de står for. Og det er bra, for bare slik kan vi gjøre oss opp en mening.

En kopi

På Facebook i dag har debatten om FoR (og NRKs valg) rast, og det er åpenbart at partiet også har sine støttespillere. Da vises det blant annet til at det er bra at ulike synspunkter kommer opp, og at det må være mulig å være uenige i den førte politikken, blant annet med henvisning til debatten rundt corona-vaksiner, uten å bli stemplet som en demokratimotstander eller tilhenger av Putin.

Men for alle som har fulgt Putin-regimets argumentasjon og logikk, slik som Høyres Ine Marie Eriksen Søreide (som også deltok i Debatten) har gjort, så er FoRs politikk ikke sugd ut av eget bryst. Vi har hørt det mange ganger før, da det er en ren kopi av det russiske narrativet og med de samme forvregninger av historien. Man fremstiller Putins Russland som et offer for vestlig imperialisme, truet på alle kanter. Ikke minst av Nato, som om Nato har noen intensjon om å invadere Russland.

Derfor legger FoR (eller egentlig Russland) skylden på Nato (og USA som våpenleverandør) for krigen i Ukraina, da europeiske land «eter seg inn mot Russlands grenser» (med Nato-medlemskap, som om det er tvunget på dem).

Russlands fullskalainvasjon av Ukraina blir da et svar på Ukrainas aggresjon, og altså godt hjulpet av Nato, inkludert USA. Narrativet som forsøkes tilbys er at det er Russland som forvarer seg, ikke Ukraina. Og for å få det til må man ty til løgner og omskriving av historien – ikke minst må man se bort fra alle de avtaler som er blitt gjort opp gjennom historien.

Men siden dette ikke er helt lett i Norge, tar FoR en snedig vri: For det er nemlig slik at Russland utsettes for det samme som den palestinske befolkningen. Og som kjent er det bygd opp stor støtte til palestinere og ditto hat mot Israel i Norge. Jeg kommer tilbake til det.

Russofobi